Поляк приїхав, щоб повернути маєток прадіда

Поляк приїхав, щоб повернути маєток прадіда
Історичний гість. Про що домовився Антоні Беліна-Бжозовські з Варшави з громадою села Соколівка Крижопільського району після відвідання маєтку свого шляхетного прадіда?

У селі Соколівка Крижопільського району приймали гостя з Варшави – Антоні Беліна-Бжозовські і його дружину Єву. Варшавські гості неспроста приїхали на Вінниччину. Про мету вони розповіли в ексклюзивному інтерв’ю журналісту RIA напередодні поїздки у Соколівку.

- Ми дізналися про те, що маєток у Соколівці, який належав моєму  шляхетному прадіду, тепер спорожнів, - каже пан Антоні. – Про це повідомив краєзнавець із Соколівки пан Васильківський. Ми з ним листуємося. Він підготував книгу про шляхетний рід Бжозовських і час їхнього перебування у Соколівці. Донедавна у маєтку знаходилася школа-інтернат. Тепер її закрили. І ось я подумав, чому б не вдихнути в будинок друге життя? Бо ж без догляду він може почати руйнуватися. То буде прикрість для мене.  Свята пам'ять про нащадків не дозволяє мені залишатися спостерігачем. Треба діяти. То ми сіли в машину і через 12 годин дороги були у Вінниці.

Мріє показати рідні

Відео дня

Пан Антоні трохи володіє російською. Але розмовляє переважно польською. Дружина пані Єва краще знає російську.

- Коли щось для мене незрозуміло, уточнює російською, - каже поляк.

Сам він державний службовець, займається в адміністрації земельними питаннями. У Вінниці має знайомих у польському товаристві. Любить подорожувати Україною.

- Не знаю, на яких умовах я міг би долучитися до утримання маєтку, - продовжує пан Антоні. – Чи то купити, чи орендувати, це будемо виясняти з обласною владою. Волію за всяку ціну підтримати будинок.

- Пан багатий, має кошти на такий маєток?

- Так-так, багатий, - усміхається гість. – У мене семеро дітей і 16 онуків. У моїх 62 роки це найбільше багатство, яке нажив у своєму житті з пані Євою. Тепер, коли ми їхали до Вінниці, у дорозі виникло бажання – привезти усіх наших дітей і внуків у Соколівку, де ходили їхні нащадки, показати будинок, в якому жили, парк старих дубів, які пам’ятають своїх колишніх господарів. Як же ми перейнялися такою думкою!.. Сподіваємося, колись таке вдасться зробити

Жінок звільняли від важкої праці

Пан Антоні задумав створити у палаці прадіда польсько-український музей. Має намір відтворити події тих часів. Уже підготував перший експонат.

- Знаєте, яким він буде? – запитує поляк. – Це ілюстрований альбом «Подільські писанки» польською і українською мовами. У нашій родині збереглися цінні архівні матеріали. Предки записували давні звичаї на Поділлі. Коли читав, особливо вразило писанкарство. Тому й створив такий альбом. Допоміг в цьому колишній Генеральний Консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек. Він написав передмову до альбому. Там є дуже важливі слова: «Це дорогоцінна спадщина, яку варто переказати молодому поколінню поляків й українців». В альбомі представлено фотографії 183 подільських писанок. Є також розповіді про дуже цікаві, як на нинішній час, епізоди. У маєтку в Соколівці була виставка виробів зі слонової кістки, срібла, порцеляни та бронзи. Стіни оздоблювали мініатюри, в тому числі, з колекцій давніх італійських майстрів, на них були родинні портрети.

Співрозмовник відкриває альбом на 22-й сторінці і дає прочитати один з абзаців: «У Бжозовських ще перед скасуванням кріпацтва у Росії кожен селянин, який тільки забажав, міг отримати свободу. Жінки були звільнені від важкої фізичної праці. Бжозовські у кожному селі утримували лікаря, аптеку і невелику лікарню. Вони організовували суди і покращували місцеве самоврядування, засновували селянські банки».

Почув «протитуберкульозний» - скривився

Перед поїздкою у Соколівку пан Антоні й пані Єва разом з краєзнавцем Олександром Васильківським зустрічалися із заступником голови облради Наталією Солейко.  Наступного дня разом з нею їздили у Соколівку.

- Моя пропозиція, яку підтримує колектив школи і громада села, відкрити дитячий протитуберкульозний санаторій, - розповідає пані Солейко. – Це забезпечить роботою колектив вчителів і вихователів, які після закриття школи нині позбавлені цього права.

Пан Антоні, коли почув слово «протитуберкульозний», скривився, бо не зумів приховати свого невдоволення. Втім, коли в селі йому роз’яснили ситуацію, не став заперечувати. Попередньо домовилися, що для музею, який поляк хоче облаштувати, достатньо однієї будівлі на чотири кімнати.  Є така у комплексі споруд колишнього маєтку.

- Панові з Варшави у нас так сподобалося, що він не хотів їхати з села, - розповідає колишня вихователька школи-інтернату Алла Транчук. – Ми так старанно доглядаємо за будівлями, територією, не знаю, чи якийсь інший маєток знаходиться у такому належному стані, як у Соколівці. Поруч зі старим дубовим гаєм заклали новий. Територія, як кажуть, вилизана. Навіть дубову алею дівчата пофарбували у жовто-блакитний колір. Кажу, пан якби встав з могили і побачив це, то назад упав би у яму.

