Чи навчилися вінничани за 15 місяців сортувати сміття?

Чи навчилися вінничани  за 15 місяців сортувати сміття?
  • Вологі відходи  — направо, сухі — наліво: Вінниця розділяє сміття таким чином уже рік та три місяці.
  • Як сортування відходів впливає на ваш гаманець?
  • Чи скидають “ековінівські” сміттєвози сортовані відходи докупи? Відповіді на ці питання дізналась журналіст RIA

 

Рік і три місяці тому Вінниця частково перейшла на роздільний збір сміття, себто сортування. Але до деяких районів така міська “реформа” досі не дібралася: як-от до Тяжилова, чи Старого Міста. Вміст вінницьких сміттєвих баків показує: вінничани потихеньку привчаються кидати органічне сміття у бак для вологих відходів, а пластик та скло  — у контейнери із написом “Сухі відходи”.                   

Шістнадцятирічний Сашко підходить до сміттєвих баків на Литвиненка. У “вологі відходи” закидає пакет з картопляними очистками та недоїдками. У “сухі” опускає стару дорожню сумку, бо порвалася. —  Відходи я сортую. Яким чином, питаєте? Так на баках же написано, як треба правильно,  — каже Сашко.

Володимир  — двірник, і працює на ділянці вулиці Коріатовичів. До баку із органічними відходами висипає мішанину із сусідніх сміттєвих урн.

Відео дня

—  Це сміття, дійсно, несортоване, бо це ж вуличні урни  — сюди кидають різне. Але от у себе вдома сміття я сортую,  — розповідає Володимир. Журналіст обійшла 10 точок зі сміттям. У більшості майданчиків пластик та очистки лежать там, де треба: по окремих баках. На Стельмаха контейнери із вологим сміттям пустують(за органікою сьогодні вже заїжджав сміттєвоз), поряд стоять заповнені пластиком по вінця “сухі” баки. На Коріатовичів органіка лежить там, де належне. А на вулиці академіка Янгеля у баках знов сміттєве “асорті”. Загалом, судячи із вмісту сміттєвих баків, можна сказати: вінничани сортують сміття краще, ніж сім місяців тому.

Previous Next

У “ЕкоВіні” результатами задоволені

Директор комунального підприємства “ЕкоВін” Володимир Чорновол розповів журналісту: на сьогоднішній день більша частина мешканців сортує сміття.

— Сухі відходи, зібрані в контейнери з жовтими кришками, транспортуються на сміттєсортувальну станцію. За нашими підрахунками, відходи сортують близько 60% вінничан, а інші поки що не долучилися до роздільного збору. Можливою причиною тому є те, що окремі люди здають скло, ПЕТ-пляшки тощо напряму у пункти прийому вторинної сировини, — розповідає директор “ЕкоВіну”.Втім, опитування від “20хвилин” у соцмережі показало зворотній результат: 59,6 % вінничан написали, що не сортують сміття, тоді як 40,4 % - сортують.

 

Але статистика “ЕкоВіну” підтверджує слова Володимира Чорновола. Доходи “ЕкоВіну” від сортування за минулий рік склали 1,4 мільйона гривень, тоді як вже за 8 місяців 2016 року вдалося реалізувати вторинної сировини на 1,3 мільйона. Тобто майже виконали бюджет за 2015 рік.

— Такі цифри свідчать про те, що люди активно приєдналися до нашої ініціативи. Із  початку запровадження проекту було створено 28 робочих місць. Усі робітники отримують стабільну заробітну плату близько 3,5-4 тисячі гривень. Підприємством постійно проводяться освітньо-інформаційні заходи для людей на кшталт майстер-класів по сортуванню відходів або екскурсій на Стадницький сміттєвий полігон.

“Сміттєвози змішують сміття? Не може бути”

У березні цього року “20 хвилин” вже моніторили сортування сміття вінничанами. Тоді під час опитування люди розповідали про те, що водії “ековінівських” сміттєвозів складають сміття із різних баків у одну машину. Володимир Чорновол так прокоментував їх слова:

— Сміттєвози змішують сміття? Не може такого бути. Наші автомобілі обладнані GPS-навігацією. Я можу у будь-який момент перевірити, хто де їздив, — каже він і дістає роздруківки маршрутів сміттєвозів.

На карті до кожного контейнерного майданчика ведуть по дві лінії: синя та фіолетова. Вони означають, що до майданчика сьогодні у різний час під’їхали дві машини й забрали кожна свій вид сміття. Система відслідковує їх переміщення у режимі реального часу.

