У Києві представили фото і особисті речі вінничанина Героя України Юрія Коваленка

У Києві представили фото і особисті речі вінничанина Героя України Юрія Коваленка
У національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрили розділ виставки, присвячений Герою України нашому земляку з Бершаді Юрію Коваленку.

Тут є фотографії і особисті речі командира загону спецпризначення 3-го окремого Кіровоградського полку Юрія Коваленка, який загинув у бою на Донбасі 15 липня 2015 року. Про те, як відбувалося представлення матеріалів, розповів журналісту RIA батько Героя Віктор Коваленко.

- Для мене особливо хвилюючою стала зустріч з побратимами Юри,  - каже Віктор Олексійович. – Вони теж приїхали на відкриття виставки. І саме ті хлопці, які були з сином у його останньому бою. Я ловив від них кожне слово. Спецназівці скупі на розповіді. Але на гарні слова про сина не скупилися. Так уважно слухав, що не звернув увагу, як сльози течуть по обличчю.

За словами Віктора Коваленка, побратими передали музею особисті речі Юри. Батько доторкнувся до кожної з них. Каже, взяв до рук бінокль, окуляри, погладив рукою шолом, який носив син. У записнику перечитав кожну літеру, виведену його рукою.

Відео дня

У цьому ж розділі виставки представлено матеріали інших бійців 3-го полку спецназу. Один з них командир танка старший сержант Леонід Сухацький став справжньою легендою. Вороги називали його танк “чорна смерть”. За два місяці оборони Маріуполя на бойовому рахунку командира три підбиті ворожі танки. 22 лютого він загинув під Маріуполем. Життя Юрія Коваленка обірвалося 15 липня у бою біля пункту пропуску на кордоні з Росією «Ізварине». Крім командира, під час мінометного обстрілу загинули ще семеро бійців. Звання Героя України Юрій Коваленко удостоєний посмертно.

- Коли у 2012-му році ми запроваджували музейний проект «Родинна пам’ять про війну», тоді ще й гадки не мали, що його доведеться доповнювати історіями про нову війну на Донбасі, - розповіла журналісту RIA старший науковий співробітник музею Наталія Гамарник. – Тоді ми персоніфікували родинну пам'ять про Другу світову війну. Тепер доповнюємо виставку героями сучасності. Кожен новий розділ відкриваємо урочисто із запрошенням рідних і друзів, колег, побратимів тих, хто удостоєний людської шани і поваги.

За словами пані Гамарник, зараз у музеї готують розділ, присвячений ще одному вінничанину – Герою України з Літина Сергію Собку.  На виставці також можна ознайомитися з матеріалами на честь нашого земляка льотчика Героя України  Костянтина Могилка.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up