Чому ставлять газові лічильники на цілий будинок та скільки тепер платити?

Чому ставлять газові лічильники на цілий будинок та скільки тепер платити?
Старша по будинку Ганна Бондар не розуміє, як тепер їм платити за газ. Вона обурюється, що їм взагалі не розповіли, що ставитимуть загальний лічильник

Мешканцям 600 багатоповерхівок у Вінниці до кінця 2016 року встановлять безкоштовні загальнобудинкові лічильники. Тобто, один лічильник на весь дім буде враховувати спільні витрати блакитного палива, що по рівну розподілятимуть між квартирами. Які тепер будуть рахунки у таких багатоповерхівках та чому саме такі лічильники встановлюють, дізнавався журналіст "20хвилин".

 

- У нас в будинку на проспекті Юності нещодавно поставили загальний лічильник на газ, - каже вінничанка Галина. - Тобто, рахунок тепер буде для всіх “загальний”. І це справедливо? Я цілий день на роботі, і плитою майже не користуюся. Але мені доведеться платити за сусідів, які смажать та варять цілими днями.

Старша по будинку вже збирає підписи

Будинок на проспекті Юності, 35 - це величезна дев’ятиповерхівка. Малосімейка на 170 квартир з одним під’їздом. Старша по будинку, яку звати Ганна Бондар, жіночка з короткою стрижкою, якій на вигляд 50-55 років. Вона розповіла не стільки про лічильник, скільки про стан будинку.

Відео дня

Previous Next

- Наш ЖЕК взагалі нічим не займається! - обурюється жінка. - Ось, бачте, двері з минулої зими не можуть забити. А ще я довго просила зробити нову стяжку підлоги. За що ми їм платимо?

Виходимо на вулицю і збоку під’їзду бачимо величезну коробку жовтого кольору. До неї підключені труби газу, а що в середині - невідомо. Закрито на замок.

- Зранку приїхали до нас працівники та встановили лічильник на весь дім, - каже Ганна Бондар. - Те що встановлять загальний лічильник - нам не сказали, висіла просто об’ява, що треба перекрити газ в квартирах. А як ми будемо платити? Це один Господь знає.

Мешканці будинку збирають підписи, щоб отримати відповідь на це питання.

І що буде в рахунках при загальному обліку газу?

Кабміном в січні 2016 року затверджено “Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку”. В ньому є формула розрахунку: загальний об’єм спожитого газу ділиться на кількість зареєстрованих людей в квартирах.

Альтернатива безкоштовному загальному лічильнику - індивідуальний в квартиру за гроші

Наприклад, в будинку є 50 квартир, в кожній з яких зареєстровано по одній людині. Ці 50 мешканців багатоповерхівки використали 1000 кубометрів газу. І на кожну квартиру тепер розподілять по 20 кубів газу (загальна сума ділиться на 50 людей). Тобто, кожному співвласнику багатоповерхівки треба буде заплатити по 137,9 гривень.

І це незважаючи на те, що наприклад ваш сусід кожного дня по три години смажив картоплю, а ви цілий день на роботі. Але повинні заплатити за “картоплю сусіда”. Справедливо? Не дуже.

Та це не стосується жителів квартир, де є індивідуальні прилади обліку: вони платитимуть по факту споживання. І їхні показники віднімаються від загального рахунку.

Вінницягаз: “Усе приймають в Києві, а ми лише виконавці”

Безкоштовні лічильники в місті ставить підприємство “Вінницягаз”. Прес-секретар компанії Оксана Поліщук розповіла, чому почали ставити загальнобудинкові лічильники.

- Щороку затверджується НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - авт.) інвестиційна програма, за якою виділяються кошти на лічильники, - каже Оксана Поліщук. - І на 2016 рік вперше з’явилися загальнобудинкові прилади обліку газу. Причина цьому - монтаж лічильників у кожній вінницькій квартирі - це тривалий процес. Деякий час люди масово відмовлялися від лічильників, а перед нами стоїть завдання - забезпечити 100% багатоповерхівок газовими лічильниками до 2018 року, що вказано в законі “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”.

До речі, в тому ж законі вказано, що тим, хто не встановить лічильник на газ - відключать постачання блакитного палива.

Як вказано на сайті “Вінницягаз”, у 2016 році підприємство планує встановити майже 600 загальнобудинкових лічильників у місті, на що інвестиційною програмою компанії передбачено понад 40% коштів – 18 мільйонів гривень. І тільки - 4,5 мільйонів буде спрямовано на встановлення 2,6 тисяч індивідуальних приладів обліку газу в оселях тих вінничан, де неможливо встановити будинкові лічильники.   

Кому та які лічильники ставитимуть?

В інтерв’ю сайту “Главком” голова Нацкомісії з питань регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк розповів, кому встановлять індивідуальні лічильники, а кому - загальні.

- Споживачі, в квартирах яких є плита і газова колонка – їм будуть встановлені індивідуальні лічильники газу, - каже Вовк. - Якщо ж споживачі багатоквартирних будинків користуються лише  газовими плитами, то там буде налагоджено будинковий облік, оскільки він в сім разів дешевший порівняно з індивідуальними лічильниками. Це можна повністю налагодити вже цього року.  Індивідуальний лічильник коштуватиме в сім разів дорожче і процес оснащення буде більш тривалим.

Єдина альтернатива від “загальних рахунків” - це встановити лічильник в квартиру

Володимир Блащук (40), юрист

- Від безкоштовного лічильника не можна відмовитися. Є варіант створення об’єднання співвласників багатоповерхового будинку (ОСББ), і в такому випадку співвласники на зборах можуть відмовитися від встановлення загальнобудинкового приладу обліку газу. Та скоріше за все, разом з цим до будинку “перекриють” газопостачання взагалі. Тому якщо не бажаєте платити частку від загального рахунку, тоді встановлюйте індивідуальний лічильник у квартиру, щоб чітко знати своє споживання газу.

Хто може отримати індивідуальний лічильник безкоштовно?

  • не мали раніше приладів обліку газу;

  • мають газову колонку та плиту

  • пільги (ветеран, інвалід та ін.) - не враховується

Додаткова консультація у ПАТ “Вінницягаз” за телефоном (0432)509-104, 605-304

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Andrij Voznyuk

    Допоки триватиме це злочинне правління , що продає українцям український газ по спекулятивним цінам для свого власного збагачення ???  Де Верховна рада України , що повинна слідкувати  за виконанням вимог Конституції України , разом з гарантом ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up