Картини з соломи і банки з рогози демонстрували на обласному конкурсі юних майстрів народних ремесел

Картини з соломи і банки з рогози демонстрували на обласному конкурсі юних майстрів народних ремесел
У рамках тижня народознавства «Любіть Україну вишневу свою» 22 квітня відбувся 11-й обласний конкурс юних майстрів народних ремесел «Поділля. Творчість. Діти». Він проходив на Вінницькій станції юннатів.

Зростає масовість

Урочисто відкрила захід директор станції юннатів, заслужений працівник освіти України Ольга Драгомирецька. Вона відзначила зростання масовості у конкурсі юних майстрів. Адже цього разу в ньому взяли участь понад 100 учасників з 25 районів і шести  міст області.  

Діти демонстрували свої творчі досягнення на виставці та працювали в майстернях протягом двох годин. За цей час учасники дороблювали поробки, які вдома підготували приблизно на 50 %.

Відео дня

Кращих визначали у семи секціях: соломо-, рогозо- і лозоплетіння, гончарство, народна вишивка, витинанка, писанкарство, декоративний розпис і робота з деревом.      

–  Серед представлених на виставці робіт – чимало довершених. Оцінюються в сумі виставкові надбання та поробка, яку учасник конкурсу виготовив у нашій майстерні, – сказала методист Вінницької обласної станції юних натуралістів, координатор обласного тижня народознавства Ірина Чупринко. 

Роботи продає … вчителям

12-річний Владислав Гуз (Тростянець) вже другий рік захоплюється петриківським  розписом. Хлопчик створює картини, на яких зображує квіти, дерева. Продає їх навіть власним вчителям!

16-річна Аліна Черешнюк (с. Дружелюбівка, Калиновський район) готує витинанки. На конкурсі вона презентувала твір «Таємничий сад».

– Щоб створювати витинанки, потрібно мати неабияку витримку. За три роки занять я створила їх чимало і навіть перемогла у відповідній номінації в конкурсі «Україна моя вишивана», – розповіла Аліна Черешнюк.

13-річна Анна Козіна (с. Сільниця, Тульчинський район) виготовляє писанки. Дівчина розповіла, що це – родинне захоплення, яке перейшло їй від мами і бабусі. Анна готує писанки виключно на свята, на Великдень.

Гончарство і випалювання – не тільки для хлопців

16-річна Анна Роситюк (Ладижин) не вважає гончарство ­– виключно чоловіча справа.

– Робота з глиною заспокоює. За її допомогою можна втілити в життя свої маленькі мрії, фантазії. Приміром, я виготовляю з глини красиві сувенірні хатинки, черевички. Раніше була переможницею обласного конкурсу, – повідомила Анна Роситюк.

16-річна Алла Гончар (Жмеринка) створює поробки з солоного тіста. Зокрема, на конкурсі вона «написала» квіткову картину. Раніше ліпила з тіста звірів – приміром, тигра.

17-річна Галина Іщенко, студентка Вінницького транспортного коледжу виявилася єдиною дівчиною в секції «випалювання». Вона розповіла, що зацікавилася цією справою у гуртку. Займається вже рік, в основному випалює звірів і портрети відомих людей.

Від Христа до Шевченка

12-річний Віталій Бондаренко (с. Слобідка, Калинівський район) вирізає з дерева. Зокрема, створює підставки під годинник, герби тощо. Деякі ідеї творів Віталій придумує, інші запозичує.

16-річна Яна Яцків (с. Гущинці, Калиновський район) в майстерні вишивала портрет Тараса Шевченка.

– Вишиваю різні картини, весільні рушники. Але портрети – найважче всього. Адже для них потрібно підібрати кольори, гарний малюнок. Нещодавно я вишивала мати Божу і Ісуса Христа, – розповіла Яна Яцків.  

14-річна Орися Михайлецька (с. Яришів, Могилів-Подільський район) створює картини з соломи. Навіть підготувала цілу виставку, яка знаходиться в її школі.

11-річний Максим Белостегнюк (с. Писарівка, Вінницький район) єдиний на конкурсі представляв роботи в стилі «рогозоплетіння». Він відвідує однойменний гурток, який веде Галина Заєць. 

– Рогозу я готую з осені, збираю в ставку. Вона лежить цілий рік, висихає. Потім ми її лущимо, намочуємо, замотуємо і тоді плетемо. З лози я вмію створювати банки для священної води, кошики тощо, – розповів Максим Белостегнюк.

Previous Next

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Захоплююсь такими витворами мистецтва, дуже подобається. Хотіла б навчитись зробити щось гарне, власними руками, але у мене терпіння до цього немає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up