Чому у Вінниці знову смердючий дим?

Чому у Вінниці знову смердючий дим?
Який стан повітря сьогодні у Вінниці та чому не закривають школи. Крім того, ми дізналися кому можуть “завдячувати” вінничани за страшенний сморід у місті.

Вчора, 3 вересня,  на прес-конференції вінницькі надзвичайники пообіцяли, що смог до обіду розсіється.

Але сьогодні, 4 вересня, зранку у Вінниці було неможливо дихати.

- Как воняет...5 этаж, дышать нечем!, -  пише волонтерка «Вінницької кулінарної сотні» Тетяна Власюк у ФБ.

Відео дня

Чи змінились причини сьогоднішнього смогу у Вінниці, ми запитали  у прес-центрі рятувальної служби «101».

- Причини смогу та сірої пелени залишаються тими самими. Це пожежі в Хмельницькій та Житомирській областях. Крім того по Вінницькій області підпалюють суху траву, - розказує журналістці 20minut.ua підполковник служби цивільного захисту Олександр Кутовий.

За словами помічника начальника вінницьких надзвичайників, суху траву по області підпалюють за наказом адміністрації сільськогосподарських підприємств.

- В основному все ж таки, я думаю, підпалює суху траву адміністрація господарств. Тому що, як правило, після цього розпочинається оранка на полях. Тобто щоб не залишати солому та суху траву перед оранкою на полях, вони її спалюють, - пояснює Олександр Кутовий.

За інформацією рятувальної служби «101», вінничани мають “дякувати” за сморід наступним керівникам господарств:

  • Піщанський район, село Рудниця – горіла суха трава на площі  пів гектара
  • Тиврівський район, село Тростянець – горіло сміття на відкритій території
  • Барський район, село Широке – горіло сміття на відкритій території
  • Могилів-Подільсткий район, село Сліди – горіла суха трава на площі 4 гектара
  • Калинівський район, село Мізяківська Слобідка – горіла суха трава на площі пів гектара.

 

Вчора, 3 вересня та сьогодні, 4 вересня у київських школах дітей відпустили додому в зв’язку з задимленістю повітря. Вінницькі школярі вчаться й досі. У обласному управлінні Держепідемслужби говорять, що повітря у Вінниці не є небезпечним.

Вчора вінницькі санепідеміологи провели дослідження повітря на вулицях Київська, Ватутіна,  Маліновського та проспекті Юності.

- Вміст оксиду вуглецю, диоксиду азоту, сірчистого ангідриду не перевищує гранично-допустимих концентрацій, - повідомляють у прес-центрі Головного управління Держепідемслужби у Вінницькій області.

 

 

 



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Анонім

    А ещё мусор на свалке горит(под шумок)
  • Герасимлюк Константин

    напевне майдан догорає?
  • Олена Яворська

    Такого диму дійсно ніколи не було. Тому що засухи такої у поєднанні з такою спекою теж не було принаймні за весь період метеорологічних спостережень. Навіть у менші засухи раніше влада оголошувала заборону на відвідування лісів та вводила інші обмеження на пожежонебезпечний період.  Служба лісової охорони постійно патрулювала, щоб виявляти самозаймання торфяників одразу... За нинішнього уряду всю систему контролю зруйновано, та й видно вже не залишилось у владі фахівців, здатних такі ситуації прогнозувати й попереджувати.
  • Олена Яворська

    Стосовно пожежі біля села Мізяківська Слобідка. Там горіла не суха трава, підпалена якимсь недбалим господарем, а внаслідок самозаймання від аномальною засухи і спеки розпочалася підземна, так звана "низова" пожежа на торфовищі  (боліт і відповідно торфовищ у Вінницькій області мало, але якраз там воно є). На початку серпня одна з мешканок Мізяківської Слобідки витратила за день 36 грн на виклики з мобільного,  щоби повідомити про пожежу всі служби,  причетні до ліквідації надзвичайних ситуацій... 1 вересня  (через майже місяць!) пожежні повідомили у пресі, що приступили до гасіння... Місяць місцеві жителі лили воду відрами, хто скільки міг, але підземні пожежі навіть професіоналам зупинити важко.

    А димові хмари, які зараз висять над Вінницею,  найімовірніше прийшли з Житомирщини. Київський еколог Олексій Василюк за супутниковим знімком НАСА нарахував у Рівненській та Житомирській областях станом на вчора 572 (п'ятсот сімдесят  дві !) пожежі в лісах і на торфяниках. З тим атмосферним фронтом, який приніс учора дощ,  прийшла і димова хмара з палаючого Полісся.

    Анонім reply Олена Яворська

    Наконец что-то похожее на инфо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up