Підсумки міжнародного розслідування: «Боїнг» збили з російського «Бука»

Підсумки міжнародного розслідування: «Боїнг» збили з російського «Бука»
  • «Бук», з якого був збитий «Боїнг», доставили з Росії.
  • Слідчі встановили, звідки була запущена ракета.
  • Росія не надала всієї інформації.
  • Розслідування буде продовжено.

 

Міжнародна слідча група представила попередні підсумки розслідування, присвяченого тому, ким і як був у 2014 році збитий малайзійський «Боїнг».

Вона встановила, що в літак потрапила ракета, випущена з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який доставили на Україну з Росії. Слідчим вдалося встановити маршрут зенітно-ракетного комплексу на основі фотографій, відеозаписів, перехоплених переговорів проросійських сепаратистів і показань свідків (багато з них вийшли на слідчих після того, як ті попросили допомоги в березні 2016 року, і надали нові, раніше не публіковані матеріали).

«Медуза» розповідає про головні висновки доповіді. «Бук» привезли на причепі з Росії до міста Сніжне, звідки він своїм ходом вирушив до місця запуску. Відразу після цього його, також на причепі, перевезли спочатку в Луганськ, а потім назад в Росію.

Відео дня

Слідчі встановили, звідки була запущена ракета. Як з'ясувалося в ході розслідування, в момент пуску «Бук» розташовувався на полі біля селища Первомайський в декількох кілометрах від міста Сніжне. Ця територія перебувала тоді під контролем проросійських сепаратистів. В ході розслідування Комісія вивчила супутникові знімки і виявила на них випалену точку і сліди від гусениць «Бука». Раніше до такого ж висновку прийшли дослідники з проекту Bellingcat, вказали на те ж саме поле. Місцеві жителі говорили, що бачили слід від ракети, в інтерв'ю Reuters та інших ЗМІ.

В ході розслідування слідчі відкинули версію виробника «Бука», компанії «Алмаз-Антей», згідно з якою ракету запустили з району села Зарощенське. Крім того, за даними Міжнародної слідчої групи, це село в липні 2014 роки так само, як і Сніжне, знаходилося під контролем сепаратистів.

 

Слідчі поки не назвали підозрюваних у пуску ракети, яка збила «Боїнг». Як підкреслив на прес-конференції прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, незважаючи на те, що «Бук» привезли з Росії, поки ні проти РФ, ні проти її громадян не висунуто жодних звинувачень.

Слідчі вважають, що до злочину можуть бути причетні близько 100 людей, їх імена і національність поки не називаються. На сайті нідерландської поліції говориться, що особливо слідчих цікавлять Андрій Іванович з позивним «Оріон» і Микола Федорович з позивним «Дельфін», чиї розмови (імовірно, про «Бук») були перехоплені.

Раніше Bellingcat, обчислив маршрут «Бука» від Курська до Сніжного та назвав близько 20 військовослужбовців, які можуть знати причетних до пуску.

Росія не надала слідчим всієї інформації. Фред Вестербеке розповів, що Росія відповіла лише на частину запитів. Зокрема, слідчі поки не отримали первинних даних з російського радара. Ймовірно, саме ці дані були представлені на прес-конференції Міноборони 26 вересня.

Розслідування буде продовжено. Міжнародна слідча група, в яку входять представники Нідерландів, Малайзії, Бельгії, України та Австралії, буде працювати принаймні до 2018 року. У тому числі вони продовжать опитування свідків. Слідчі розраховують, що з зібраними ним доказами можна буде йти до суду, але який саме - говорити поки рано, тому що незрозуміло, кому будуть висунуті звинувачення.

«Щодо мн17. Пробіглася по російським новостям. Отепер я розумію, що таке шкваритися в аду. От іх крутить, от іх смажить... Таке несуть, що мозок завертається. Я- нє я і корова не моя», - пише вінничанка Ольга Грановська на ФБ.

 

«До речі, цим висновком об'єднана слідча група довела присутність військ росії на території України. Це означає, що наша влада мала б використати його для тиску на росію з боку інших країн… хоча що хотіти від нашої влади, якщо вони бариги і запроданці… коли влада неукраїнська», - написав вінничанин Дмитро Уманець на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, що у Вінниці 17 липня 2015 року з нагоди річниці катастрофи влаштували мітинг пам’яті  на площі Небесної Сотні.

 
Коментарі (11)
  • Анонім

    кацапы козломордые поуши в кровище

    Торонтуй reply Анонім

    Да уж, хірої ее реки пролили.
  • Пупкин Вася

    Скажу даже больше : Те Буки , которые стоят на вооружении ВСУ , тоже привезённые из России ! Других не бывает ))))

    Анонім reply Пупкин Вася

    да да , скажу даже больше , это Обама хочет нас поссорить с северными дикарями. вата в голове , хуже рака мозга

    Торонтуй reply Анонім

    угощайся
  • Торонтуй

    Увы. Все это старая песня.

    Истина проста: сбивали Путина но немножко ошиблись.

    Анонім reply Торонтуй

    откуда знаеш что в чужой стране делаеться ))???

    Торонтуй reply Анонім

    знаешь. делается.

    Читай букварь, чучело.

    Анонім reply Торонтуй

    для иностранного сойдёт. там варвары почти все так пишут)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up