Сміттєзвалище для Вінниці під Людавкою - незаконне

Сміттєзвалище для Вінниці під Людавкою - незаконне
Новий полігон твердих побутових відходів для Вінниці розташували, порушивши закон. Колишній начальник облуправління охорони навколишнього середовища, а нині голова обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська здивована, як чиновники несподівано змінили попередні домовленості.

За її словами, у містобудівному обгрунтуванні на будівництво полігону допущене порушення вимог, принаймні трьох статей Земельного Кодексу України.
- У червні 2008 року, коли піднялася Стадниця і люди перекрили рух транспорту на міське сміттєзвалище, тодішній губернатор, пан Домбровський, нарешті почув мої аргументи, які я наводила, починаючи з 1996 року, про те, що полігон у Стадниці вже загрожує водозабору Вінниці. А тому треба негайно припиняти його експлуатацію, - каже Олена Яворська. Нагадаємо, тоді вона була головним екологом області.
- Спочатку сміттєсортувальний комплекс планували розмістити у глиняному кар'єрі поблизу села Лука-Мелешківська, - розповідає Олена Яворська. – Першим виступив категорично проти такого місця пан Антемюк. А тоді вже й людей підняли на протести. Було завдання продовжувати пошуки можливого місця. Найбільш прийнятним варіантом визнали територію колишньої військової частини біля Людавки. Зверніть увагу на те, про що конкретно йшлося. По-перше, встановити мали тільки лінію для сортування і переробки відходів. По-друге, не в лісі, а на місці будівель військової частини, на площі всього лише 15 гектарів. Це за умови, що на цій території будуть ще й поля для складування органіки – продукту переробки відходів. 148 гектарів лісу під полігон – таке мені навіть у жахливому сні не могло привидітися.

- Те, що пропонують нині в Людавці - 117,8 га під виробничу зону та 31 га під адміністративно-господарчу - це в 15 (!) разів більше, ніж потрібно за існуючими містобудівними нормами, - каже Олена Яворська
Олена Яворська говорить, що згідно з чинними екологічними нормативами, для розміщення сміттєпереробного заводу необхідно не більше чотирьох гектарів землі, а для захоронення залишку після переробки (20% від маси відходів) - близько п’ять гектарів.
- Те, що пропонують нині в Людавці - 117,8 га під виробничу зону та 31 га під адміністративно-господарчу - це в 15 (!) разів більше, ніж потрібно за існуючими містобудівними нормами, - каже Олена Яворська.
Вона наводить приклади порушення чинного законодавства у містобудівному обгрунтуванні:
- Вилучати ліси площею більше одного гектара для несільськогосподарських потреб має право тільки Кабмін (ст.149 Земельного Кодексу України). Рішення Кабміну з цього приводу відсутнє.
- Зміна цільового призначення земель, зайнятих лісами, провадиться з урахуванням висновків органів виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища та лісового господарства (ст.20 Земельного Кодексу України). Висновок органів лісового господарства у містобудівному обгрунтуванні відсутній.
- Висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області виданий з перевищенням повноважень: всупереч наказу Мінприроди №187 від 30.04.2010 р., яким зобов’язано усі Держуправління в областях направляти містобудівні обґрунтування розміщення об’єктів на земельних ділянках площею більше 0,5 га для погодження з міністерством.
- Прикро, що некомпетентність авторів управлінського рішення губить технічно обґрунтовану можливість розмістити на забудованій ділянці, замість розформованої військової частини, на площі не більше 15 га сміттєпереробний комплекс, а ліс навколо цієї ділянки якраз би і виконував роль санітарно-захисної зони, - говорить досвідчений еколог.
Читайте також:
Вінниця завалить сміттям каскад ставків і дендрарій
Місто знайшло, куди вивозити сміття
Стадниця-2: гори сміття височітимуть… у лісі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    А я в это всей ситуации не понимаю жителей Стадницы. Уже свалка есть и никуда она не денется. Более того - когда на нее перестанут вывозить отходы - про проблему все забудут вообще. Так может все-таки разрешить строительстиво завода на этом же месте. Во-первых появятся рабочие места. Во-вторых всегда будет повод о себе напомнить и че-нибудь потребовать. А втретьих - при самых фантастических раскладах - может и свалка со временем превратиться в экологически чистую.

    Anonymous reply Anonymous

    Здравая мысль. Но есть две проблемы. Первая- "свобода" Тягнибока, положившая немеряно бабок на местных имбицилов и подпалы свалки, рассчитывая выиграть выборы. Аборигены в итоге отказались от такого варианта, хотя могли бы жить на уровне Тяжилова. Вторая - менталитет. Они думают, что когда свалку закроют, то Стадница сразу превратится в курортную зону типа Тыврова, где хаты стоят на порядок дороже. Я всегда сочувствовал головам сельрад - пытаться что-то сделать в таком дурдоме ...
  • Anonymous

    слежу за развитием ситуации и вижу,что попиариться на ней желающих хватит. Выше уже и нарисовались. И главное. никто не предлагает выходов. Вывозится в Стадниц и вывозится. А в Луке Антемюк, в Людовке свои перцы, давайте может в Агрономичное, где Яворская живет - а что, вариант

    Anonymous reply Anonymous

    А давай у тебе під будинком. Побачим шо ти тоді скажеш!

    Anonymous reply Anonymous

    У нас не виртуальные,типа Олены, а реальные экологи дали заключение - водоносный пласт. У меня, если понял, нельзя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up