На Вінниччині з'явиться найбільший в Україні цукровий завод

На Вінниччині з'явиться найбільший в Україні цукровий завод
Новий цукровий завод буде побудовано в Шпикові, Тульчинського району. Планується, що завод буде найбільший в Україні. Вартість проекту - 350 мільйонів доларів.

У Вінницькій області обіцяють побудувати один з найбільших у Європі цукрових заводів. Окрім розмірів та потужностей завод відрізнятиметься сучасними технологіями та власним житловим комплексом для працівників.
Гігант цукроваріння сподіваються здати в експлуатацію до осені 2015 року. Поки що, журналістам був презентований лише проект майбутнього виробництва. Проектом займається польська компанія Wiedeman Polska Projekt.
За словами начальника головного управління економіки Вінницької області Андрія Гижка, мова йде не просто про ще один цукровий завод, а про зміну підходів до цукроваріння.
- Це запровадження західних стандартів у питаннях екології та енергозбереженні, - каже він.
Наприклад, планується, що 75% енергоресурсів, необхідних заводу для роботи, він вироблятиме сам. Енергію планують отримувати з води та внаслідок переробки жому (біогаз). Власна забезпеченість електроенергією складатиме 100%. Вона вироблятиметься когенераційними установками, встановленими на власній теплоелектроцентралі потужністю 20 мВт.
Крім того, для працівників майбутнього підприємства побудують окремий житловий масив, розрахований на 200 осіб. Зокрема, для керівництва заводу передбачається кілька двохповерхових будинків, житловий корпус на 20 квартир (середня площа - 75 м кв.), гуртожиток на 50 місць, гаражі на 20 автівок, присадибні ділянки, дитячий садок, кафе та магазин.
Площа, яку займатиме завод, складе 38 гектарів. А потужності заводу дозволятимуть переробляти 12 тисяч тонн цукрової сировини на добу. Що в свою чергу дасть змогу виробляти більше 180 тисяч тонн цукру на рік. Для порівняння, у 2010 році в усій Вінницькій області виробили близько 300 тисяч тонн солодкого піску.
Збувати майбутню продукцію планують як в Україні, так і за її межами.
Кошторисна вартість проекту - 350 мільйонів доларів. Розрахункова окупність інвестицій, за словами директора департаменту розвитку компанії-інвестора «Кряж» Сергія Панька, складає сім років.
- Але на практиці цей термін може коригуватись і буде залежати від збуту, кількості виробленої продукції тощо, - каже він.
Завдяки застосуванню сучасних та енергозберігаючих технологій - собівартість виготовленої тут продукції буде на 50% меншою, ніж у середньому по Україні.
Як кажуть у компанії - поки що на просторах країн колишнього Союзу, немає жодного подібного заводу. Натомість багато заводів потужністю переробки понад 10 тисяч тонн цукрової сировини на добу у Франції та Німеччині.
У Вінницькій області найпотужнішими досі вважаються Гайсинський та Крижопільський цукрові заводи. Потужність першого складає сім тисяч тонн на добу. Другого - шість тисяч тонн.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Самое главное что не торговый центр и это положительно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up