Вінницькі "робінгуди" дуже схожі на героїв 90-х

Вінницькі "робінгуди" дуже схожі на героїв 90-х
До конфлікту на ДПЗ всі сили мають відношення. З найманою силою, якою керував кіборг, і з міліцією на завод заходив представник нового власника. В середині була Народна самооборона (на загорожі один з її керівників Григорій Зозуля). Від УНСО розійшлася інформація, що обороняли ДПЗ люди Лексуса. А насправді там була група Нео на чолі з „Сержантом”
Замість кличок позивні. Це в дев’яностих були клички. Зараз мода на військові позивні. Лідери вінницьких силових угрупувань, усі як один, віднікуються від слова «авторитет», але це не заважає їм брати участь у “розборках”, які дуже нагадують події 90-х. Самі себе вони вважають чимось на кшталт “робінгудів”

Конфлікт інтересів є, але це ще поки не війна. Так говорять у правоохоронних колах, коли питаєш, чи не живемо, як в 90-х. Сьогодні не на диктофон почуєш багато про різного роду угрупування, що нібито й не бандитські, і їхні лідери - не кримінальні авторитети.

Вони - громадські активісти, волонтери і бізнесмени. Але вирішують конфлікти - переважно не свої власні, а виступають на чиїйсь стороні. І мають меркантильний інтерес. Їх запрошують врегульовувати господарські проблеми інші люди. І найчастіше в цьому контексті називають три фігури - Лексус, Саша-Нео і Чумак.

Вінничани знають, про кого мова, навіть якщо звучать не імена, а прізвиська. Точніше, це позивні. То років 20 тому називали впливових людей кличками. Зараз мода на все військове.

Чи не почнеться війна між цими людьми за сфери впливу? Чи вона вже іде?

- Між цими людьми, що ви говорите, вже почалися розборки. Явної війни немає, але вони між собою розбираються, - говорить тимчасово виконуючий обов’язки начальника обласної міліції Олександр Глянько. – Не задовольняє стадія біганини з віджиманням і впливом на якісь підприємства. І між ними боротьба за сфери діяльності. Ми реагуємо на це все, фіксуємо, де є порушення, і порушуємо кримінальні провадження. Тобто „безпрєдєл” вже цей закінчився. Але сказати, що він викорінений – не можна.

Хороші справи?
Одного волонтера (Лексуса) нещодавно відгамселили серед білого дня на парковці за те, що щось зробив не так.

Другий (Нео) стріляв у бійця, який мав продати йому якусь річ з АТО за 40 тисяч, але обманув. За версією стрілка, він проводив оперативну закупку, щоб викрити злочинця, але врешті дізнався, що за люди за продавцем стоять, і тепер готовий відповідати перед Законом за свої дії.

Третій (Чумак) - не має позивного, але вже має умовну судимість, бо застосував вогнепальну зброю прямо в райвідділі міліції

Про всі ці історії, кожну окремо, RIA писала. Були й інші гучні конфлікти. Групи Лексуса, Нео і Чумака встрявали в них, як пояснюють їх очільники, або задля охорони громадського порядку, або для того, щоби захистити законність чи справедливість. А це часто виявляється не одне і те ж.

Відомі люди з позивними між собою, м’яко кажучи, не товаришують. Але й що ворогують – прямо не кажуть. Для народу вони - лідери силових угрупувань. Для міліції - фігуранти кримінальних проваджень, які можуть стати підозрюваними. Самі ж Лексус, Нео і Чумак на питання, чи знають, що їх вважають мало не авторитетами, сміються і дивуються. Мовляв, вперше чують про таке, вони ж просто громадські діячі, до всього мають діло, бо намагаються впливати на несправедливості. Такі собі робінгуди.

ПС розплодив
У Мукачевому Правий сектор теж хотів поступити по-робінгудськи? Очільник вінницького осередку ПС Ігор Гемба (його ще називають Юрієм “Гагаріним”) каже, що так. Що пішли зі зброєю їхні люди на «стрілку», не щоб ділити сферу впливу на контрабандний канал, а щоб обрубати його. Цей молодий керівник, якого призначили після усунення від посади першого лідера Сергія Чумака, не відзначився такими «випадами», як його попередник.

