Бійцям мотопіхотного батальйону не дали грошей на оздоровлення

Бійцям мотопіхотного батальйону не дали грошей на оздоровлення
Фінансовий скандал у Дев’ятому мотопіхотному батальйоні: з вини командування більшість бійців не отримала матеріальну допомогу на оздоровлення

Вчора частина бійців Дев’ятого мотопіхотного батальйону (колишній батальйон територіальної оборони) зібралися біля стін облвійськкомату з вимогою роз’яснити, чому їм не виплатили кошти на оздоровлення.

-Ми випадково дізналися про те, що маємо право на отримання такої допомоги, - розповів журналісту RIA кулеметник Антон Господарчу. – Я демобілізувався 21 травня. За два дні перед тим хлопці кажуть, що можу написати рапорт на отримання грошей на оздоровлення. Вони почули це від ротного. Рапорт написав, але тепер пояснюють, що грошей не отримаю.  Чому? Того й прийшов до військкомату. Знаю, що хлопці з інших рот, які звільнилися раніше, не писали таких заяв. На них зекономили.

Боєць тримав у руках виписку з наказу Міноборони, де роз’яснено про всі види виплат учасникам АТО.

Відео дня

-Дембельські мені заплатили, отримав 650 гривень, - пояснює боєць. – У мене зарплата була приблизно 2500-2600 на місяць. Її перераховували на карточку. А виплату при звільненні, ми називаємо ці гроші дембельські, чомусь дали готівкою.

-За чотири місяці перебування у Гайсині після повернення з АТО нам так і не пояснили, що можна отримати гроші на оздоровлення, - розповідає боєць батальйону Олександр Ляшко. – Тепер кажуть, хто йшов у відпустку, тим дали допомогу, а хто не був, тим буде тільки компенсація за невикористану відпустку. А це набагато менша сума. Я просився у відпустку і не раз. Весь час чув у відповідь одне й те само: «Не положено!». Тепер розумію, чого так казали – щоб не платити.

Начальник відділу матеріального забезпечення облвійськкомату майор Андрій Хіміч роз’яснив бійцям, що всі документи про передбачені державою виплати бійцям регулярно надаються командуванню частини.

-Надсилаємо навіть зразки оформлення таких виплат, - каже майор Хіміч. – Чому командування не доводить зміст цих документів до особового складу, це вже питання до комбата.

За інформацією майора Хіміча, у нинішньому році 43 бійці батальйону отримали допомогу на оздоровлення. На запитання бійців, чи отримало допомогу керівництво батальйону, майор відповів: «Треба дивитися документи».

Боєць на ім’я Максим сказав, що таким ставленням до них командири «вбили» весь його  патріотизм.

-Якщо знову викличуть на службу, я скажу їм тепер: «До побачення!. Самі йдіть воюйте. Нема дурних, щоб два рази ставати на ті само граблі».

Голова люстраційного комітету Анатолій Банах запропонував кожному з бійців написати заяви на отримання виплат, а після наданих відповідей добиватися захисту свої прав у суді.

-Незважаючи на те, що бійці уже звільнені, і тепер добиватися справедливості буде непросто, але ми спробуємо це зробити, - наголосив Анатолій Банах.

Це вже другий фінансовий скандал у батальйоні. За привласнення понад двісті тисяч гривень коштів бійців за ґрати  відправили колишнього фінансиста батальйону Олександра Кісса. У березні Вінницький районний суд присудив йому шість років в’язниці.

 

Коментарі (3)
  • Дарья

    Нічого не вчить, один уже отримав строк у вигляді шести років позбавлення волі, і не боїться і цей комбат потрапити за грати, як так можна, ці солдати захищали свою батьківщину, а з ними так по-свинськи відносяться. Якби не забили на сполох за кошти які мають їм оплатити, то так і нічого нікому не виплатили. Сподіваюсь ці солдати докопаються до істини та отримають по праву те, що їм належить, а винні будуть покарані.
  • Саша

    Деякі військові за рік служби не знали що таке тил. А ці пів року просиділі в Гайсині, отримали земліі хочуть судитися за якусь 1000-2000грн, а перахувати їх на військовий госпіталь тим хлопцям які лежать без рук і ніг слабо. У мене близький загинув на летовищі в Донецьку, то він мріяв хоч 1 день в тилу, а тут місяцями в Гайсині, де справедливість!!!!!!

    Анонім reply Саша

    Суть не в том, кто умер, а кто остался жив. Суть в том, что государство при каждом удобном случае пытается кинуть даже тех, кто выступает на его защиту. Зачем бойцам без рук-ног несчастные 50-100 долларов от таких же бедолах? Их же государство окружило теплом и заботой. В государстве нету денег? Ну по Порошенку и Яценюку это вообще не заметно, а Гройсман так вообще скоро в экран не влезет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up