Психосоматика: коли хворіє тіло, причини шукайте в душі

Психосоматика: коли хворіє тіло, причини шукайте в душі
Деякі люди дуже люблять лікуватися. Профілактика, як і боротьба з хворобою, перетворюється на справжній ритуал. Інші, навпаки, навіть чути не хочуть про медикаменти, тому що всі хвороби від нервів. Мовляв, потрібно навести лад у душі, бо цілісні особистості не хворіють.

На мігрень страждають невпевнені в собі люди, схильні до самоприниження. А нежить виникає тоді, коли вам здається, що ситуація, з якою потрібно впоратись, “погано пахне”. Нежить ви накликали самі - із підсвідомого розрахунку, що неприємна людина залишить вас у спокої через страх заразитися.

Лікуйте не тіло, а душу

Не секрет, що душа і тіло тісно взаємопов’язані. Психосоматика (“психо” - душа, “сома” - тіло) якраз і намагається довести, що коли страждає душа, починає хворіти тіло. Багато вчених і представників офіційної медицини вірять, що 80% усіх хвороб -  насправді психосоматичні. Виходить, що наше самопочуття залежить від наших думок, настрою, вміння знаходити і бачити позитив, красу і насолоджуватись всім цим. Стан здоров’я пов’язаний із вмінням бути щасливим, від характеру, ставленням до успіхів та невдач на роботі, побутових негараздів.

Відео дня
style="font-style: normal; font-weight: normal; page-break-inside: avoid; text-decoration: none"> Принцип “лікувати людину, а не хворобу” на практиці використовується дуже рідко. В сучасній медицині головним чином боряться із фізіологічними причинами хвороби, а психоемоційні фактори майже не враховуються.

Зігмунд Фрейд говорив: “ Якщо гонити проблему в двері, вона у вигляді симптому полізе через вікно. До тих пір, поки не буде поядку в психіці, симптоми лізтимуть постійно”.

Прихильники психосоматики вірять, що хвороба - це тривожний сигнал організму, покликаний відновити рівновагу в душі. Тому причини нездужання потрібно шукати не в фізичному тілі, а  на рівні енергетики, душевного хвилювання, негативних емоцій. Не можна починати лікування з кінця, коли хвороба проявила себе у вигляді болю, спазмів, високої температури. Починати варто саме з тих негативних емоцій, які ми отримуємо в сім’ї, на роботі, в школі чи транспорті.

Світлана Ріщук, лікар-невропатолог, дитячий психолог медичного центру "Альтамедика": "Багато дитячих хвороб мають психосоматичну природу"

Про те, наскільки тісно пов’язане фізичне здоров’я людини з її душевним станом, розповіла Світлана Ріщук, лікар-невропатолог та дитячий психолог медичного центру “Альтамедика”:

- Люди, які страждають на хронічні захворювання, часто впадають у відчай, тому що не можуть знайти причину недугу. Вони звертаються до різних лікарів, проходять обстеження, приймають безліч медикаментів, а результату, як і досі, немає. В таких випадках варто подумати про те, що хвороба спричинена душевним станом людини. І на психосоматичну природу таких недугів, думаю, має звертати увагу кожен лікар.

Наприклад, причини бронхіальної астми в частині випадків саме неврологічні. В моїй практиці були пацієнти з астмою, які проходили тривале і безрезультативне медикаментозне лікування. А покращення настало тільки після того, як вони отримали консультацію психоневролога і пройшли психокорекцію. Те саме можна сказати і про гіпертонію (підвищенгий тиск), яку недарма називають хворобою “невідреагованих емоцій”, деякі серцево-судинні захворювання, головні болі. Якщо людина довго носить в собі негативні емоції, відчуває постійне незадоволення собою та своїм життям, то організм рано чи пізно подасть тривожний сигнал: знайде “слабку ланку” і вразить саме там.