А той дозволяв своїм підлеглим світити автоматами. Хай то була несправжня зброя, а навчальні макети, але стволи його люди направляти на цивільних людей, коли прийшли конфісковувати „палену” горілку в магазині у Стрижавці. Провадження спершу було про погрозу вбивством, а потім його перекваліфікували в хуліганство і розслідують. Вже півроку.

- Чумака виключили не за те, що він нам не подобається по виразу обличчя. Він дозволяв собі порушувати закон, чим соромив ім’я хлопців на передовій і тих героїв, що були на Майдані, - говорить Ігор Гемба. – А щодо об’єднання Чумака з Лексусом (самооборонівцем і волонтером Борисом Пасіченком, - авт.), то тут все просто - який ішов, такого й здибав. Це дві найбільш знаних кандидатури в місті, які на слуху, і вічна вседозволеність у їхній вчинках вимагає, щоб вони несли за це відповідальність.

Третя людина на слуху - Олександр Толмачов (Саша-Нео або Неодизайн). Це теж волонтер, самооборнівець, бізнесмен. Він починав свою громадську діяльність із Правого сектору. Каже, вірив у ПС, але Чумак цю віру спаплюжив.

- Зараз бачу, що це просто люди готуються до виборів і один проти одного використовують матеріали для боротьби, - каже  “Гагарін”, коли заговорили про відеодоказ теж не дуже законної діяльності групи Нео.

Мова йде про запис камери спостереження, на якому він разом із ще двома хлопцями, теж колишніми правосекторівцями, виносять техніку з чужого офісу. Сама подія кількамісячної давнини, а відео нещодавно з’явилося на сайті 20minut.ua в рубриці новин від читачів.

- Ми спілкуємося з групою, що вийшла від Чумака. Це Сержант, Боня, Неодизайн. Всі, що на цьому відео, - це одна група. Вони з Правого сектору пішли в самооборону, - говорить Ігор Гемба. – Працювали з Пасіченком, але після того, як стріляли по айдарівцю, з ним розійшлися на фоні цієї ситуації. Зараз співпрацюють з Алексєєвим, що входить у координаційний штаб усіх самооборон.
Підуть у владу

- Я навіть інколи не встигаю за всіма цими рухами слідкувати, - продовжує керівник Правого сектору. - В нас настільки багато стало пропатріотичних організацій. Всі стали такими патріотами, націоналістами, тому що це модно. Багато груп, що колись займалися захопленнями, сьогодні намагаються на фоні патріотизму висвітлювати те, що вони – „робінгуди”, забирають у багатих і віддають бідним. Ну, я цього не бачу. Тільки волонтерських організацій у нас 35. Ми для себе їх продзвонювали, і змогли реально додзвонилися тільки до шести.

Згадайте козятинських волонтерів самооборонівців, який в’язала СБУ зі зброєю з АТО та знайшли в їхніх приміщеннях склади залежаних продуктів і речей для передової. Цю групу пов’язують з Борею Лексусом. Він й не віднікується від співпраці з її керівником Мішею Афганцем, але переконує – зброю козятинцям підкинули, а ніяких мішків з коноплею і розпакованих передач для бійців там не було. Кому потрібно було завести справу на нібито ні в чому невинуватих волонтерів, Борис Пасіченко не говорить. Але вже заявив - іде на вибори.    

А що стосується Олександра Толмачова, то він говорить, що ще обмірковує питання участі у виборах. Каже, має пропозиції.

Документує міліція
У міліції кажуть, що мають кілька проваджень, де названі позивними люди – свідки, але можуть стати підозрюваними.

- То на того пишеться заява, то на того. Але війни такої, щоб вилилася в кримінальну справу, немає. Кожен собі режисер, і кожен відповідає за те, що він зробив, - говорить Олександр Глянько.  

