П’янка в дитячому таборі та погрози обшуками: як керівник поліції області Іщенко потрапив в зашквар

П’янка в дитячому таборі та погрози обшуками: як керівник поліції області Іщенко потрапив в зашквар
З піднятою рукою — головний поліцейський Вінницької області Іван Іщенко. Разом зі своїми заступниками влаштували застілля у дитячому таборі
  • Начальник вінницької обласної поліції Іван Іщенко 19 лютого влаштував бенкет зі своїми заступниками в дитячому таборі МВС під Гостевією. 
  • Все це на відео зафіксували журналісти RIA, представники громадських організацій і активісти Дорожнього контролю. 
  • Що там відбувалось? Про п’янку, втечу поліцейських лісом і погрози обшуками — у матеріалі.

Дійові особи

Сторона журналістів і активістів: Віталій Павловський (журналіст RIA та керівник ГО Ревізія влади), Володимир Черкас (керівник ГО Комітет безпеки руху), Володимир Затайдух (керівник вінницького Дорожнього контролю), Вадим Павлов (головний редактор та журналіст-розслідувач RIA/20minut.ua) та інші активісти. 

Сторона працівників поліції:

Іван Іщенко — начальник обласної поліції у Вінницькій області. 
Ігор Волокітенко — заступник начальника ГУНП по громадській безпеці. (Призначений у січні 2021 року. Приїхав до нас з Одеси) 
Олександр Конєв — начальник управління кадрового забезпечення. 
Віктор Ковальчук — начальник управління превентивної діяльності. 
Віктор Ковалишин — начальник управління матеріально-технічного забезпечення.  
Євгеній Соловейчук — начальник управління інформаційно-аналітичної підтримки. 
Ігор Слободянюк — начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування. 
Андрій Дамзін — начальник управління карного розшуку. 
Олександр Солдатов — начальник слідчого управління/
Олександр Остроглядов — перший заступник начальника ГУНП. (Зустріли в лісі,-авт)

Де: дитячий табір МВС ім.Рябчинської (за Гостевією)
Коли: 19 лютого 2021 року. 

19 лютого. Обід. У сторону дитячого табору трактор прочищає дорогу, хоча заклад не працює у зимовий період. До самого вечора за Гостевією буде стояти KIA Sorento чорного кольору і слідкувати, щоб ніхто з «чужих» не заїжджав у табір. Таке авто самі поліцейські називають «сигнальним авто». 

Вже за кілька годин туди проїде п’ять автомобілів, а після 18 години й новий Volkswagen Touareg, на якому возять головного поліцейського області Івана Іщенко. До речі, це авто коштує приблизно 70 тисяч доларів, але за нашою інформацією ГУНП його бере в оренду у харківської фірми. 

Акт перший: застільний

Приблизно о 19.30 журналісти та представники різних громадських організацій заїдуть на територію табору. Тут, у дворі, припарковані авто. На деяких є спецсигнали. Далі журналісти зайдуть у двоповерхову будівлю який називають серед поліцейських «Генеральським будиночком». На першому поверсі знаходиться кухня. Тут сидить наймана адміністраторка і водії службових авто. Одягнуті у чорне, схожі на охоронців. На плиті готується уха і інша їжа. Журналісти проходять на другий поверх, але за ними вибігає жінка і кричить «Не можна заходити. Закрита територія! Виходьте!». Але двері вже відчинені...

За великим круглим столом сидять 10 чоловіків. На столі напівпусті пляшки з горілкою і закуски. В голові столу сидить начальник поліції області Іван Іщенко. Не п’є. Всі інші — його заступники. Мовчать. Половина з присутніх опустили голови. Один з них одягнув маску.

Адміністратор не вгамовується і кричить, щоб усі вийшли і озирається на Іщенка. Той підіймає руку і наказує їй залишити кімнату. 

Володимир Черкас просить представитись.  
— Іван Володимирович Іщенко, — каже головний поліцейський області.
— У вас є посвідчення при собі? — запитує Черкас. 
— Ні. Немає. — відповідає Іщенко. 
— А що ви робите на державній території? — запитує Черкас. 
— Ну ви ж бачите що ми робимо…,— каже Іван Іщенко. 
— А ви можете сказати, де ми знаходимось? — перепитує Віталій Павловський. 
— Ми вам все сказали. До побачення. — каже головний. 