Якщо дитина часто хворіє, приміром, в садочку, то доцільно говорити не стільки про слабкий імунітет, скільки про психологічний стан дитини: чи вона щаслива вдома, чи комфортно їй в садочку, чого вона боїться, про що мовчить? Адже дитина чітко знає - коли я хворію, то не йду до садочку. І підсвідомо організм налаштовується на те, щоб уникнути неприємних для малюка ситуацій і бути там, де йому добре. Навіть, якщо доведеться захворіти. Тому батькам, особливо дуже зайнятим і працюючим, потрібно чим частіше розмовляти з дитиною, цікавитись її справами, пригортати, цілувати і говорити, що вони її люблять і завжди поруч.

Виникнення ряду захворювань, такі як фібріома матки, наприклад, часто не можуть пояснити і самі лікарі (те ж стосується і онкозахворювань). Ніхто не знає, звідки це взялося у здавалося б здорової людини. Тому і тут варто глянути на пацієнта, а не тільки на недуг. Щось відбувається у житті людини таке, про що “кричить” організм. Хронічний стрес, незадоволення особистим життям, роботою, собою, негативізм по відношенню до інших людей - все це сприяє тому, що людина може захворіти.

Звісно, є захворювання, спричинені виключно органічними змінами на клітинному та тканинному рівнях, гострі та невідкладні стани, які потребують термінової допомоги фахівця. Тут мова про психосоматику не йде. Хоча, прихильники цього напрямку ставлять питання: “Чому це відбувається саме з цією людиною”. Мовляв, на все є причина, і найчастіше вона криється в самій людині.

Не накопичуйте роздратування - воно спричиняє головний біль

Психосоматичний - не означає надуманий чи неіснуючий. Психосоматика намагається пояснити абсолютно різні захворювання: існує навіть список, складений у алфавітному порядку, в якому наводяться психологічні причини кожної хвороби.

Ось як, згідно цього списку, із внутрішнім станом людини пов’язані деякі поширені захворювання.

Алергія: кого ви не витримуєте? Заперечуєте власну силу. Не можете відверто виразити свій протест проти чогось. Батьки дитини-алергіка часто сперечаються, мають різні погляди на життя.

Переїдання, надмірний апетит: страх, самозахист, недовіра до життя, почуття ненависті до себе.

Втрата апетиту: заперечення права на особисте життя, сильне почуття страху.

Захворювання очей:

Близорукість - страх перед майбутнім.

Дальнозоркість - відчуття себе “не от мира сего”.

Пересихання слизової ока: злість, небажаня дивитись на світ з любов’ю, пробачати, іноді прояв зловтішності.

Мігрень: ненависть до примусу, накопичення роздратування, бажання бути досконалим в усьому, сексуальні страхи, ворожість, заздрістність. Мігрені розвиваються у людини, яка не дає собі права бути самим собою.

Ангіна: нездатність самовиразитись, злість від того, що не можете впоратись із непростою ситуацією.

Ларингіт: злість заважає говорити, людина боїться виразити свою точку зору.

Аденоїди у дітей: дитина дуже чутлива. Може передбачити події задовго до того, як вони стануться, тонко відчуває погіршення стосунків між батьками. Намагається блокувати ці передчуття, щоб не страждати. Перекрита носоглотка - ознака того, що дитина приховує свої думки та емоії, тому що боїться, що його не зрозуміють.

Проблеми з кишечником: страх позбавитися від усього, що себе віджило і стало непотрібним. Небажання забувати минуле. Підвищена дратівливість через суперечливість реальності.

Нежить, заблоковане дихання: виникає у людини, яка потрапила в складну ситуацію, розгубилася. Така людина занадто переймається кожною дрібницею, часто не знає, з чого почати. Йому навіть здається, що якась ситуація “пахне горілим”. Нежить може виникнути спеціально і з розрахунку, що якась неприємна людина залишить вас, нарешті, в спокої, так як буде боятись заразитись.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up