— Це навіть водію треба бути собі якимось ворогом. У нього є власні норми роботи: вісім годин, за які він повинен забрати умовно 100 контейнерів з чітко визначеною кількістю палива. Який сенс витрачати свій час та паливо, щоб йому потім не вистачило часу доробити свою роботу? — розповів Володимир Чорновол.

Який зиск у сортуванні сміття?

Перш за все треба запам’ятати: вологе сміття не потрапляє на сміттєпереробну станцію, а одразу ж вивозиться на сміттєвий полігон. На сміттєсортувальній стації сортують тільки вміст баків із написом “Сухі відходи”. Саме тому важливо відсортовувати увесь пластик та скло, кидаючи їх до контейнерів із написом “Сухі відходи”. Так ці матеріали можна буде використати ще раз. Увесь відсортований пластик та скло “ЕкоВін” продає сміттєпереробним заводам. Із виручених від продажу вторинної сировини грошей робітникам підприємства виплачується зарплатня, ремонтується автопарк та… регулюється тариф на вивезення сміття. Якби вінничани не сортували відходи, то він міг би збільшитися на 20 % вже сьогодні. А так тариф у Вінниці – один з найнижчих в Україні, як зазначають у “ЕкоВіні”: 10,07 гривні на місяць на одну особу. У Харкові ця ціна – 11,70 гривні, у Кременчуці — 13,71 грн, у Миколаєві – 15,13 грн.Шлях сміття: від вашого дому до полігону

Ви викидаєте сміття (бажано — вже сортоване) у контейнер і йдете собі додому. А тим часом до вашого контейнерного майданчика під'їжджають по черзі два сміттєвози. Один забирає вологе сміття, інший — сухе. Далі сміттєвози їдуть до Стадницького полігону, який розташований за сім кілометрів від Вінниці.

Машина із вологими відходами їде на спеціальний майданчик для захоронення, а сміттєвоз із сухими відходами їде на сортувальну станцію. Тут вміст машини з сухими відходами завантажують на конвеєрну стрічку, де його сортують робітники.

Після сортування відходи, що підлягають переробці, везуть на прес — чавити у тюки вагою по 200 кг. Звідти їх везуть до областей, де працюють сміттєпереробні заводи.  Найближчі — у Тернопільській та Черкаській областях.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Кудесница Натали

    Я сортирую дома -бумагу и пластиковые бутылки отдельно. Остальное у меня получается влажный мусор. Бумагу сдаю на макулатуру в итоге. А с бутылок делаю интересные вещи для дома. В инете куча идей))
  • Dmitriy Azimov

    Не знаєте, що робити із сміттєзвалищами? Комплексний підхід до вирішення проблеми сміття:

    https://www.youtube.com/watch?v=sqo8KtbygIA&feature=youtu.be

  • Oleksandr Stoliarov

    Вінницькі ділки з міськради, ошукали все місто, змушуючи людей сортувати сміття. Справа в тому, що у вартість тарифу на вивезення сміття, за законом, вже включені витрати на транспортування, зберігання, сортування та захоронення. Люди вже сплатили за сортування. Сортуючи його вдома, вони зменшують витрати тим "дядям", які потім здаватимуть його на вторинну переробку та зароблять на цьому. Тобто усі просто платять двічі

    Не сортую і не збираюся сортувати і вас закликаю цього не робити

    Леся Найчук reply Oleksandr Stoliarov

    Рожайте дітей! Вони поприбирають за вами!

    Oleksandr Stoliarov reply Леся Найчук

    Пані, платіть двічі і не отвлєкайтеся, ви забагато грошей і часу маєте)

    Дивний коментар, я вже заплатив за прибирання, сортування, перевезення, утилізацію, захоронення, для чого мої діти мають витрачати свій час, щоб робити те, щоб оплатив їх батько.

     

    Джек Нах reply Oleksandr Stoliarov

    одного разу,полігон переповниться і загориться,викиди важких металів і діоксину вітром занесеться до твоєї сімї, де твоя жінка,кормлячи грудне диття вдихатиме твою жаднісь, незнаючи що маля невдовзі захворіє раком"адже я десятку заплатив" хоч змінити щось,змінюй дією! А не бездіяльністю!

    Oleksandr Stoliarov reply Джек Нах

    Прочитай написане мною. Люди заплативши за вивіз автоматично заплатили за сортування і тд...

    А сортуючи сміття, люди просто економлять гроші для того хто заробить на цьому здавши сміття на вторинну переробку. Тобто, "бізнесмен" не витрачатиме гроші на сортування, за яке вже люди заплатили, він зекономлені гроші просто залишить в кишені. Думайте головою і не давайте державі і можновладцям їздити зверху
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up