Справжній борщ по-польськи готується три тижні

Справжній борщ по-польськи готується три тижні
Вінничани вивчали культуру братніх народів через його страви. В обласному краєзнавчому музеї сьогодні, 20 грудня відбулось обласне свято національної кухні «Чим хата багата, тим і рада». Цього року національні товариства Вінниччини рясно заставили смачними стравами свої польські, грузинські, українські, індійські, та циганські та білоруські світлиці.

Світлиці оформили з культових речей та символікою кожного народу. Проект започаткував обласний центр народної творчості ще у 2008 році. Адже в  Україні проживає понад 130 національностей. Збереженням своєї ідентичності на Вінниччині опікуються 73 національно-культурних товариств 15 національностей.

Previous Next

У білоруській світлиці всі страви традиційно із картоплі.  Частували гостей Курником – пирігом із м’яса, грибів, картоплі, та різних овочів. А також лежнями, фаршированими грибами, печінково-картопляними кексами.

Відео дня

Грузинські газди запрошували скуштувати хінкалі із різними традиційними соусами та наливали усім справжньої води «Боржомі», привезеної із Грузії.

Найбільш людно та гамірно було коло циганської світлиці.  Скуштувати свою фірмову страву – тушкованого коропа гостей припрошували душевною циганською піснею. Рецептом риби хазяйка світлиці охоче ділилась із присутніми.

Окремо готується смажиться підливка із цибулі та моркви,  окремо обсмажується короп, потім заливається риба томатною пастою та підливкою і на повільному вогні тушкується 40 хвилин. Секрет смачної риби – багато цибулі. Під низ рекомендує покласти гілочки з малини, щоб риба не пригоріла. Куштувати рибу за порадою хазяйки краще на наступний день, тоді вона смачніша.

Конфедерація Поляків Поділля 21 століття підготувалась до свята із «розмахом». Оскільки незабаром Різдво, то підготували традиційний польський різдвяний стіл. На ньому повинні бути «страви з поля, з лісу і з води». Головною стравою польського столу став «червоний барщик з вушками». Виявилось, що від українського той кардинально відрізняється як за способом приготування, так і за смаком.

- До польського барщику необхідно додати багато цукру і соку лимону для того, аби той мав неповторний смак. А закваска до борщу готується за два - три тижні. Заквашується буряк з сіллю, цукром, спеціями, коли стає готовим, на ньому варять оцей борщ, - розповідає Наталя Накипіла, що готувала барщик, -   Для іншого смаку, буряк треба запекти, додати чорнослив, багато майорану, цукру і лимонного соку. Це все вариться, довго, в бульйон ще білі гриби додаються. Окремо готуються вушка – дуже схожі на наші пельмені, але дуже маленькі. Борщ проціджують і при подачі вушка додають до самої юшки. Наталя по матері полячка, подібний борщ готувала її бабця. Цей рецепт знайшла в інтернеті.

Previous Next

Індійську світлицю представив професійний ансамбль індійського танцю Сур-Сангам. В ньому виступає сім’я із трьох чоловік: батько та дві доньки.  Пригощали традиційною стравою, схожою на пиріг або на печиво з овочів. На десерт частували халвою із манної крупи.

- Новий рік в Індії вже відсвяткували у листопаді, там він називається Свято вогнів. Пов’язано з вогнями, феєрверками, лампочками, - розповідає одна із учасниць колективу  Наталя Журавльова.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий
    Дійсно в нашому місті існує велика спільнота- Конфедерація Поляків Поділля. Стосовно польського барщику,- все вірно написано, саме барщику. Крім того є і інші страви, які будуть на різдвяному столі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 100 тисяч штрафу. Податкова «впіймала» вінницькі ресторани на «тіньових» виторгах 20:04 Вінницька Пироговка у ТОП-10 лікарень України за кількістю трансплантацій 19:53 Втрата нюху, інсульти, нервозність: які ускладнення спостерігаються після ковіду — розповідає фахівець 19:19 Після тріумфу у Німеччині Вінницький театр ім. Садовського покаже виставу-шедевр про Квітку Цісик у турі Україною photo_camera Від читача 13:43 КРИТИЧНА ПЕТИЦІЯ МОЛОДА І ДОСТОЙНА 19:11 17000 гривень штрафу. На Вінниччині суд покарав прикордонника за сон на посту 18:33 У Вінниці відкрився перший банк крові для котів і собак. Як це працює? 18:14 Помста за «цькування». Як гвинтівка у лісі допомогла розкрити вбивство 2022 року 17:19 У гаражі серед ночі вінничанка вдарила ножем співмешканця 16:24 Невдалий розворот у Літині: вантажівка врізалася у легковик з дітьми photo_camera 16:05 Від бургерів до мікрозелені: що підвищує ризик раку грудей, а що знижує (партнерський проєкт) 15:38 Знову «за графіком»? Що треба знати про відключення електроенергії — пояснює гендиректор «Вінницяобленерго» 15:05 У боях на Донеччині загинув воїн Юрій Фертюк із Томашпільської громади 14:12 Срібло України наше. Вінницькі юніори завоювали 16 медалей на чемпіонаті з радіопеленгації photo_camera 13:41 Для вінницької Єрусалимки тепер є аудіогід. Що в ньому розповідають? photo_camera 13:13 ЗСУ зупинили ворога, який кинув у бій понад п'ять тисяч дронів photo_camera 12:09 На Донеччині загинув воїн Руслан Мовчан із Бершадської громади 11:02 Гора кісток замість утилізації: підприємець засмітив землю відходами тварин 10:11 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 14 жовтня 09:53 Шукаєте де вигідно придбати будівельні матеріали? Добірка будівельних баз та магазинів (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up