Хотів картоплі у мундирах

Гість багато жартував з місцевими, вихваляв красоту жінок і дівчат. Та й він на вигляд не скажеш, що розміняв уже сьомий десяток. Під час обіду поляк скромно запитав, чи нема у меню картоплі у мундирах і квашеної капусти. Зізнався, що йому така страва вельми смакує. На жаль, місцеві не знали про смаки гостя, тому не приготували. Пообіцяли зробити це наступного разу.

- Рішення про створення на базі будівель панського маєтку дитячого протитуберкульозного санаторію має приймати обласна рада, - каже Наталія Солейко. – Бо будинок знаходиться у комунальній власності обласної територіальної громади. На яких умовах нададуть приміщення під музей, це мають обдумати юристи. Пан Антоні сказав, що шукатиме інвестора, який би надав кошти на створення музею, а надалі фінансував би його утримання.

Поки будівля не експлуатується, голова ОДА Валерій Коровій розпорядився виділити кошти на утримання охорони та опалення приміщення.

Маєток старанно доглядали, бо пан був добрий

Маєток Бжозовських на території села Соколівка збудовано у кін. XVIII – на поч. XIX століття. Структура садиби і окремі його складові чудово збереглися: найбільш ранній будинок господаря з прибудованими до нього господарськими приміщеннями – кухнею, коморою, льодовнею є рідкісним зразком житлово-господарського будівництва кін. XVIII ст. Навпроти на початку XIX ст. було побудовано більший палац, до якого у середині  XIX ст. була здійснена добудова. Після добудови приміщення “старої” частини, оздоблені коштовним паркетом рідкісних порід дерев, а стелі прикрашені розписами або ліпленням, слугували для прийомів гостей. Збереглися старі дерева (дуб, липа, модрина). Джерело оздоблено диким камінням, залишки цієї композиції спостерігаються донині. Школа-інтернат у приміщенні маєтку знаходилася із середини 60-х років минулого століття. Її існування припинено у червні нинішнього року рішенням сесії облради.

- Будівлі маєтку доглядали і підтримували переважно силами колективу вчителів і учнів школи-інтернату, - каже Алла Транчук. – Нічого не зруйнували, навпаки, ще примножили, посадили яблуневий сад і дубовий гай. А все тому, що  у селі збереглися гарні перекази про пана. Кажуть, доброю був людиною. Добротою віддячують дотепер.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Анонім

    Знов приїхав панувати.

    Купить маєток за безцінь,  влаштує в селі якийсь гешефт і буде смоктати з людей гроші.  І головне- люди йому це дозволяють САМІ. ..
  • Дід

    А від мертвого віслюка вуха пан не хоче?
  • Юнона Авлова.

    Поляк приїхав-поляк поїхав!
  • Вороновський Олександр

    спецом шукав для усіх зрадофілів. Там від Соколівки є недалеко Ободівка зі значно красивішим колись палацом. Може замість того, щоб гнати на людину, яка не хоче, щоб праця пращурів перетворилась на руїни візьмете сокири і організуєте суботник? А, ну да, мало не забув. п...ти не мішки носити. а ось і лінк на палац http://urban.vn.ua/archives/2362 . ми ж горді поляку не дамо, нехай краще розсиплеться

    Anonymous reply Вороновський Олександр

    "Згодом інтернат переїхав у нову будівлю поруч. Наприкінці 80 років минулого століття, за допомогою дітей та персоналу інтернату розпочалося проведення ремонтних робіт приміщень палацу. Але у роки Незалежності і без того скупе фінансування припинилось зовсім. Палац кинули напризволяще... Звісно, можна зіслатись на брак коштів. Чиновникам не звикати. Та навіть найменшої спроби уберегти палац – надійно огородити, обмеживши доступ, аби «вдячні» селяни не розтаскували його на будматеріали – не помітно". Европейцы(!) однако... То ж може треба почати з себе, кожному на своєму місці.

    Щодо зрадоперемоги:

    "Страны Европейского союза могут в ближайшее время использовать свое право в соответствии с положениями Соглашения об ассоциации с Украиной. В городе Вроцлав состоялась презентация НЕкоммерческой организации, которая занимается сбором данных об имуществе польских граждан в Кресах — на территории Западной Украины, Белоруссии и Литвы, которые ранее входили в состав Польши. «Сбор данных идет довольно успешно, и теперь остается подождать оформления первых требований. Если украинская судебная система не удовлетворит истцов, будем готовить соответствующие документы в Европейский суд по правам человека в Страсбурге», — сообщил глава НКО «Реституция Кресов» Конрад Ренкас. По его словам, ряд польских депутатов Европейского парламента готовы работать в этом направлении. Следует отметить, что Соглашение об ассоциации Украины с Европейским союзом создает правовые основы для государств-членов ЕС, в частности, на возвращение им недвижимости и другого имущества, оставленного после Второй мировой войны на территории современной Западной Украиы... По имеющейся информации некоторые политические силы Венгрии и Румынии заявили о своих притязаниях на украинские земли".

    Ничего плохого не хочу сказать, но визит этого поляка выглядит подозрительно своевременным в свете вышеизложенного.

    А у меня только один вопрос: "Будем сами штаны себе поддерживать (независимые же) или отдадим все на откуп подлякам (единые же)?"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera 12:23 Жахлива аварія біля Немирова: стали відомі імена трьох загиблих 16, 20 та 23 років play_circle_filled photo_camera 12:00 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:06 На Вінниччину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 11:01 Понад 10 вулиць Вінниці нині без світла: причина відключення та терміни 10:14 Є руйнування та загиблі серед цивільних: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up