Коли потрібно приймати активоване вугілля і як правильно це робити

Коли потрібно приймати активоване вугілля і як правильно це робити
  • У домашній аптечці обов’язково має бути активоване вугілля — класичне чорне чи новітнє біле — яке вам по кишені.
  • І приймають цей препарат не тільки під час отруєння чи діареї. Це ефективний помічник і під час грипу, алергії, похмілля та чистки організму.

З активованим вугіллям важливо не «переборщити» — прийом великої кількості препарату протягом тривалого часу (більше п’яти днів поспіль) може призвести до того, що організм почне втрачати вітаміни та корисні речовини. А от у розумних дозах ці чудо-пігулки можуть врятувати вас від шкідливих токсинів, які блокують нормальну роботу організму та імунної системи.

Біле чи чорне?

Активоване вугілля — це сорбент. Тобто речовина, яка потрапляє спочатку в шлунок, а потім у кишечник і поглинає токсини та інші шкідливі речовини до того, як вони всмокчуться у стінки цих органів і через них потраплять у кров. Одним словом, сорбенти запобігають масштабному отруєнню організму.

Активоване вугілля зв’язує та виводить із організму токсичні речовини: гази, алкалоїди, ендо- а екзотоксини та інші хімічні сполуки. Активоване вугілля здатне також поглинати солі важких металів, снодійних та навіть наркотичних речовин. Це безвідмовний помічник, який прийме у свої міцні «обійми» і виведе назовні все шкідливе, що ховається у шлунково-кишковому тракті.

Чорне вугілля не дуже приємне на смак. Оскільки для максимального ефекту його потрібно розжовувати, то доводиться давитися пігулками через «не можу». За один прийом потрібно пережувати чимало вугілля — з розрахунку одна пігулка на 10 кілограм ваги. Для тих, хто має кілограмів 50-55, це ще півбіди. Скрутніше тим, хто важить 80 кілограмів і більше.

Що приємного у чорному вугіллі — то це його ціна. Десять пігулок обійдуться вам аж у… одну гривню. Із мінусів — разом із токсинами з організму можуть «тікати» і корисні мікроелементи. Тому чорне активоване вугілля не рекомендують приймати протягом тривалого часу.

Альтернативою чорному вугіллю стало дорожче, але, як переконують самі виробники, краще біле вугілля. Біле вугілля — це не ліки, а біологічно активна добавка. Біле та чорне вугілля, до того ж, різні за складом. За десять капсул білого вугілля в аптеці ви віддасте 25-50 гривень. Зате їсти його доведеться не пригорщами, а по 2-3 пігулки.

Біле вугілля за своїми сорбаційними властивостями дієвіше, ніж звичне чорне. До того ж, воно вибірково виводить з організму виключно токсичні речовини. Всі корисні мікроелементи залишає вам.

Біле вугілля не викликає диспептичних розладів та закрепів, що можливе у випадку із чорним вугіллям. І найголовніше — біле вугілля не потрібно розжовувати, капсули чи пігулки просто запивають водою. Це ідеально підходить дітям.

Відео дня

«Біле вугілля» не має ніякого стосунку до вугілля

Олександр Самойлов, терапевт, лікар-гастроентеролог медцентру «Альтамедика»:

— Абсорбенти дієві та безпечні засоби для надання першої допомоги при отруєннях та для лікування токсикозів на тлі печінкової або ниркової недостатності, алергічних захворювань, кишкових інфекцій. Ці препарати мають бути в домашній аптечці кожної родини.

Немає переконливих наукових доказів про їх спроможність лікувати ожиріння, омолоджуючу дію та доцільність застосування з метою загальної профілактики.

Теоретично довготривале застосування адсорбентів може призвести до виведення з організму разом з токсинами корисних речовин та до запорів. Тому абсорбуючі препарати рекомендують приймати протягом трьох-п’яти днів при гострих отруєннях та проносі та протягом двох тижнів при хронічних захворюваннях.

Як абсорбенти застосовують різні речовини — природні вуглі (карболен, активоване вугілля), природні глини (смекта), продукти гідролізу деревини (поліфепан, целюлоза), кремнієві сполуки (ентеросгель, полісорб, атоксіл).

«Біле вугілля» насправді не має ніякого стосунку до вугілля: це комбінація двоокису кремнію та мікрокристалічної целюлози. До того ж, препарат зареєстрований не як ліки, а як біологічно активна добавка.

Найкращими абсорбентами вважають кремнійові сполуки, які мають велику активну поверхню та спроможні абсорбувати молекули різних розмірів. Не рекомендовано застосовувати абсорбенти при індивідуальній непереносимості, ускладнених виразках шлунково-кишкового тракту, непрохідності кишечника. Сполуки кремнію необхідно обережно та обґрунтовано застосовувати при вагітності та годуванні дитини груддю.


Читайте також: 

Від чого найбільше помирали вінничани у 2020 році? Спойлер: не від корони (ІНФОГРАФІКА)

Чи можуть мене змусити вакцинуватися? Відповіді на важливі питання про COVID-щеплення

Чверть українців не лікуються через брак грошей. Як вінничани оцінюють медицину?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Наталья Графская

    А я вже багато років його не купую. Якось при отруєнні приймала та ефекту не відчула. Зараз у таких випадках Актив флора Дуо приймаю і жодних проблем не відчуваю.
  • Оксана Краско

    Того  активованого вугілля треба горсть з'їсти, щоб хоч якийсь ефект був))) Ні, я на Актив Флора Дуо перейшла. При отруєнні та дисбактеріозі він відновлює мікрофлору в кишечнику за лічені дні.

    Анна Манько reply Оксана Краско

    Згодна повністю. Сама при діареї частіше Актив флора Дуо приймаю, ніж активоване вугілля. Особливо він хороший при прийомі антибіотиків, щоб уникнути дисбактріозу!
  • Роман

    Чорне вугілля цілком задовільняє.
    Заголовок статті Коли потрібно приймати активоване вугілля і як правильно це робити! Не адекватно виходить!
  • Надежда Ряднина

    рекламували біле вугілля, а як приймати так  і не написали

keyboard_arrow_up