Приїжджі бандити вибивали гроші з колишнього валютника

Приїжджі бандити вибивали гроші з колишнього валютника
В’ячеслава (51) до 2000-го року стояв на валюті. Його привів до бандитів чоловік, якому він позичив тисячу доларів
В стилі 90-х. Заманили в пастку, вивезли в лісопосадку і били. Російськомовні «тернополяни» в камуфляжах намагалися заробити на колишньому валютнику 30 тисяч доларів і ще чотири – за те, щоб зберегти йому життя. Він звернувся в міліцію за допомогою і тепер боїться не тільки за себе, а й за свою родину

Після трьох годин катування, заручника послали додому за викупом, а він поїхав у міліцію. Чоловік сподівався, що правоохоронців проведуть спецоперацію й спіймають здирників. Вони дійсно затримали кількох із них, але опитали і… відпустили на всі чотири сторони.

- Вони немісцеві і, мабуть, вже далеко звідси, - каже В’ячеслав (прізвище відоме редакції) зі Жмеринки, який пережив кількагодинне побиття в посадці з наволочкою на голові і зав’язаними руками.

Про це чоловік наважився розповісти через газету, бо сумнівається, що міліція зможе знайти нападників. А ці люди погрожують йому і його сім’ї.

Він – пенсіонер, інвалід другої групи. Замість ноги має протез. До 2000 року стояв на валюті. Відтоді, каже, інколи позичає гроші знайомим. В місті знають, що ця людина небідна. Інакше чого місяць, а той більше його «розробляло» бандитське угрупування? Принаймні так виглядає ця історія зі слів В’ячеслава.

Почалося все з того, що колишній валютник під розписку позичив тисячу доларів сусіду. Той мав повернути борг 16 квітня, але різними відмовками не віддавав. 28 квітня боржник попросив В’ячеслава завезти його до третьої людини, яка нібито має перепозичити йому тисячу доларів. Згодом жмеринчанин зрозумів, що позика у тисячу «зелених» - частина бандитського плану, щоб дістатися до значно більших грошей.  

Борг взяли з повітря
- Об 11.20 подзвонив мені знайомий і попросив підвезти його на Пархоменка, 32. Я не хотів їхати, але він умовив, - розказує В’ячеслав. – Це приватний будинок. Знайомий постукав: «Це Юра, відчиніть», і зайшов в середину. Я чекав в машині. За хвилини дві вийшла чорнява жінка років 30-35. Сказала іти з нею. Я кажу: «Навіщо мені? Це він у вас позиває гроші». «Ні-ні, ідіть, будете присутній». І я зайшов. В середині сидів мужчина. Він запропонував мені чай. Я подякував і відмовився. А цей чоловік, що мене привів туди, пішов в іншу кімнату, сів навпроти, дивився, як розвиватимуться події.

- В будинок зайшли четверо чоловіків і закрили за собою двері, - продовжує В’ячеслав. - Двоє з них були в камуфляжній формі. Один з бородою. Всі спортивної тілобудови, крепкі. Цей, що за старшого в них був, назвався Андрієм. І почалося, мат-перемат, «Так ти с етого чєловєка трєбуеш дєньгі?!». Вони кинули мене на підлогу, почали бити.

В’ячеслав каже, що в нього все витягли з кишень. Забрали ключі від його «Камрі», гаманець з грішми і картками, документи та мобільний. З телефону вийняли картку і батарею. Зв’язали руки ременем, посадили на стілець і наділи на голову целофановий пакет. Били і говорили про гроші.

- Юра сидів поруч і все бачив, - говорить чоловік. – Вони сказали, що я від нього ніяких грошей вже не отримаю і тепер винен 30 тисяч доларів. З повітря ця сума взялась. Врешті вони мене підняли зі стільця, посадили в мою машину на заднє сидіння і накинули на голову наволочку...

П’ятеро чоловіків вивезли В’ячеслава за місто. В лісопосадці вони витягли з багажника його покривало і кинули на землю, на покривало – заручника. Знову били де попало ногами, руками, гумовим кийком.

Життя на кону
- Ти нам должен 30 штук! Когда отдаш? – розмовляв російською той, що назвався Андрієм.  

- Я почав кричати від болю, - каже В’ячеслав.  

- Всьо, давай поговорим с ним, - дав команду припинити катування старший, і з В’ячеслава зняли наволочку. - У тєбя дєньги єсть дома?

- Я зрозумів, що можна відкупитися, - говорить В’ячеслав. – Назвав цифру чотири тисячі.

- Зєльоних?

- Да, - сказав В’ячеслав. - Мені треба було рятувати своє життя, і я погодився ці гроші віддати.

- Так, пока нє трогаєм єго. Поговорім, - сказав старший і оголосив свій «роклад», що 30 тисяч доларів колишній валютник має віддати протягом місяця, до 28 травня, а чотири – окремо, як компенсацію за те, що більше не б’ють.

Між іншим, як каже В’ячеслав, його питали, чи знає жмеринських авторитетів і хто «смотрящий» в місті. Так чоловік зрозумів, що бандити – не місцеві. Тим не менше, вони вже обзавелися знайомствами з його приятелями. До одного такого завезли, щоб поцікавитися, чи можна довіряти В’ячеславу, перед тим, як відпустити його додому по обумовлені чотири тисячі доларів.  

- Я сказав, що їм до мене додому не можна, бо камери стоять. Планував, як вирватися, бо життя стояло на кону, - говорить чоловік. – Коли мене привезли в посадку, думав, що там і кінчиться моє життя. Якщо вивозять, то це вже все. Як в 90-ті…

Бандити повезли заручника до його знайомого. В’ячеслав цієї людини не назвав. Каже, він така сама жертва, як і він. Той чоловік запевнив бандитів: „Славік – нормальний, можна довіряти”. І завдяки цьому його відпустили на півгодини додому за грішми.

