Квартирна афера? З квартири у Вінниці Павла Горбоноса переселили у Могилівку

Квартирна афера? З квартири у Вінниці Павла Горбоноса переселили у Могилівку
Павло Горбонос каже, що у селі йому подобається та будує плани на майбутнє
Стаття про вивезення з власної квартири мешканця вулиці Стахурського Павла Горбоноса мала наслідки - порушене кримінальне провадження за ознаками шахрайства. Доки триває слідство, журналісти з’ясували, що чоловік живий-здоровий і поки що нелегально проживає в селі Могилівка

З моменту, коли мешканця вулиці Стахурського Павла Горбоноса серед білого дня посадили в чорний «Мерседес» і повезли в невідомому напрямку, минуло два місяці. Сусіди чоловіка забили тривогу, коли побачили, що з його квартири виносять пожитки - викликали міліцію і журналістів.  Вони злякалися, що чоловіка можуть убити, щоб забрати його двокімнатну квартиру. Про це RIA писала у №4, від 28 січня 2015 року у статті під заголовком “Афера с квартирой или как винничанин променял жилье”. Міліція в той день не приїхала, але через два дні порушила кримінальне провадження  за підозрою в шахрайстві за заявою журналістів.  На скільки просунулося розслідування правоохоронців,  та де знаходиться чоловік,  розслідували журналісти.

Сільська рада:  такий не зареєстрований

Що вдалося дізнатися правоохоронцям про місцезнаходження Павла Горбоноса та про обставини його раптового від’їзду,   журналістам повідомила керівник сектору зв’язків з громадськістю міської міліції Яна Шкляр.

Відео дня

- Чоловік знаходиться у селі Могилівка. Він дав особисте пояснення, в якому вказав, що ніяких претензій ні до кого не має. Але досудове розслідування ще триває, - сказала вона.

Адресу, за якою проживає Павло Горбонос, Яна Шкляр назвати відмовилась, пославшись на таємницю слідства.

Журналісти вирішили пересвідчитись на власні очі, що з чоловіком дійсно усе гаразд та розшукати його в Могилівці з допомогою сільської ради, де мають знати усе про нових мешканців. Виявилося, що справа не така проста, тому що ця сільська рада знаходиться у сусідньому селі Демидівка. Секретар ради  телефоном повідомила, що за останніх два місяці Павло Горбонос у селі Могилівка  Жмеринського району зареєстрований не був,  і про нього вони нічого не знають.

З цього й почалися пошуки.

У Могилівці поки що нелегалом

Консультація адвоката Сергія Корнійчука  допомогла отримати адресу Павла Грбоноса у правоохоронців. Він пояснив, що журналісти, які є заявниками та через те, що справа набула суспільного розголосу та резонансу, мають право вимагати таку інформацію.  І ми її отримали від  Романа Скакуна, слідчого, що веде справу.

- Дійсно, чоловік ще не зареєстрований за новим місцем проживання. Це тому, що його квартиру ще не продали, а хату  поки що на нього не оформили, - повідомив він.

Слідчий пообіцяв, що справу не закриють до тих пір, доки чоловік не отримає документи про право на власність на будинок, хоча він у своєму поясненні правоохоронцям  вказав, що ніяких претензій до тих, хто продає його квартиру, не має.

«Та вже завтра 9 днів, як його немає»

До села  Могилівка приміською електричкою їхати хвилин сорок. А потім три години блукання селом на півтори тисячі мешканців у пошуках Павла Горбоноса. Виявляється, що у селі номери вулиці  на хатах потрібно шукати днем з вогнем. Вони з’являлися де-не-де, щоб остаточно не збитися з шляху.  Розпитування місцевих мешканців про чоловіка, якого до них узимку привезли з Вінниці,  призвели лише до казусу.

- Та помер він. Завтра вже дев’ять день буде, - сказала жінка. – Сидів тут на лавочці щодня біля хати. Ніхто за ним не доглядав. Тай помер.

- А ви точно про нього говорите. Цей чоловік ще молодий. Як покійного звали?

Жінка  не знала, як звали покійного, але за кілька хвилин знайшлася колишня власниця будинку, де він проживав. Тамара Нехорошева сказала, що мова йде про іншого чоловіка, котрого звали Микола. Та й адреса цієї хати не співпадає.

Привіз міліціонер, а хата «безгоспна»

Бабуся, що трапилася дорогою, підтвердила, що йдемо ми у правильному напрямку та й чула вона про чоловіка, якого узимку привіз начебто міліціонер та поселив у будинок, в котрому померла господиня, а її брат з Полтави відмовився від спадку.

- Ще трохи пройдете та знайдете. Там він у хаті на горбку, - сказала вона.

