Від гармонізації законодавства до збереження лісів

Від гармонізації законодавства до збереження лісів

У питанні розвитку та збереження лісового господарства Україна має покладатися як на себе, так і на допомогу європейських партнерів, де дане питання доволі вагоме.

В середині липня широкому загалу стало відомо про спеціальне дослідження британської НДО Earthsight, де у найменших деталях була описана грандіозна за розмахом корупційна оборудка з вивезення українського лісу у країни ЄС.
Виявилося, що ланцюг з реалізації деревини в ЄС є перехідним знаменом українських можновладців ще з 2011 року. До 2013 року в європейських лісопереробників не було жодних юридичних перешкод для вивезення українського лісу. В ЄС не приховують, що динамічний розвиток лісопереробної галузі у країнах-членах та високий попит на дешеву деревину спровокували значне підвищення частки нелегальної сировини на ринках. З цієї причини, на початку 2013 року Європейський парламент та Рада прийняли спеціальний Регламент № 995/2010, більш відомий як EU Timber Regulation (EUTR). Регламент передбачає, що компанії, які працюють на ринку ЄС та їх постачальники, зобов’язані знати та підтверджувати джерела походження деревини у ланцюгу поставок лісоматеріалів та виробів з них, а також гарантувати, що деревина була заготовлена у відповідності до законодавчих вимог країни-походження сировини з забезпеченням принципу «системи необхідної доброчесності» EUTR.

Від ділової деревини до паливних дров

Батьком сучасної схеми нелегального вивозу лісоматеріал до ЄС є біглий очільник Держлісагентства Віктор Сівець, який керував відомством у 2011-2014 рр. За багатомільйонні хабарі Сівець видавав європейським лісопереробним гігантам дозволи на безконтрольні рубки українського лісу. Ключову роль в оборудці грала австрійська фірма Schweighofer Holzindustrie, відома знавцям галузі за організацію лісової мафіозної структури з 23 фірм-прокладок та щорічним оборотом в 26 млн євро у Румунських Карпатах. До 2016 року Schweighofer Holzindustrie була основним покупцем нелегального лісу з України – лише на швейцарських рахунках Сівця правоохоронці виявили 30 млн євро хабарів.

Втрачати джерело якісної та дешевої сировини з України деякі європейські лісопереробники не вбачали сенсу і, всупереч нововведеним вимогам ЄС, продовжували імпортували сировину. Складнощі виникли в 2015 році, коли вступив у силу підписаний Президентом України Петром Порошенком закон № 325-VIII. Згідно внесенних змін встановлювався мораторій на 10 років на вивезення за кордон лісоматеріалів у необробленому вигляді, зокрема деревних порід, окрім сосни, – з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

Відео дня

Однак непереривний потік деревини з України не зупинявся, лише видозмінившись під виглядом паливної деревини. Посадовці сусідніх європейських країн з легкістю підписували митні декларації на дрова, під виглядом яких іноземні корпорації отримували українську ділову деревину найвищої якості.

Наразі головними імпортерами українського лісу до ЄС є румунська JAF Group, лідер оптової торгівлі деревиною в Центральній Європі, швейцарські Kronospan та Swiss-Krono, а також транснаціональні Egger, другий у світі виробник дерев’яних панелей, та International Paper, найбільша паперова корпорація світу. Покупцями їх продукції та подальшим ритейлом займаються найбільші торгівельні мережі Європи. «Ці компанії поставляють продукцію, що реалізується в найбільших торгівельних мережах Європи: Homebase у Великобританії, OBI у Німеччині, Staples та IKEA – по всій Європі. В ЄС існує закон, що вимагає від імпортерів необхідної перевірки, аби гарантувати, що деревина, яку вони купують, є законною. У доповіді продемонстровано, як цей закон порушується, а відповідальність за це несуть уряди країн ЄС, що межують з Україною – перш за все, Румунії та Польщі», – заявлено у доповіді Earthsight.

Що винуватий та що робити?

Особливу роль у міжнародному регулюванні експорту лісу до ЄС відіграє Лісова наглядова рада або Forest Stewardship council (FSC) – міжнародна організація, що покликана та уповноважена слідкувати за дотриманням норм заготівлі лісу, аби вона не велася варварськими методами та не призвела до нищення екосистем.

Проте в Україні аудитори організації вдаються до вчинення дій, що змушують замислитися про їх об’єктивність та неупередженість. Викривачі з Earthsight розповідають: «Більшість лісозаготівельних ділянок у Карпатах, де були виявлені незаконні дії ОУЛМГ в 2017 р., сертифіковані за протоколами FSC, порушення були знайдені на кожному сертифікованому FSC місцезнаходженні».  У 2016 році, після викриття контрабандних схем у Львівській області, до яких було причетне усе керівництво ОУЛМГ, а винуваті – покарані, FSC просто подовжило терміни сертифікатів на 2017 рік без повторних ретельних перевірок.

Автори Зеленої книги «Регулювання ринку деревини», підготовленої Офісом ефективного регулювання, станом на березень 2017 року визначають 30% нормативно-правової бази ведення лісового господарства як неактуальну або прямо незаконну. Шістнадцять підзаконних актів, що регулюють лісову галузь є неактуальними, а шість з 44 – мають незаконний характер. З усіх підзаконних актів втратив чинність лише наказ Порядок Держлісагентства з проведення перевірок з додержання вимог лісового законодавства.

Після введення мораторію на експорт лісу, посадовців раптово зіткнулася з тим, що уся деревина, яка тепер не проходить на митниці за кодом УКТЗЕД 4403 (ділова деревина), тепер торгується за кодом 4401 (паливна деревина). «Код митної класифікації встановлює тільки митник – ніхто інший. В законі так і написано: пояснення інших сторін носять виключно рекомендаційний характер. Встановлення товарного коду є виключною прерогативою митних органів України. Якщо це йшло на експорт, то питання до митників: чому вони під ти чи іншим кодом випускали продукцію».

«Які б з зміни до законодавства не приймали, які б мораторії не вводили, в Україні ці кроки не спрацюють – нікому стежити за дотриманням законів та заборон. Бізнес з вирубки та контрабанди лісу організований та здійснюється держслужбовцями – місцеві прокурори та лісівники, потім митники. Хто може перевірити чи притягти до відповідальності прокурора чи митника? Такої інстанції в Україні не існує., – стверджує експерт з питань економіки Павло Себастьянович.

Так чи інакше, керівництво України стоїть на порозі великих змін у лісовій галузі. Окрім відносно неважких кроків типу приведення законодавства до ладу чи гармонізації митних правил з вимогами ЄС, українській владі доведеться запровадити реальний публічний контроль в питанні вирубки та експорту лісу.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ у регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:27 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up