Володимир Воловодюк: Корупція тримає старих-нових головних лікарів

Володимир Воловодюк: Корупція тримає старих-нових головних лікарів
Володимир Воловодюк. Отаман Вінницького козацького полку імені Івана Богуна

Інформація про звільнення 32 головних лікарів в обласних закладах охорони здоров’я, у яких закінчився термін контракту й оголошення конкурсу на вакантні посади, викликала чималий резонанс. Це не дивно, адже ситуація в медицині нікого не тішить, а радше лякає. Галузь потребує негайної реанімації. Її сьогодні добиває корупція. Наша область зважилась на кардинальні заходи однією з перших в Україні.
Отже, головні лікарі, які донедавна керували обласними лікарнями, звільнені, департамент охорони здоров’я області завершив приймати заяви від претендентів на вакансії. Нині настає найвідповідальніший етап – конкурс й проходження претендентів через сито громадських обговорень.
Звільнені головні лікарі теж отримали можливість змагатися за свої посади нарівні з іншими претендентами. А деякі з них, не втрачаючи часу, відразу уже почали процес повернення втрачених посад з допомогою, здавалось би, безвідмовних методів - зборів трудових колективів та листів підтримки на свою адресу.
Оцінку лікарям мають давати насамперед пацієнти, які користуються їхніми послугами. Найоптимальніше це було б зробити у формі опитувань, зокрема через інтернет. До речі, у місцевих соціальних мережах уже почалось обговорення кандидатур, і вже видно, що люди негативно оцінюють «маневри» учорашніх головлікарів з допомогою тиску на підконтрольні їм частини колективу.
Потрібні нові системи визначення рейтингу кандидатів. Наприклад, ми пропонуємо голові обласної ради створити комісію, куди б за певною квотою увійшли люди від департаменту охорони здоров’я, від обласної ради, від громадськості комісія і представники трудового колективу. Усі вони мають за результатами обговорень виставити бали по кожному кандидатові. Комп’ютер усе підсумовує й видає середній бал кожному кандидатові. Усе прозоро й об’єктивно.
Є ще одна пропозиція прозорого й чесного відбору кадрів. Цей спосіб добре відомий у світі, але у нас ще не апробований – через детектор брехні. Поліграф ставить стандартні питання й аналізує відповіді. Як відомо, домовитись, підкупити чи настрашити цей апарат неможливо. Наскільки реально застосувати цей принцип сьогодні? Думаю, цілком.

 

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Починати потрібно з голови ОДА А. Олійника, який НЕЗАКОННО призначив звільнену раніше, пенсіонерку Бабій Т.Ф. на посаду керівниці обласної медицини. ( в коментарі Макара - помилка не Бабійчук, а БАБІЙ Тетяна Федорівна). Ото вона і поновила свіх старих головних лікарів, яких звільняв Свитко. Там доречі обійшлося не без допомоги іншої пенсіонерки- Солейко, яка теж мала з того свою частку. Ось така у нас медицина, можна сказати стало гірше ніж було при бандюковичу.
  • Anonymous

    Люди гибли на майдане для того что бы уволенная ранее Бабийчук,назначала тех же коррупционеров - главных врачей.Неужели Винницкая область с каллосальным медицинским потенциалом не в состоянии полностью убрать старых медицинских коррупционеров и назначить новые кадры.Незаменимых нет,а тем более наших хорошо накормленных главных врачей.Олейник-не заробатывайте "геть" для своей шанованой особы........Депутаты облрады,где 80%процентов медиков,успокойтесь и расслабтесь
  • Anonymous

    Тот еще разглоголец. Помним все его дела...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up