Історії переселенців. Як вони шукали роботу у Вінниці

Історії переселенців. Як вони шукали роботу у Вінниці
“Жити по-новому” для переселенців (ВПО) це - жити з нуля. Війна змусила їх покинули свої теплі домівки та звичний побут. З якими проблемами зіткнулися українці з зони АТО та Криму?

Вимушені переселенці на своїй «шкурі» відчули всі труднощі під час пошуку роботи і житла. «Не наша» прописка, «злодії та зрадники», «сепаратисти» - їм багато чого довелося вислухати.

- Проблемою для переселенців стало зменшення вакансій та відсутність робочих місць, - каже співробітниця Обласного центру зайнятості. -  А також низький рівень зарплат. Середній розмір заробітної плати на одну вакансію по області за жовтень лише 1661 грн.

Із подібними проблемами зіткнулася 35-річна Світлана Дмитрієва з Луганську, яка раніше працювала менеджером з зовнішньої реклами. У Вінниці їй вдалося знайти подібну роботу менеджера з реклами в поліграфічному агенстві:

Відео дня

- Роботодавці, коли дізнавалися, що у мене луганська прописка, іноді навіть не запрошували на співбесіду, - розповідає Світлана. - На запитання «Чому?» одного разу дали відповідь, яка довела до сліз: «А раптом ви украдете, де ми будемо вас шукати, в Луганську?».

Світлана розповіла, що відмовляли роботодавці ще й тому, що «всьому навчать, витратять час, а вона потім поїде в свій Луганськ».

- Тим більше, у Вінниці теж людей без роботи багато і краще працевлаштувати "своїх", ніж "прибульців" – каже Світлана

43 - річний Сергій Рудик з Макіївки працював фотокореспондентом на “малій Батьківщині”. Але у Вінниччині він не бачить перспектив для розвитку професійного фото. На його думку, тут цього не потрібно.

-Я вже дев'ять місяців живу в Приборівці, - каже вимушений переселенець. - Подав заяву в центр зайнятості, і нещодавно влаштувався в газету «Липовецькі вісті», журналістом на випробувальний термін. Оклад крихітний - 1300 грн. Але звідти пішов.

Разом із громадою макіївчанин планує створити тренувальний зал, швейний цех, та готель для вимушених переселенців у Приборівці.

Щоб знайти роботу у Вінниці 21 - річній Софії Дівісенко потрібно було повністю змінити фах. Диплом за спеціальністю логіста на залізничній дорозі довелося “розміняти” на професію веб-дизайнера.

- Моя спеціальність - логістика, - розповідає Софія Дівісенко. - Все, що пов'язано з координуванням вантажів залізницею. Професія має попит у Вінниці, але коли я приїхала влітку 2014 року, люди відмовлялися мене брати на роботу. Дивились на диплом. Говорили, що їм потрібен такий фахівець. Але, не брали на роботу через «неправильну» прописку.

Сьогодні Софія працює веб-дизайнером.

- Довелося заново вчитися, - каже дівчина-переселенець. - І зараз я задоволена своєю новою професією.

28-річний донетчанин Антон Нікітенко переїхав до Вінниці із великою сім’єю. Одразу сім людей. Тому окрім пошуку роботи гострим залишалось питання пошуку житла.

- За фахом я юрист - каже Антон. - Але тут, таких як я фахівців вистачає. Ходив по всьому місту, заходив в кожну юридичну контору і питав: «Вам потрібні співробітники?». На жаль, скрізь отримував відмови. Одна користь від цього - я тепер ідеально знаю місто.

Колишньому помічнику судді та держслужбовцю вдалося знайти роботу за покликанням.

- Зустрівся з психіатром вінницького військового шпиталю, - розповідає Нікітенко. - Поспілкувалися, і він запропонував мені стати волонтером-юристом. Я погодився, адже мені подобається допомагати «атошнікам». Юрист Антон Нікітенко займається проблемами отримання статусу учасника АТО, вирішує проблеми з демобілізацією, грошовим і матеріальним забезпеченням для солдат та ін.
Але за стінами шпиталю дає приватні юридичні консультації.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Ну ось, а плачуть, що немає роботи, хто хоче працювати, той знайде роботу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up