Лексус і Ко вийшли зі слідчого ізолятора. Через "провтик" правоохоронців?

Лексус і Ко вийшли зі слідчого ізолятора. Через "провтик" правоохоронців?
Борис Пасіченко і Михайло Лавренюк до звільнення з-під варти. Підозрювані раділи появі преси на суді, бо хочуть розголосу справи, яку називають замовною
Проворонили. Бориса Пасіченка і козятинських самооборонівців-волонтерів, яких мали судити за звинуваченням СБУ як бандформування, відпустили на свободу зі слідчого ізолятора. Збіг строк арешту, поки суди думали, кому брати цю справу на розгляд

Підозрюваним в тяжких злочинах не продовжили строк тримання під вартою, як вони кажуть, через «провтик» слідства. Ніхто вчасно не проклопотав про продовження міри запобіжного заходу.

І минулого тижня вийшов на волю Борис Пасіченко, знаний у Вінниці за прізвиськом «Лексус». Разом з ним звільнили Михайла Лавренюка і ще трьох козятинців, арештованих в рамках кримінального провадження про участь в незаконному збройному формуванні, зберігання збої і наркотиків.

Незадовго до кінця арешту цих чоловіків, які називають себе волонтерами та громадськими діячами, був суд. Їхню справу передали на розгляд до Вінницького районного суду. І під час попереднього засідання колегія суддів з перервою більше, ніж на добу, визначалася - чи в їхній підслідності ця справа.

Першого дня суддя отримала кілька клопотань від учасників процесу і оголосила перерву до наступного ранку. Засідання призначили на 10.00 8 грудня, потім перенесли на 16.00, але групі підтримки підсудних довелося чекати ще півтори години, щоб почути – цей суд слухати справу не буде, а передасть адміністративному суду право визначити, чия юрисдикція провадження Лексуса і Ко.


Вся "банда" на судовому засіданні. У залі було кілька десятків людей, які прийшли на підтримку Пасіченка (зліва), Лавренюка (справа) та інших арештованих
Чому провадження направили не туди на розгляд, нікому з прибічників арештованих не було зрозуміло. Епізоди злочинів, інкримінованих вінничанину і козятинцям, були або в Козятинському районі, або в Києві. Свідків у справі, як прозвучало сьогодні в суді, 60. І вони теж з Козятинського району. Тому скоріше за все, судити Бориса Пасіченка будуть не у Вінниці.

«Бандити» як діти
Людей було на слуханні 8 грудня кілька десятків. Більшість в цивільному. Люди із Самооборони Майдану - в камуфляжній формі. Всі товпилися в коридорі. В залі засідань в цей час чекали початку слухання конвойовані та їхні захисники. В кожного арештованого – свій адвокат.

Коли засідання нарешті почалось, «бандити» раділи пресі, як діти. Лексус і його товариші по волонтерській діяльності з-за грат позували на фото і робили привітальні жести руками на камеру.

- Відступіться від них, дайте хоч побачити, - гукали конвоїрам присутні, коли їх нарешті запросили в залу.

Конвоїрів було у залі більше десяти. Вони зробили стінку навколо грат і закрили арештованих від натовпу, що повністю заповнив велику судову залу.

- Авжеж, збройне формування! – реготали присутні в залі. – Це ви прокурора захищаєте від них? Від нас не треба! Ми не боїмося цих «бандитів»! 

Борис Пасіченко, помітивши спалахи фотоапарату, став посміхатися. Було видно, що інші арештовані теж хочуть розголосу своєї справи. Звинувачені називають її сфабрикованою на замовлення справжніх бандитів, а себе – невинуватими в тому, що їм «пришила» спецслужба.

Жінки захищають
- Це просто підставна справа от і все, - говорила згодом Світлана з Козятина, яка назвалася хорошою знайомою Михайла Лавренюка. – Мішу знаю, як дуже хорошу людину, як волонтера. Він тільки по одному Козятину 260 тон гуманітарки передав. Медикаменти, одяг, тепловізори. Три своїх машини віддав. Служив в Афганістані. Раніше збудував церкву та дім для афганців-ветеранів, як голова спілки воїнів-інтернаціоналістів Козятинського району. Я взагалі, коли про цю кримінальну справу почула, була шокована. Він не бандит, він порядна людина.