- Документується їхня діяльність, - підтвердив перший заступник начальника міліції - начальник слідчого управління Сергій Кримчук. - На сьогодні ще не достатньо підстав для оголошення підозри, але дійсно, провадження, що стосуються діяльності людей, які гармонійно поєднують участь в скоєнні правопорушень з громадською діяльністю, маємо.

Про справу побиття Бориса Пасіченка Сергій Кримчук розповів, що все було не так, як розповів потерпілий. Правоохоронці опитали людину, що била Лексуса, і він розповів усе інакше.

- Він добре знайомий з потерпілим. Тобто не випадкова людина. У них були спільні справи. В ході агресивного спілкування між ними відбулася бійка чи сутичка, - сказав Сергій Кримчук. – Але розслідування продовжується.  

Що стосується офісу, де камера зафільмувала Олександра Толмачова з хлопцями під час виносу техніки, то тут відкрили провадження про групову крадіжку.

- Вони вкрали цю техніку, що б там не розказували, - каже Сергій Кримчук. - Вони коли забирають усе, дивляться – відеокамера. Починають шукати сервер, а він у Києві. Маємо повне відео подій.

А от провадження про стрілянину на Червоноармійській, де Нео поранив „айдарівця”, закрили. Потерпілий не написав заяву про тілесні ушкодження і зник. Тут теж не було розбійницького нападу. Як каже Сергій Кримчук, учасники перестрілки з’ясовували боргові зобов’язання. І що цікаво, на втікача-„айдарівця” є провадження про крадіжку.

- Так, компашка ще та, - не втримався підполковник. - Його Державна служба охорони зловила на крадіжці, притягуємо до відповідальності. А взагалі кримінальні провадження щодо учасників АТО – це рідкість. Таких справ, може, ще одна-дві. В інших регіонах є, а в нас мало.

Інші люди
Коли журналіст говорила з різними людьми про силові угрупування Вінниці, то їй пропонували згадати „тітушок”. Такими називають охоронну фірму без ліцензії з 18-ти бійців і „ультрасів”. Але ці групи, якщо і з’являються на якомусь конфлікті, то не самі по собі, а разом названими вище угрупуваннями.

Також, просили написати, як про силову групу, про активісток громадського діяча Віктора Маліновського. Їх прозвали “батальйоном каструль”. Жарти жартами, але чим не сила?  Між іншим, прозвучало прізвисько Китаєць.

- От тут, дійсно, не позивний, а кличка, - сказано було „не для преси”. – Це авторитетна людина, яка в дев’яностих була впливова і зараз – бізнесмен.

Хто це, в міліції сказали, не знають. А в колах громадських активістів обіцяли передати цій людині бажання преси познайомитися...  
 

“В 90-х все було, крім бойового досвіду”
 Валерій Пастух, колишній начальник управління боротьби з організованою злочинністю (люстрований):
- Раніше, коли був у кабінеті, не називав імен і прізвищ. Й зараз тим більше буде не коректно. Але всі ми розуміємо, що основна причина появи таких сил – економічна ситуація, зубожіння основної маси українського народу, до якого призвів Янукович і Ко, та соціальна несправедливість. Деякі чиновники і депутати живуть сьогодні краще робочого, краще лікаря, краще міліціонера чесного, краще прокурора чесного. Наступна причина: це або пробуксовка, або повний ступор правоохоронної системи, що повинна боротися з такими видами злочинів. Хтось взагалі нічого не робить, а хтось вирішив щось не зробити, щоб не потрапити на язик комусь. І найважливіша причина та, що наявність сьогодні зброї і бойового досвіду у цих людей надає їм впевненості у своїх силах, чого однозначно не було на початку 90-х. Все було, крім бойового досвіду.
Чим закінчилося усе для тих, хто в 90-х наводив порядок, прекрасно знаємо. Приблизно так само, думаю, закінчиться й для цих, якщо вони, звісно, не будуть порушувати закон.
Ясно, що існування цих силових груп одним днем не закінчиться. І небезпека буде існувати доти, поки не покращиться радикально економічна ситуація, поки кожна сім’я не зможе законно заробляти собі на життя. Якщо годувальник, чи чоловік, чи жінка, приніс достатньо грошей, щоб взутися, вдягнутися і з’їздити куди-небудь у відпустку, ясно, що ніхто не піде грабувати, стріляти і вішати.
Ці групи будуть існувати рівно стільки, наскільки держава дасть можливість цим незаконним формуванням порушувати Закон. Коли держава стряхнеться, як це не раз у нас вже було в історії, потрібен буде короткий проміжок часу, щоб поставити все на свої місця і привести країну в порядок.

