Усім українцям – по чверті гектара землі!

- Землю в селі дають кожному бажаючому – 25 соток під будівництво або два гектари для ведення особистого селянського господарства

 


За роки незалежності в області не стало більше ніж десять сіл



Не знайшовши ефективного методу забезпечення людей житлом, столичні чиновники раптом згадали про забуті села. Мовляв, із милим і в курені рай, тільки б той курінь був власним. Ось так у чиїйсь «мудрій» чиновницькій голові народилася ідея запропонувати молодим безквартирним сім’ям пошукати щастя у покинутих селах. Чиновники тим самим одразу двох зайців убивають: з’являється можливість повернути до життя «померлі» села, а заодно й вирішити наболілу для багатьох житлову проблему.
Як повідомлялося в деяких ЗМІ, Держкомзему доручено скласти список сіл, де вже ніхто не живе, щоб пропонувати молодим сім’ям переселитися з велелюдних гамірливих міст до сільської тиші, де душею і серцем можна відпочити. Якщо раптом справді з’являться бажаючі пожити в глушині під спів сільських солов’їв і крик ворон, як їм шукати дорогу до сільського «раю»?

Відео дня

Сам собі вибери «рай»
Заступник начальника обласного управління земельних ресурсів Іван Пашкевич каже, що не чув про таку пропозицію, особисто в нього немає інформації про завдання з Києва скласти реєстр зниклих сіл. Але хіба про це має йти мова, дивується співрозмовник.
- Хату в селі можна придбати і без реєстру, - каже пан Шашкевич. - І навіть без грошей. У деяких випадках достатньо пляшки самогону. А то й без цього можна обійтися. Якщо у господарів не залишилося спадкоємців, звертайся у сільраду, оформляй документи – переїжджай і живи.
Отримати землю або купити будинок у сільській місцевості має право кожен із нас. Причому вибір місця залежить від нас самих. Чинне законодавство надає можливість поселитися чи отримати землю у будь-якому регіоні держави. Обов’язкова умова – бути громадянином України.
- Я недавно брав участь у перевірці з використання земель на Київщині, - продовжує Іван Пашкевич, - то там мав нагоду ознайомитися з фактами надання земельних ділянок жителям різних областей. У більшості випадків вони отримали ділянки під будівництво. Повторюю, закон надає таке право тільки громадянам нашої держави.
Угоди на придбання землі чи будинку укладаються або погоджуються з місцевою радою. Якщо мова йде про ділянку чи об’єкт на території ради. Якщо земля знаходиться за межами сільради, то нею розпоряджається районна адміністрація (за територіальним розташуванням).
- Вартість землі, а відповідно і будівель, зростає по мірі того, чим ближче вони знаходяться до обласного чи районного центрів, - уточнює співрозмовник. – Наближення до благ цивілізації вирішує престижність (чи навпаки) місця проживання.

«Не хочу я чути твоїх солов’їв…»
Психологи кажуть, що блага цивілізації для людини важливіші навіть за «райські» місця, де б вони не знаходилися. Їх відсутність у селах є однією з головних причин, що стримує процес переселення із міських багатоповерхівок у тишу сільської хати, де тільки півні будять на світанку. Навіть люди старшого віку віддають перевагу міським комфортним умовам. Скільки є випадків, коли один із пенсіонерів перебирається на старість у батьківську хату, а другого на мотузці туди не затягнеш. І це при тому, що обоє народились і виросли в селі. Одна з таких пенсіонерок свою відмову «їхати за дідом» пояснила тим, що там, у селі, майже нікого не залишилося, а вона не терпить пустоти, безлюддя. По-друге, «всі п’ють, і тебе змушують те саме робити».
У Ямпільському районі розповіли, як колишній начальник районного паливного складу Анатолій Шнипор разом із дружиною перебралися після виходу на пенсію з Ямполя у батьківську оселю в селі Іванків. Посадили молодий сад, доглядають бджіл. «Як держава не подбає хоча б про елементарні блага у таких селах, ніхто сюди ніколи не переселиться, - каже Анатолій Іванович. – У нас стільки покинутих обійсть! Бездоріжжя, глушина…»
Село Філютка Погребищенського району тримається на одній-єдиній сім’ї фермера Юрія Погребняка. «Коли йде дощ, сюди можна добратися хіба що трактором або вертольотом», - усміхається фермер.
Безлюдні села Вінниччини
- Про такі села ми не звітуємо, тому конкретної цифри не маємо, треба вибирати по роках, коли яке знімали з реєстру, - пояснили в обласному управлінні статистики. – Але якщо там живе хоча б одна жива душа, навіть якщо це дачник, який з’являється вряди-годи, то таке село залишається на обліку.
За інформацією керівників лише кількох районів ми вже нарахували майже 10 зниклих населених пунктів. У них або взагалі нема жодної людини, або залишилося по кілька пенсіонерів.

Хутір Іванецький Липовецького району („Ще донедавна тут стирчали комини від хат, тепер і їх не видно, поросли бур’янами, порозсипалися”); поруч ліс із великим озером, урочище називається Дубина, це місце колись постійно обирали для проведення виїзних нарад партійно-господарського активу; до найближчого села Війтівці - приблизно три кілометри.
Хутір Галімка Оратівського району. У 80-х роках тут нараховувалося приблизно 40 жителів, тепер – жодної живої душі, хатки повалились, поросли бур’янами, ні дороги, ні електрики.
Село Степове Оратівського району. Тут залишилося кілька вцілілих, але вже напівзруйнованих помешкань, у яких ніхто не проживає, так само відсутня електрика.
Село Озерне Оратівського району. Цей населений пункт теж покинули люди.
Село Світле Чернівецького району. „Це село ми вже зняли з реєстру, - пояснили у районній раді, - бо там давно ніхто не проживає”.
Хутір Філютка Погребищенського району. Тут залишилася одна сім’я фермерів. Дорога до хутора відсутня.
Хутір Пилипенкове Липовецького району. У цьому населеному пункті залишилося двоє старих людей – 84-річна баба Харитина і ще старший від неї дід. Купувати хліб бабця ходить на автомобільну дорогу за три кілометри від хутора. Там зупиняє хлібовозку, яка їде з Немирова у село Воловодівку, і просить продати пару буханок для себе і для ще одного жителя хутора.

Довідка
305 населених пунктів зникло в нашій державі за роки незалежності. Цей факт навів академік Української академії аграрних наук Віктор Юрчишин. За його словами, дані про зняття з реєстру безлюдних сіл можна було отримати лише з окремих обласних повідомлень. Держкомстат мовчить із цього приводу, стверджує вчений.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up