Сьогодні, 9 серпня: Міжнародний день корінних народів світу

Сьогодні, 9 серпня: Міжнародний день корінних народів світу
У 1942 - на стадіоні "Зеніт" у Києві відбувся "матч смерті". У 1945 році вибух атомної бомби в Нагасакі. Про ці та інші події з історії 9 серпня.

Міжнародний день корінних народів світу встановлено 23 грудня 1994 Генеральною Асамблеєю ООН. Цього дня в 1992 році відбулося перше засідання Робочої групи з корінних народів Підкомісії із заохочення та захисту прав людини.

У цей Міжнародний день корінних народів світу ми віддаємо належне багатству культур корінних народів і особливому внеску, який вони вносять до сім’ї народів світу. Ми також пам’ятаємо про величезні труднощі, з якими стикаються багато корінних народів - від неприпустимих масштабів бідності та захворюваності до позбавлення майна, дискримінації і відмови в основних правах людини.

Перше Міжнародне десятиріччя корінних народів світу, розпочате в 1995 році, допомогло більш чітко почути голос корінних народів в усьому світі та підвищити увагу до проблем корінних народів.

Ми вступаємо у друге Десятиріччя, і тут не слід забувати, що одного діалогу недостатньо. Ми повинні зосередити нашу увагу на діях в захист прав корінних народів і в підтримку поліпшення їх положення, в тому що стосується їх земель, їх мов, їх джерел до існування та їх культур.

Події:

1483 — відкрита Сикстинська капела.

1848 — на Буковині скасовано кріпацтво

1940 — завершено будівництво залізниці Берлін—Багдад.1942 рік — у Києві на стадіоні "Зеніт" відбувся так званий "матч смерті", насправді — черговий із серії матчів між футболістами київської команди "Старт" (частково укомплектованої з гравців "Динамо") та збірною німецьких зенітників "Флакельф".

6 серпня німці програли з рахунком 1:5, цього разу, в посиленому складі, — 3:5. Склад "Старту" згідно з афішею: воротар Микола Трусевич, Олексій Клименко, Михайло Свиридовський, Василь Сухарєв, Володимир Балакін, Лев Гундарєв, Макар Гончаренко, Юрій Чернега, Павло Комаров, Микола Коротких, Михайло Путістін, Михайло Мельник, Георгій Тимофєєв, Федір Тютчев, Іван Кузьменко (в афіші не зазначений, але фігурує у спогадах Гончаренка і Владлена Путістіна). Матч судив обер-лейтенант на ім'я Ервін, який нікому не підсуджував. Футболісти "Старту" відзначили перемогу в роздягальні - випили самогон, який приніс хтось з уболівальників, закусили.Надалі ігри німецьких команд із "радянськими" більше не проводилися; відбувся лише один матч "Старту" з українським "Рухом". Через деякий час було розстріляно кількох радянських футболістів. Спершу - Коротких, затим у Сирецькому концтаборі - Трусевича, Кузьменка, Клименка. Але не через футбольні перемоги над німцями, а через їх належність до НКВС.

1945 — вибух атомної бомби в Нагасакі.

1992 — у Барселоні пройшло офіційне закриття Олімпійських ігор, на котрих об'єднана команда колишніх республік СРСР посіла перше місце, завоювавши 112 медалей.

1999 — президент РФ Єльцин відправив у відставку уряд Сергія Степашина і назвав голову ФСБ Володимира Путіна своїм спадкоємцем на президентських виборах

Відео дня

Народились


1938 — Омельченко Олександр Олександрович, міський голова Києва (1996—2006).

1938 — Кучма Леонід Данилович, президент України (1994—2004).

1957 — Мелані Гріффіт, американська кіноактриса («Ділова дівчина», «Підставне тіло», «Лоліта»).

1963 — Вітні Х'юстон, американська поп-співачка, володарка премій Ґреммі та Еммі.

1973 — Філіппо Індзагі, італійський футболіст, чемпіон Європи, форвард «Ювентуса» і «Мілана»

1973 — Пономарьов Олександр Валерійович, український співак учасник «Євробачення».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up