Відео дня
blockquote>

 

Борис Пасіченко або Лексус:
“Що б мені не повісили, я роблю те, що роблю”

Борис Пасіченко, громадський активіст, волонтер, бізнесмен, що буде балотуватися

„Ми там, де людям не виплачують зарплату, де відбирають в них майно”. Так каже Борис Пасіченко, про свою участь у конфліктах. Він чув, що його називають бандитом, авторитетом. Каже – все це плітки. Знає, ким вони розповсюджуються, але прямо нікого не звинувачує.

- Я ні з ким не ворогую, зі всіма вітаюся, в хороших стосунках, - говорить він.
Тим не менше, в червні він потрапив у лікарню з побоями. Каже, на нього на паркові напали вісім людей з дерев’яними палицями. Всіх їх знає. Назвав міліції імена. Пресі сказав, що то були „тітушки”. Один з них тільки мовив „Привіт, Борюсік”, і все - почалося побиття.

Свідком цього була дружина Бориса. Вона писала заяву в міліцію. Сказала, що в неї розбили мобільний, бо хотіла зняти відео. Її чоловік згодом розказав, що напад пов’язує з втручанням його людей в порізку Бродецького цукрового заводу у Козятинському районі.

А неофіційно RIA чула від кількох людей, що нібито Лексус взяв гроші за одне, а зробив інше. Тобто не виконав домовленостей, тому й отримав палицями.

- Є провадження, де ви свідок, але можете стати підозрюваним? – питаємо в Бориса Пасіченка.

- В нашій країні все можливо, так що для мене це не дивно, - відповідає він. Чи підозрює він, про що може бути справа, Борис відповісти не зміг.

- Навіть не можу сказати, що там може бути, - каже. – Ви зрозумієте, що зараз, перед виборами, буде вилазити все і на всіх. Я особисто цим абсолютно не переймаюся, тому що я знаю себе, знаю, що роблю і куди іду. Що б мені не повісили, я роблю те, що роблю.

- Коли комусь десь хтось неугодний або не в схемі, то іде замовлення, - пояснював він раніше справу козятинських волонтерів, у яких СБУ знайшла зброю. - Неправда, що в Козятині організована злочинна група. Наші юристи працюють в цій справі. Поки що скажу тільки, що то не міліція, не СБУ підкинули це все хлопцям.  

Сергій Чумак:
“Я засуджений і сьогодні несу покарання”


Сергій Чумак, екс-керівник Правого сектору, командир крайової команди УНСО

Що про нього кажуть, як про лідера озброєного угрупування, Сергій Чумак, каже, не чув. Своїх людей він назвав підрозділом, який на конфліктах підтримує тільки ту сторону, яка надала документ про свою легітимність. Роль свою, наприклад, на СТОВ „Поділля”, де люди врешті кинулися на нього, Сергій Чумак назвав так – охорона громадського порядку.

Нагадуємо йому про події в Стрижавці біля магазину, де люди Чумака погрожували місцевим мешканцям автоматами.  

- Я не знаю, чи є провадження, - каже він. - Не можу його до цих пір побачити.

Лідер УНА-УНСО Вінниччини сказав, що в його підрозділі є 10 макетів автоматів, які використовують у навчальному центрі Міноборони в Гущинцях.

- Макети перевірені. Був період, коли наші люди стояли на блокпостах з ними, підсилювали правоохоронців, - говорить він.  

Чи не пов’язана демонстрація цих „автоматів” у Стрижавці з тим, що біля магазину з „паленою” горілкою, магазин його брата Сергія?

