Система електронних петицій у Вінниці. Нововведення, яке ще не всі помітили

Система електронних петицій у Вінниці. Нововведення, яке ще не всі помітили

Вінничани можуть створювати та підтримувати петиції до міської влади. Але дехто нічого не чув про це. Як діє, і наскільки є ефективним цей новий громадський інститут?

На сайті Вінницької міської ради з осені минулого року працює сервіс з надсилання петицій очільникам міста. Він знаходиться у розділі “Петиції та звернення громадян” у віконечку “Єдина система місцевих петицій”. Це - ще один канал спілкування мерії та вінничан. Порахувавши опубліковані петиції, ми дізналися, що станом на 11 січня електронною системою звернень скористалися вже 116 разів. Найчастіше звертаються щодо благоустрою та транспорту. Для розгляду петиції треба зібрати під нею не менш 250 підписів громадян.

Одну з найперших петицій, на які вже є відповідь, створив вінничанин Олександр Сенкевич. У зверненні Олександра йдеться: «В міліцію на таких водіїв (які паркуються у недозволених місцях, - авт.)  скаржитися можна не завжди, а лише у випадку, якщо авто стоїть на газоні або квітнику, і якщо вдалося встановити особу водія. Якщо ж машина стоїть просто на траві біля будинку, це юрисдикція місцевої влади».  

На підтримку цієї петиції зібрано 279 підписів за більш, ніж два місяці. Зрештою відповідь мера була опублікована. У ній йдеться, що все залежить від соціальної вихованості водіїв. Контроль за станом благоустрою здійснює муніципальна поліція. І є рішення міськради щодо заборони стоянок на території зелених насаджень. Також Сенкевичу роз’яснили інші особливості законодавства з даного приводу та подякували за активну громадянську позицію.

Відео дня

Про що пишуть петиції?

Відповіді на звернення отримали ще п’ятеро вінничан. Найактивніше підтримали будівництво школи у мікрорайоні Поділля (357 підписів) та заборону перейменування вулиці Першотравневої на Магістратську (303 підписи). Відповіли, що школу добудують у 2017 році, а Магістратській – бути, і це вже остаточно.

Звернення Марії Кучерук щодо поганого харчування у дитсадках підтримали 263 вінничанина. Але у відповіді йдеться, що дошкільні заклади міста дотримуються норм, а меню розробляється на два тижні з урахуванням стандартів.

Є що покритикувати

У відповідь на петицію щодо встановлення боксів для батарейок та люмінесцентних ламп на місцях збору сміття її автор Серафим Погребнов отримав відмову. Мотив - ймовірна небезпека  для населення.

– Ідея подати петицію виникла з практичної проблеми. У мене в шухляді рік лежить економна лампа, що перегоріла, і я не знаю, куди її подіти. Те, що мою петицію підтримало 250 людей, показало, що проблема актуальна. А з приводу практично нульової реакції адресата – тут проблема іншого плану. На мою думку, це недосконалість самого сайту петицій. По-перше, я не побачив, що за людина дала мені відповідь. По-друге, не зміг прокоментувати та уточнити її, бо схема сайту цього не передбачає. І, по-третє, погано, що інші користувачі не можуть коментувати петицію або пропонувати варіанти вирішення проблеми на стадії збору голосів,  – каже Серафим.

Зараз він вивчає досвід інших країн у підході до вирішення проблеми, яка описана у зверненні. Посилаючись на це, Погребнов планує повторно подати петицію. Наступного разу – вже з конкретною пропозицією.

А тим часом на відповідь чекають автори та підписанти ще трьох петицій, які вже на розгляді. Зовсім скоро ми дізнаємось, чи побудують туалети у громадських місцях, чи заасфальтують вулицю Морозової та чи запустять у Вінниці нічні транспортні маршрути.

Навіщо це нам?

Часто створення місцевої петиції – спроба відстояти інтереси не лише міста в цілому, а й окремого району. Мешканець вул. Київської Сергій Попович займається питаннями, що пов’язані із парковою зоною «Хімік» на Замості.

– Чув, що там планують будувати собор. Але ж мешканці мікрорайону виступають категорично проти забудови. Тому я підготував петицію до міської ради щодо заборони будь-якого будівництва та щодо проведення реконструкції «Хіміка». Менш ніж за місяць зібрано 145 підписів, отже, громада підтримує таку ініціативу. Сподіваюся, що звернення набере необхідну кількість голосів, і ми приведемо «Хімік» до ладу, – говорить Сергій.

Ще ми поспілкувалися із вінничанином Миколою Селезньовим, який систематично і цілеспрямовано «гостює» на ресурсі з електронними петиціями.

– Я дізнався про цю новацію нещодавно і випадково від співробітника. Як на мене, це гарна нагода бути почутим і долучатися до змін. По суті, це не складно – приділити кілька хвилин на реєстрацію та перегляд звернень. Там, як правило, з’являється щось таке, що справді хочеться підтримати. Нехай влада знає, що дійсно турбує вінничан, а то все трамваї та трамваї, – каже Микола.

Хлопець розповів, що нещодавно придбав власну квартиру, тому почав прискіпливо ставитися до діяльності ЖЕКів та ОСББ. Це і підштовхнуло його підписати петицію щодо зобов’язання цих структур звітувати про використання коштів «За утримання будинків та прибудинкових територій». Він став 143-м підписантом. Раніше Селезньов підтримав звернення щодо благоустрою Лісопарку, заміну лавочок у Парку Горького та створення зарядних станцій для електромобілів. Останнє пояснює тим, що вболіває за екологію міста, хоча сам електромобіля не має.

Як подати петицію?

Петиції подаються та розглядаються згідно з законом «Про звернення громадян». Кожне звернення має містити прізвище, ім’я та по-батькові автора та його контактні дані. Якщо петиція містить заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності, пропаганду війни, насильства і тероризму, вона не буде опублікована на сайті. Не потрапить туди й звернення, відповідь на яке не належить до компетенції міської ради.

Усе інше має бути опублікованим на сайті протягом двох робочих днів з часу надсилання. Достатня кількість підписів для розгляду звернення у Вінниці (і всіх міст із населенням від 100 до 500 тисяч)  – 250. На збір підписів дають 90 діб. Розглядають петицію протягом десяти робочих днів з дати початку розгляду. Із відповіддю можна ознайомитися наступного робочого дня після завершення розгляду адресатом.

 

 
Коментарі (2)
  • Анонім

    Кінець літа, 2016 рік. За пів року стало відомо, що гарну ідею просто «похерили». При цьому не важливо, що там в тих петиціях просили.
  • Дарья

    Який собор може бути в парковій зоні "Хімік", там завжди гуляють мамочки з дітьми. Це єдине місце в тому районі де можна погуляти з дитиною. Краще б відновили той "Хімік", мешканці були б дуже вдячні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up