Ще півгодини блукань, під час котрих нас знову  направили на похорон, що був у той день поблизу будинку, в котрому мешкає Павло Горбонос, і ми його знайшли.

Будиночок з потрібною нам адресою знаходиться на самому краю села. Заходимо у хвіртку та стукаємо у вікно. Двері нам відчинив сам  Павло Горбонос.

Потрапили на день народження

Павло Горбонос запросив до прибраної хати, де на плиті варилася якась страва та повідомив, що ми прийшли якраз у день його народження. 20 березня чоловікові виповнилося 43 роки.

- Я, звичайно, вдячний сусідам, що вони за мене так переживали, але мені цікаво, чому вони нічого не казали, коли я там жив.  Квартиру я вирішив продати уже давно, але ніяк не міг знайти того, хто допоможе це зробити. Самі розумієте, борги і все таке. Одного разу до мене приходив чоловік, котрий хотів купити квартиру, але в нього на лобі написано – квартирне кидалово. Я відмовився, а  він ще довго за мною ходив. У даному випадку мене все влаштовує. Я взяв усі необхідні розписки. Це ж не просто так, - сказав Павло Горбонос.

Під час розмови у будинок буквально влетів чоловік, він прибіг дізнатися, хто і чого хоче від  Павла.  З’ясувалося, що це новий  сусід Павла  Анатолій.

- У цій хаті такий наркоманський притон був, ледве здихалися, а тут знову хтось іде, - пояснив він.

За його словами у цьому будинку після смерті власника проживала його співмешканка, котра й водила сюди наркоманів.  Нині юридичний статус цього будинку ще не зовсім зрозумілий, але його начебто викупив вінничанин, який і привіз сюди Павла Горбоноса. Зараз він переоформлює документи через районну адміністрацію.

Особа цього вінничанина відома журналістам. У нас відбулася телефонна розмова з цією людиною, у котрій він чітко дав зрозуміти, що журналістам немає чого пхати носа у його справи, у яких немає криміналу.  За неперевіреною інформацією, він колишній правоохоронець.

«Буду садити  картоплю та доглядати свиней»

Павло Горбонос каже, що у селі йому подобається та будує плани на майбутнє. Чоловік збирається садити город та працювати на фермі, хоча за професією автослюсар.

- Я тут хоч трохи морально відійшов. У мене ж помер старший син і дружина. Я був у відчаї.  І одні борги навколо. Зараз збираюся засадити картоплею частину городу. Не весь, тому що тут землі разом близько 50 соток. Сусід має свиноферму організовувати, а мені буде робота доглядати свиней, - каже чоловік.

Павло Горбонос за два місяці уже освоївся в селі настільки, що  провів журналістів короткою дорогою до найближчої залізничної станції до Гнівані.

Коментар спеціаліста

Сергій Корнійчук, адвокат

- Є такі справи, які без заяви потерпілого не розпочинаються. Але ця відноситься до таких, що провадження порушують у момент, коли правоохоронні органи довідалися про такі обставини. Це може бути публікація в газеті чи заява людини, котра підозрює, що стала свідком злочину. Але тут є один юридичний нюанс, котрий використовують наші правоохоронні органи у розслідуванні. Немає чітких строків розслідування. Дається два місяці, але з того часу, коли оголошено підозру, коли у слідчого є підстави для цього. А так він може не поспішати та роками збирати докази. Строків у нього немає. Якщо є потерпіла сторона або його захисник, вони можуть оскаржувати затягування слідства, але тут потерпілого немає. Заявник, тобто у даному випадку журналісти, такого права не мають. Якщо немає потерпілого, а людина, про яку сказано у заяві, не  підтримує звинувачення, правоохоронці мають опитати свідків, дізнатися обставини і якщо не знайшлося підтвердження злочину, вони можуть закрити справу. Кримінальне провадження закривається у разі, якщо встановлено відсутність у діянні складу кримінального  злочину або відсутність події кримінального злочину.  В даному випадку немає потерпілої сторони.  Шахрайство – майновий злочин і без потерпілого він не може розпочатися. Цим наші слідчі часто користуються, коли їм потрібно закрити справу.  Якщо люди соціально незахищені та одинокі, вони можуть у подібних випадках потрапити у різні приюти та будинки престарілих. Якщо людина не визнана судом недієздатною, вона може безперешкодно  підписувати усі необхідні  документи. Цим і користуються у різних майнових схемах нечисті на руку та совість ділки.

Артем ФЛЯЖНІКОВ, Інга ФЛЯЖНІКОВА, (068)1106323

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Сподіваюсь цей чоловік незабаром оформить документи на хату, а інакше може й залишитись без житла. Добре, що журналісти наробили кіпіш, знайшли цього чоловіка та написали статтю. Хата з виду не погана, але в середині одні голі стіни.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up