- Магазин мого брата обслуговує буквально 5-6 будинків військового містечка. „Вагнес” не конкурент йому, ні він „Вагнесу” не конкурент. Все це наклеп. Він знаходиться за два кілометри і працює вже більше десяти років. Там спиртне не продається, тільки харчі, - сказав Чумак.   

- А щодо подій у Калинівському райвідділі, то я засуджений, сьогодні несу покарання, - каже він про інцидент з пострілом у міліції. - Ми з цього не робили ніякого піару так, як роблять інші активісти. Якщо нам вдалося зупинити вирізку моста, а взамін я отримав кримінальну справу – хай буде так. Це моя жертва за те, щоб зберегти той міст.

Сергію Чумаку присудили за той постріл три з половиною роки позбавлення волі з іспитовим терміном на півтора року. Зброю, з якої стріляв, вилучили.

- Придбаний мною і належним чином оформлений карабін зберігається в збройовій кімнаті Вінницького райвідділку по місцю мого проживання. Я зараз шукаю, кому його продати.

Олександр Толмачов з позивним Нео:
“Для всіх хорошим не будеш”

Олександр Толмачов, член ГО Самооборона Майдану та Народної самооборони, волонтер, власник фірми „Неодизайн” (фотографуватися відмовився, зображення - стопкадр з відео)

Це прізвище звучало в прив’язці до перестрілки. Толмачов стріляв серед дня на Червоноармійській в людину з гумострілу. Поранений потім розказував, що він продавав стрілку дорогий мобільний, але той відчув себе обдуреним, відслідкував і стріляв, щоб поставити на місце юнака.

Інформація з міліції - цю справу вже закрили, бо потерпілий заяви не написав, взагалі зник. А Олександр Толмачов цього не знає і каже, що готовий відповідати за те, що накоїв з опалу.

- Той хлопець не айдарівець, а аферист. І телефону там не було ніякого, - каже Олександр. - Я стріляв у негідника, і я неправий. Готовий відповісти за свої дії. Він у мене стріляв, і, мабуть, в мене інстинкт спрацював, тому я теж стріляв у нього.

З його слів, на Червоноармійській самооборонівці відпрацьовували інформацію про те, що цей юнак торгує зброєю. Тобто на контрольну закупку викликали, а він взяв гроші і втік?

- Так, він кинув на гроші. Я потім прийшов у міліцію, дав свідчення, здав свою зброю і все, - говорить Толмачов, а на питання, чому ж не добивався надалі покарання для „афериста”, каже: - Нам сказали, що з ним працюють великі зірки.  

До цієї історії приплітали й Лексуса. Як каже Толмачов, просто заплуталися зливачі компромату. Які? Люди Чумака. Він свого часу пішов від нього, коли той ще був у Правому секторі, бо не сприймає вчинків цієї людини. Тепер нібито Чумак й публікує негатив на нього.

І злив перекрученої інформації про крадіжку з офісу на Келецькій з нарізаним записом камери спостереження, як підозрює Толмачов, теж справа рук колишнього керівника Правого сектору. Міліція веде розслідування. А Нео каже, що немає приводу говорити про кримінал.

- Людина вклала свої гроші у відкриття салону у Вінниці, а потім виявилося, що він не в долі у бізнесі, і все звернув, - говорить Толмачов. - Він нам дозволив забрати в рахунок боргу техніку, сам там був, ДСО приїжджало. Якби хтось справді там щось крав, нас би закрили одразу. Думаю, ці новини від читачів - це Сергія Чумака замовлення. По почерку бачу. Він незаконно з Борисом Пасіченком зайняв базу, а ми допомогли власнику її забрати. От вони на нас і образилися. Я ні з тим, ні з іншим не конфліктую. Просто те, чим вони займаються, нам не підходить, і ми відішли. Зараз ми в ГО „Самооборона майдану” Шпильової і в Народній самообороні Алексєєва. Займаємося громадською діяльністю, тому нам до всього є діло, де щось хочуть неправильно зробити.