Усі розмови й саме застілля можна побачити на відео:  

Після цього з-за столу встав Андрій Дамзін — начальник управління карного розшуку. Пішов у більярдну, взяв верхній одяг і вийшов разом з журналістами на двір. Він закурив. Хотів щось сказати, але подумавши пішов назад до Іщенка…

З-за столу піднявся Андрій Дамзін — начальник управління карного розшуку.

Акт другий: нервовий

Поки керівництво поліції вирішувало що далі робити, журналісти сфотографували автомобілі, які стояли у дворі. На деяких були встановлені стробоскопи (світловий спецсигнал,авт). Через свої джерела «пробили» номерні знаки Туарегу. В базі такі номери були відсутні. А значить — авто з «лівими» номерами, або з оперативним талоном, тобто, як під час спецоперації. 

Через хвилин десять на вулицю вийшов чоловік у чорному одязі, сів у Туарег і завів його. Після цього на вулицю вийшов і сам Іщенко і сів в автомобіль. Журналісти підійшли до авто і попросили водія не їхати, тому що була підозра, що він у стані алкогольного сп’яніння. Він вийшов. 

— Кому дихнути? — каже водій і підходить до журналістів. 
— А можна ваші документи? Ви працівник поліції? — питає Черкас. 

Водій дістає з кишені посвідчення і показує Черкасу. Коли починають читати «Управління поліції в Одеській області…» водій починає ховати посвідчення. Воно — недійсне.

Далі Іщенко каже: 

— Що ви зараз хочете? Ви побачили водія? Звільніть проїзд.

Але після цього він не сідає в авто і просто йде до лісу…Авто з водієм залишається на місці. У цей самий час виходять кілька заступників і так саме залишають табір через ліс. У будівлі вимикається світло. Зачиняються двері. Там залишаються начальники управлінь поліції та водії службових авто. 

Акт третій: дорожній

Поки одні журналісти спілкувались з водієм і викликали поліцію, інші перехопили Іщенка, який намагався виїхати з лісу на іншому службовому авто. Як кажуть активісти з Дорожнього контролю, які прямували на місце події, авто летіло в сторону Калинівки зі швидкістю під 200 км/годину і потім загальмувавши звернуло до дитячого табору. 

Іван Іщенко намагався виїхати на цьому авто. Але шість автомобілів Дорожнього контролю підперли його позаду. Тому виїхати вже не було змоги. І головний поліцейський через ліс попрямував назад до табору. 

А в цей самий час по дорозі проходили кілька його заступників. Під час розмови з активістами з Дорожнього контролю і журналістами вони почали погрожувати. 

«Бачу взагалі знахабніли. Завтра всі у райвідділі будуть сидіти» сказав один з заступників Іщенка. Потім почав погрожувати обшуками у всіх, хто був присутній. Цю розмову чули понад десять людей. 

Пізніше представники громадських організацій і журналісти написали заяви до внутрішньої безпеки щодо погроз працівниками поліції здійснити обшуки та переслідування. Такі ж заяви були написані і в прокуратуру. 
 

Щодо табору, то через годину на місце приїхала і поліція вінницького району, яка підпорядковується... Іщенку. На територію табору вони відмовились зайти посилаючись на те, що це закрита територія і потрібно, щоб директор табору приїхав сюди особисто. Хоча керівник табору...був на місці. Біля службових авто стояло і його авто. Згодом поліцейські відібрали та записали пояснення у представників громадських організацій та у журналістів. На територію табору вони так і не зайшли. 

Що порушив Іщенко з підлеглими?

Поспілкувавшись з юристами, ми виділили основні пункти, що порушили поліцейські. 

1. Розпиття алкоголю в дитячому таборі — ст. 179 КУпАП (Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві (на робочих місцях, у приміщеннях і на території підприємств, установ, організацій) або перебування на роботі в нетверезому стані).

2. Використання службових авто в особистих цілях. 

