Світлиці оформили з культових речей та символікою кожного народу. Проект започаткував обласний центр народної творчості ще у 2008 році. Адже в Україні проживає понад 130 національностей. Збереженням своєї ідентичності на Вінниччині опікуються 73 національно-культурних товариств 15 національностей.
У білоруській світлиці всі страви традиційно із картоплі. Частували гостей Курником – пирігом із м’яса, грибів, картоплі, та різних овочів. А також лежнями, фаршированими грибами, печінково-картопляними кексами.
Грузинські газди запрошували скуштувати хінкалі із різними традиційними соусами та наливали усім справжньої води «Боржомі», привезеної із Грузії.
Найбільш людно та гамірно було коло циганської світлиці. Скуштувати свою фірмову страву – тушкованого коропа гостей припрошували душевною циганською піснею. Рецептом риби хазяйка світлиці охоче ділилась із присутніми.
Окремо готується смажиться підливка із цибулі та моркви, окремо обсмажується короп, потім заливається риба томатною пастою та підливкою і на повільному вогні тушкується 40 хвилин. Секрет смачної риби – багато цибулі. Під низ рекомендує покласти гілочки з малини, щоб риба не пригоріла. Куштувати рибу за порадою хазяйки краще на наступний день, тоді вона смачніша.
Конфедерація Поляків Поділля 21 століття підготувалась до свята із «розмахом». Оскільки незабаром Різдво, то підготували традиційний польський різдвяний стіл. На ньому повинні бути «страви з поля, з лісу і з води». Головною стравою польського столу став «червоний барщик з вушками». Виявилось, що від українського той кардинально відрізняється як за способом приготування, так і за смаком.
- До польського барщику необхідно додати багато цукру і соку лимону для того, аби той мав неповторний смак. А закваска до борщу готується за два - три тижні. Заквашується буряк з сіллю, цукром, спеціями, коли стає готовим, на ньому варять оцей борщ, - розповідає Наталя Накипіла, що готувала барщик, - Для іншого смаку, буряк треба запекти, додати чорнослив, багато майорану, цукру і лимонного соку. Це все вариться, довго, в бульйон ще білі гриби додаються. Окремо готуються вушка – дуже схожі на наші пельмені, але дуже маленькі. Борщ проціджують і при подачі вушка додають до самої юшки. Наталя по матері полячка, подібний борщ готувала її бабця. Цей рецепт знайшла в інтернеті.
Індійську світлицю представив професійний ансамбль індійського танцю Сур-Сангам. В ньому виступає сім’я із трьох чоловік: батько та дві доньки. Пригощали традиційною стравою, схожою на пиріг або на печиво з овочів. На десерт частували халвою із манної крупи.
- Новий рік в Індії вже відсвяткували у листопаді, там він називається Свято вогнів. Пов’язано з вогнями, феєрверками, лампочками, - розповідає одна із учасниць колективу Наталя Журавльова.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 41 від 8 жовтня 2025
Читати номер