Знову збирають підписи проти будівництва церкви у парку “Хімік” на Замості

Знову збирають підписи проти будівництва церкви у парку “Хімік” на Замості
Зараз "Хімік" у занедбаному стані. Суботники, які влаштовують місцеві жителі, недостатньо для того, щоб привести тут все до ладу
  • Противники церкви Небесної сотні не здаються. Вимагають повторного обговорення. 
  • - Це провокації від “КГБ-шних агентів” московського патріархату, - говорять прихильники

- Коли проводили перші слухання, в нашому районі про це ніхто не знав, - каже представник ініціативної групи Любов Колосова. - У нас не було ні об’яв, ні будь-якої інформації, в якій би казали про громадські обговорення, щодо парку. Тому від нашого мікрорайону, а саме тих, хто був проти церкви не було майже нікого!

Ініціативна група: “Хочемо зону відпочинку, але ми не проти київського патріархату”

Ініціативна група наголошують, що парк (а на Замості парків і так небагато) має бути виключно рекреаційною зоною, без храмів і поза будь-яких релігійних уподобань. Тому вони хочуть ще одні громадські обговорення.

Відео дня

Так зараз виглядає парк "Хімік" на Замості

- На цих слуханнях було мало представників нашого району, - каже одна з представників ініціативної групи Любов Колосова. - І ми хочемо ще одні слухання, де виступлять ще й інші мешканці мікрорайону, а не тільки паства релігійної конфесії. Але ми, повторюю, не проти церкви взагалі. Але нехай вона буде в іншому місці.

Любов каже, що вона мати малої дитини, і окрім “Хіміку” їм ніде гуляти. Ще вона побоюється, що навколо церкви буде паркан.

- Я не знаю такої церкви навколо якої не було б паркану, - каже жінка. - Я живу на Стрілецькій, і в 200 метрів від мого будинку є церква. Щоправда, московського патріархату. Спочатку її збудували без паркану, але скоро з’явилась огорожа. Тепер цей паркан “підім’яв” під себе частину території, яка належить місту.

Представник секретаріату від Замостя: Це все провокації!

На обговореннях, що пройшли на початку квітня, мешканці Замостя обрали свого представника в секретаріаті комісії Сніжану Чубенко. Адвокат відповідає, що повторні обговорення не потрібні, бо мешканці Вінниці виступили за побудову церкви. А те, що зараз намагаються зробити - це провокації від “КГБ-шних агентів” московського патріархату.

Майже одноголосно проголосували мешканці Замостя на обговореннях. Проти храму у "Хіміку" були лише дев'ять людей

- Те, що зараз намагаються “роздмухати” - усе штучне, - каже Сніжана Чубенко. - Ці люди виступають проти Київського патріархату. А потім пусте місце отримає ще один “собор” московської церкви, служителі якої освячують бойовиків та окупантів перед боєм з нашими хлопцями на Сході України.

Адвокат та мешканка Замостя підтверджує, що на обговореннях були не тільки мешканці Замостя. Але, як вона зауважує, реконструкцію парку та будівництво храму будуть робити за міські гроші, а не за кошти жителів тільки чотирьох вулиць.

- Я теж мешкаю на Замості, - каже Сніжана. - І щоб потрапити на службу в церкву київського патріархату мені треба їхати аж на Вишеньку! І паркану навколо церкви не буде, за проектом цього нема. А те, що ініціативна група пропонує збільшити розмір майданчиків для спорту - то це все можна відкоригувати. На обговореннях пропонували варіанти, де можна розмістити церкву, щоб дерева не рубати і залишити великими майданчики.

Про що конфлікт?

Так виглядає парк "Хімік" з церквою. За іншим варіантом, храм можуть побудувати з іншого боку – позаду адміністративної будівлі (колишній БК Хімік).

Ще у січні 2016 року ймовірне будівництво храму у рекреаційній зоні призвело до конфлікту між вінничанами. Одні виступали за реконструкцію парку як зони відпочинку, а інші - за ту ж реконструкцію, але з храмом на території “Хіміку”. Через місяць, у лютому, стало відомо, що відбудуться громадські обговорення в “дистанційному режимі”. До 9 березня мешканці Вінниці могли надавати свої пропозиції щодо реконструкції парку, надсилаючи на електрону пошту або повідомляючі у “Прозорі офіси”. І на початку квітня все ж таки вирішили, що буде церква. Але тільки Київського патріархату та пропонували назвати її іменем Небесної сотні.

Та на цьому боротьба не закінчилась - 13 квітня на сайті міськради з’являється петиція «Припинити роздавати землю під церкви та храми. Недопустити будування релігійних об’єктів в Парку "Хімік". ЇЇ автор - Олексій Хіміч просить припинити витрачати садові насадження, сквери, парки міста під будівництво нових релігійних об’єктів.

“За” перезавантаження обговорень?

Противники будівництва парку можуть залишити свій підпис, тим самим проявивши власну позицію. Бланк, заповнивши, потім можна передати організатору збору підписів (Любов Колосова 098 996 4816). Збір підписів триватиме до 3 травня. Враховується виключно вінницька прописка.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Хмара Ира

    В районі Замостя я проживаю майже 30 рокіа у парку "Хімік" пройшло моє дитинство. Пам'ятаю безліч різних гойдалок, жовтенький морський пісок ( майже на усій території дитячого майданчику, фонтанчик в центрі усі діти району збирались, а тепер заберуть у дітей і віддадуть безціну землю в центрі  "Церкві". Підскажіть мені, бо я не розумію . Невже у нашому місті мало храмів та церков, що потрібно у дітей забирати дитячі майданчики? Невже мало закинутої території на "хімзаводі"для забудови??? Люди одумайтесь? Діти це наше майбутнє для них потрібно жити і їм потрібен цей майданчик.
  • Анонім

    Київський патріархат київським а будування такої кількості церков - це безчинство, відмиваня бабла й черговий торговий центр, яким би "святим іменем" їх не називали наші пейсаті пани.

    Хочете київського патріархату? Передайте московські церкив Києву, й буде Вам щастя. Якщо хтось має стільки мільйонів щоб побудувати таку дурню то хай краще вкладе в реформи, зелену енергетику й інфраструктуру міста. Хоча ні, там відсоток заробітку не рахується тисячами й повернеться не через рік другий...
  • Бурко Лера

    Врать некрасиво. Сходите и послушайте, пропагандируют ли там вообще против чего-то или за что-то.

    Анонім reply Бурко Лера

    Ніхто не "ви всё вреті" дійсно було таке помічено. Й досі продовжується задурманювання голів злидних, дурних овечок.
  • Анонім

    В церквях на Киевской и Чехова собирали людей для голосования на так называемых "слуханнях", большинство из которых к Замостью вообще никак не относятся. Зато люди проживающие вблизи парка и активно им пользующиеся, вообще были не в курсе о проводимых слушаниях. Похоже у патриархатов соревнования, кто больше церквей наставит. Пора выдавливать московский патриархат, удивляюсь беспринципности людей которые его посещают, в которых открыто пропагандируют против всего украинского.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up