3. Водій Туарега не мав права керувати службовим авто з недійсним посвідченням. Питання до керівника автогосподарства — на якій підставі йому був виданий шляховий лист та пальне? Як він взагалі з таким посвідченням закріплений за службовим авто, та як з ним підписаний договір про повну матеріальну відповідальність? Наказ про закріплення водія за службовим авто підписує безпосередньо начальник ГУНП, але посади водія у штаті ГУНП немає. Цей працівник виконує свої обов'язки не за прямим призначенням і взагалі незрозуміло як. Це своєю чергою є перевищенням службових повноважень безпосередньо керівником ГУНП.

І ще питання: як ви зрозуміли з інтер'єру приміщення, де відбувався бенкет, воно явно призначене не для дітей, більярд, зони відпочинку тощо. Питання — чи за призначенням використані кошти на його утримання, та чи взагалі перебуває майно в середині приміщення на балансі. І взагалі, хто опалював ці приміщення і хто дозволив влаштовувати застілля.
Ми хотіли дізнатись позицію Петра Веретельника, директора табору ім.Рябчинської. Для цього ми поїхали туди ще раз, але його на місці не було. Але був охоронник. Він подзвонив до свого керівника.

Пан Петро передав, що готовий зустрітися з журналістами в понеділок. Варто зазначити, що завдяки інформації з аналітичної системи YouControl ми дізнались, що табір не перебуває в процесі припинення. Тобто він — діючий. 

Журналісти RIA хотіли б почути позицію Івана Іщенка і пояснення щодо усіх подій. Але два офіцери з пресслужби поліції Ірина Добровольська та Вадим Кобзар так і не відповіли на жоден наш дзвінок.  

Від редакції

Ми залишаємо цю статтю у безкоштовному доступі, щоб якомога більше людей знало про це. Підтримайте редакцію підпискою, і ми зробимо більше таких матеріалів. 

Читайте також: 
Журналіст вказав на замовника стрілянини в Броварах. І до чого тут «сепаратист» Іщенко?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (110)
  • Виктор Сикалюк

    Вже сховались у лісі щоб нікого нетривожити, і тут знайшли, не бачу тут ніякої кримоли, вони ж тоже люди, а тут таке роздули чуть не кримінальна групіровка.

    Зіновій Башуцький reply Виктор Сикалюк

    Вони не люди,вони подонки.Держава дала їм все,в натомість вони і подібні їм всьо пропипи і просцяли.Безкарність породжуе той бардак,що пануе в державі.
  • ОБА НА

    От якби ТВ ......
  • Сергей Матёра

    Ничего не вижу здесь резонансного.....ну сидят, отдыхают....и чтооооооо?
  • Богдан Ясницкий

    Заходив на сторінку Поліції Вінницької області і..........
    Ваш "герой" презентував сьогодні новий  проєкт.......
    Усі плескають  у долоні. Вау черговий флешмоб,  чергові досягнення, життя продовжується.
    Хтось хотів почути думку пана Іващенка, офіцерів пресслцжби......
    Почули?  Я не є прихильником пана  Вадима Павлова, скоріш є опонентом, хоча Ваша журналістика мені подобається пане Вадиме. З цікавістю читав публікацію, коментарі під матеріалом та на сторінках активістів. Напевне , так як і Ви чекав  сьогодні справедливості,  для початку хоча б відсторонення на момент розслідування.  Згадав звілнення  з роботи людини яка не знає що таке "тістечко",  цькування водіїв які відмовлялись возити безкоштовно АТО-шників, згадав коментарі пана Черкаса, який підтримував патрульних які лупцювали водія на Київській який зробив їм зауваженя за неправильну зупинку.....
    Шановні журналісти 19 лютого Ви показали ціну реформи поліції пана Авакова.
    За тиждень два отримаєте відповідь від реформованої прокуратури.
    Про СБУ...... Та що Ви .
    Переглядаєш публікації 20 хв і складається враження, що у Вас завдання піар силовиів. У нас  КОРД затримує  пенсіонера з пітардою, двох дівчат легкої поведінки,  20 хвилин плескає у долоні і навіть мови не має коли згідно законодавства доцільно застосовувати КОРД , чи доцільні такі затримання? Сьгодні від  керівництва поліції ми отримали відповідь служити народу чи жерти та бухати за чужий рахунок. ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up