Наприклад, на ГПЗ. Виявляється, то його самооборонівці були в середині заводу, коли на підприємство прийшов представник нового власника з „ультрасами” і найманою охоронною фірмою.

- Те, що я не бандит – це точно, - каже Олександр Толмачов. – Не скажу, що робимо все правильно, але ж для всіх хорошим не будеш. Зараз багато які громадські організації називають бандитами, тому що вони втручаються в конфлікти інтересів. Всі самооборони зараз хочуть прив’язати до бандитів, бо коли є конфлікт сторін, завжди хтось невдоволений. Для мене бандит той, хто зупиняє машину зі зброєю і грабує. У Вінниці таких немає.  



Подвиги і “подвиги” робін-гудів

Окремі події, в яких брали участь різні силові групи


          Автомати на людей

  • Стрижавка, Вінницький район
  • Бійці “Правого сектору” з муляжами автоматів увірвалися в магазин, де за їх версією продавали “палену” горілку
  • Сторони конфлікту: Правий сектор/УНСО (група Чумака), місцеві мешканці та працівники магазину

    Перестрілка в місті
  • Вінниця, вул. Червоноармійська
  • В районі Центру зайнятості, люди на двох машинах перестріли перехожого, який нібито торгував зброєю з АТО, і стріляли
  • Сторони конфлікту: Самооборона  (Нео), хлопець, що називав себе “айдарівцем”

    Стрільба в міліції
  • Калинівка, райвідділ
  • У приміщенні міліції стріляли, бо правоохоронці мляво відреагували на розкрадання металу із залізничного мосту
  • Сторони конфлікту: Правий сектор/УНСО (Чумак), міліція


     Війна за ДПЗ

  • Вінниця, вул. Тарнагродського
  • Було два захоплення. Останній - конфлікт між директоркою і новим власником. Обидві сторони кажуть, що не дають другій порізати завод
  • Сторони конфлікту: Самооборона (Сержант з групи Нео), ультрас, охоронна фірма, міліція, Правий сектор/УНСО (група Чумака, брала участь у першому конфлікті)

    База на теплицях
  • Могилів-Подільський
  • Підприємець надав для підрозділу свою територію теплиць для навчальної бази, але „квартиранти” не хотіли її покидати
  • Сторони конфлікту: Правий сектор/УНСО (група Чумака), самооборона (групи Лексуса і Нео), міліція


     Боротьба за цукор

  • Кирнасівка, Тульчинський район
  • Конфлікт за злежаний цукор, який одні роздають людям, інші кажуть – це крадіжка
  • Сторони конфлікту: Самооборона (група Нео), спілка трудящих (Бойдаченко), місцеві мешканці, міліція

    Цукровий завод
  • Бродецьке, Козятинський район
  • Конфлікт між місцевим населенням, яке перекривало дорогу проти порізки заводу, та новим власником. Самооборона Лексуса стала на сторону місцевих.
  • Сторони конфлікту: сторона нового власника з найманцями, Самооборона (група Лексуса), місцеві мешканці


     Битва за „Поділля”

  • Село Строїнці, Тиврівський район
  • Конфлікт між новим директором підприємства і місцевими мешканцями, які хочуть розірвати договори. За  старе керівництво став оновлений ПС, за нове - УНСО Чумака.
  • Сторони конфлікту: Команда УНСО (Чумак), Приватна охоронна фірма „Скорпіон-Зіп”, правий сектор (Гемба), місцеві мешканці, міліція

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Анонім

    Може хто знає хто ні, але Печериця перший лісокрад! Рильце в пушку,
  • Анонім

    ШООО? Опять? Люда таки вигнала Грішу. Щоб не вигнали Люду. Важке житіє вінницьких політиків.
  • Анонім

    а той що на заборі Зозуля Гріня чоловік лідерки БЮТ Людмили Щербаківської. ЮБТ теж групіровку має?
  • Анонім

    з яких це пір Кирнасівка Крижопільський район? все інше теж ВЕЛИКИЙ фейк?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up