Дружина Бориса Пасіченка, коли його арештовували в лікарні з підвищеним тиском, почала оскаржувати дії СБУ проти її чоловіка. Натомість, як раніше писала 20minut.ua в статті «Борю Лексуса арештовували і лікарні, як якогось Аль Капоне», отримувала погрози.

- За мною так само слідкують і погрожують зробити організаторкою банди, якщо не припиню писати скарги і залучати громадськість, - каже Ірина Джепко.  

Пропустили арешт  
За кілька днів після слухання в Вінницькому районному суді, у Лексуса і “компанії” збіг термін арешту. Усіх підозрюваних випустили, тому що ніхто вчасно не про клопотав про продовження міри запобіжного заходу. Дзвонимо Борису Пасіченку запитати, чому так сталося.

- Не продовжили арешт, бо просто не встигли, - каже він. - Робили все бігом-бігом і всі строки позапарювали. У них уся ця права справа зшита білими нитками. Такий «ліпак» в цьому ділі, що просто жах. Наліпили те, що нікуди не ліпиться.

- В обвинувальному акті, як читала суддя, вам інкримінують також шахрайство в особливо великому розмірі. Що це за історія? - питаємо.

- Мав спільний бізнес, залишилися боргові зобов’язанні. Там цивільно-правові відносини. Але коли мене закрити хотіли, то повідкривали все, що на мене було. 

- Вас арештували в лікарні. В СІЗО надавали медичну допомогу?

- Передали крапельниці рідні, і медики мене там капали. Там лікарі широкого профелю. Просто підтримують, щоб не померла людина, тай все.

- Що далі буде по вашій праві, як думаєте?

- Прогнози тут робити не реально. Скажу тільки, що погрози, які були, всі справдуються. 

Нагадаємо, що Борис Пасіченко втручався на боці селян у конфлікт з новими власниками Бродецького цукрового заводу в Козятинському районі. Саме з цим втручанням він пов’язує появу звинувачення в криміналі та побиття, які передували арешту і «підкосили» його здоров’я. Разом з тим у Вінниці ходять чутки, що Лексус взяв велику суму на невтручання в Бродецьку історію, але слова не дотримав, мовляв, за це і поплатився врешті.        

Ось так Борис Пасіченко вийшов з СІЗО. А на фото нижче - яким його арештовували в лікарні
 

Що це за бандитська справа
Борису Пасіченку, Михайлу Лавренюку та ще кільком звинуваченим в цьому ж провадженні загрожує до 12 років позбавленням волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що Борис Пасіченко називає себе громадським діячем і волонтером. Але інші про нього говорять по-різному: і як про сучасного Робін Гуда, і як про кримінального авторитета.

Цій людині інкримінують чотири статті відповідальності: шахрайство в особливо великих розмірах або скоєне організованою групою; створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності; носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу; підроблення офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки.

Іншим фігурантам - козятинцям - в обвинувальному акті написали ті самі злочини, крім шахрайства, плюс стаття про придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин за попередньою змовою групою осіб. 

З повідомлення прокуратури області про завершення розслідування та передачу обвинувального акту до суду:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що мешканцем одного з районів області у минулому році створено непередбачене законом збройне формування. Декларуючи в своїй діяльності надання волонтерської допомоги бійцям Збройних сил України, особа фактично налагодила канал постачання до регіону вогнепальної стрілецької зброї, вибухових речовин та бойових припасів, в тому числі для потреб створеного ним формування. Упродовж минулого-поточного років члени незаконного озброєного формування з метою власного збагачення здійснювали спроби заволодіння чужим майном, приймали участь у розв’язанні майнових суперечок між суб’єктами господарювання. У ході проведених обшуків вилучено значну кількість нарізної вогнепальної зброї, боєприпасів, особливо небезпечні наркотичні засоби». 
 



Читайте також:

Вінницькі "робінгуди" дуже схожі на героїв 90-х

У активістів спиитають "Звідки зброя?"


 

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    ну и личико у борца))))

    и что такое "провтык"? это сейчас так принято у журналистов газеты областного значения? все лучше и лучше живём))))
  • Анонім

    продажные судьи - Лексус заплатил и выпустили. И дальше будет заниматься рекетом - ничего ему не будет !

    Дарья reply Анонім

    Може і заплатив, а може судді бояться братися за цю справу, тому і вийшов термін їхнього тримання, але це лише догадки. Час покаже, що буде далі. Думаю, ніхто нікого садити не буде, буде тяганина і все.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up