- До поїздки вони повернули мені права, гаманець, ключі, телефон. А по дорозі розказали про Юру: «Чтоби ми с тебя поімелі дєнєг, ми єго запустілі і снімалі на камєру, как ти с ним говоріл, как давал єму дєньгі…». Вони подзвонили йому: «Бистрєнько ложись на больнічку і лєжи». Я не знаю, що той Юра зробив, але я його дійсно на другий день бачив у лікарні... Ще вони набрали ту жінку, що за мною виходила, і сказали швидко забиратися з речами із хати.

Погрожують розірвати
Їдучи додому по гроші, В’ячеслав думав: раз заплатить, буде винний все життя. І чоловік набрав «102» й повернув на райвідділ. Каже, сподівався, що правоохоронці розіграють оперативну комбінацію й візьмуть бандитів на гарячому. Але не вийшло так, як в кіно.

- Вони роздумували, що робити. Організації ніякої. Начальник на мене голос підвищував. Чотири години допитували. І з п’ятьох чоловіків затримали тільки трьох, - говорить В’ячеслав. – Ті понарозказували, що пили зі мною мирову в посадці за якісь 400 гривень... Брєд сивої кобили. А потім їх відпустили. Після цього в мене підвищився тиск, і я в час ночі опинився в лікарні.

У В’ячеслава поламані ребра, численні синці по всьому тілу, травми голови і струс мозку. Він уже пройшов судмедекспертизу, але в лікарні лежати не зміг.

- Думаєш, мєнти тєбє помогут? Ми тєбя вмєстє с мєнтамі разорвьом! – почалися дзвінки йому на мобільний.

- Вони дзвонили і на мій домашній телефон. Через це я кинув лікування і поїхав додому. Боюся за свою сім’ю, - говорить потерпілий.  

Вони ж знають про В’ячеслава і його близьких усе, якщо кілька тижнів слідкували. А що знає про них В’ячеслав? Його адвокат дізнався, що затриманих російськомовних чоловіків задокументували, як мешканців Тернополя.  

- Мабуть, ці люди, які вчинили такий резонансний злочин в стилі 90-х, не будуть піймані. Вони не місцеві були, а їх відпустили, - каже адвокат Михайло Бездорожній. - Якщо виходити з того, що їх пару годин в міліції потримали, то є їхні прізвища. Чи вони відповідають дійсності? Як працівники міліції особи встановлювали? Не можу сказати. Ми нічого не знаємо. Написали скаргу на ім’я першого заступника начальника обласної міліції і прокурора області про бездіяльність працівників Жмеринського райвідділу. Надіємося на дієву реакцію.


В’ячеслава (51) просив не показувати його обличчя, щоб жмеринчани не пліткували. В лікарні йому діагностували переломи двох ребер, травму голови зі струсом мозку. А численні синці по всьому тілу - видно й без медиків


Міліція не сказала про затримання бандитів, які викрадали В’ячеслава
Через сектор зв’язків з громадськістю обласної міліції RIA дізналася, що за заявою В’ячеслава одразу відкрили кримінальне провадження про грабіж, поєднаний з насиллям або вчинений за попередньою змовою групою осіб. В збитки записали відібрані в чоловіка гроші, що були гаманці, і потерпілого направили на експертизу для встановлення тяжкості отриманих травм.  

Редакція надіслала в обласну міліцію інформаційний запит з проханням роз’яснити, чому не арештували затриманих чоловіків і як відреагувало керівництво на те, що адвокат потерпілого й сам В’ячеслав назвали бездіяльністю жмеринської міліції.

Із відповіді RIA нічого не дізналася про затриманих. Чи були такі взагалі - ні слова. Зате дали знати, що в процесі розслідування відкрили друге кримінальне провадження – про викрадення людини з корисливих мотивів із заподіянням фізичних страждань. Стан розслідування обох взяло на контроль керівництво слідчого управління.

„Розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності”, - інформують у відповіді на запит і обіцяють, що за скаргою потерпілого проведуть ретельну перевірку та „в разі виявлення порушень вимог чинного законодавства України, до співробітників Жмеринського РВ УМВС області будуть вживатись суворі заходи дисциплінарного впливу”.


Читайте також:

Як донецькі міліціонери викрадали вінничанина з продовженням тут - 10 000 доларів викупу лежать у суді

Відео дня

У Вінниці викрали машину таксі разом з таксистом

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дарья

    Поки будуть розбиратися з бездіяльністю жмеринської міліції, то ті бандити уже будуть далеко і знайти їх буде не легко. Ось так чекай допомоги від міліції.
  • Анонім

    в Немирове был похожий случай - известному местному валютчику и лидеру местной самообороны Игорю Гудзенко при выходе из дома ударили металлической трубой по голове и по его словам забрали до 10 тысяч $, пока тот находился в бессознательном состоянии. Ничего страшного, через неделю Игорь был на своем рабочем месте, меняя валюту на рынке, а еще через 3 месяца полностью вернул себе украденную сумму. Думаю и в Жмеринке - мнвалид валютчик будет и дальше менять как ни в чем не бывало, пока опять ктото не наедет.
  • Анонім

    бывших валютчиков не бывает !!!
  • Анонім

    валютчик - инвалид? пострадал меняя валюту и стал инвалидом ? небось еще и пенсию по инвалидности получает? за все годы своей нелегальной деятельности валютчики ни копейки не заплатили в бюджет, наоборот многие стоят на учете в центре занятости и получают пособие от государства. Всех в АТО на перевоспитание или на нары !!!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up