Член на Конституцію

Член на Конституцію
З нагоди роковин прийняття Конституції України (текст написаний 28 червня - ред.) не можу не пригадати унікальний випадок в історії українських «правоохоронних» органів – притягнення до кримінальної відповідальності правозахисника зі світовим іменем, координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана за «паплюження Конституції».
Кримінальна справа проти Дмитра була порушена в грудні 2010 року за те, що він розмістив у своєму Живому Журналі кілька малюнків і фотографій ось такого штибу:
Статуетка грецького божества Пріапа, що поклав член на Конституцію України, була розцінена як наруга над державними символами та поширення порнографії. Звісно, це був лише привід для розправи з відомою людиною – просто нічого кращого мусора та прокурори не могли вигадати.
До виправдовувального вироку Дмитро не дожив: він помер 5 серпня 2013 року у віці 41 рік за тиждень до останнього судового засідання, на якому суддя, попри шалений тиск з боку Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України, визнав Дмитра повністю невинуватим.
Вже два роки як немає Дмитра, понад рік, як при владі «активісти Майдану», а досі фальсифікатори не покарані. Рідним Дмитра таки вдалось домогтись відкриття кримінального провадження за фактом притягнення до відповідальності завідомо невинуватої людини, але на вимогу Генеральної прокуратури України вона кілька разів закривалась...
Наприкінці травня 2015 року мені зателефонував слідчий прокуратури м.Києва й повідомив, що хоче мене допитати як свідка. Виявилось, що суд у Вінниці вкотре скасував постанову про закриття кримінального провадження, мотивуючи це тим, що в Києві живе такий собі Володимир Бойко, якому достеменно відомо, що кримінальна справа відносно Дмитра Гройсмана була сфальсифікована. А вже на підставі ухвали суду в прокуратуру Києва було направлено доручення  допитати мене за місцем проживання.
Хто саме повідомив про мою обізнаність і, взагалі, про моє існування вінницькому суду я не знаю. Але, дійсно, мені багато чого відомо. Допит – це завжди для мене свято, до якого я ретельно готуюсь. Зазвичай текст своїх допитів я пишу сам удома, а в слідчого в кабінеті лише зачитую те, що треба занести до протоколу. Завдяки цьому в протокол потрапляє тільки достовірна інформація, а в мене залишається, по-суті, його копія. 
З текстом мого допиту в якості свідка в кримінальному провадженні, відкритому за фактом завідомо незаконного притягнення до кримінальної відповідальності Дмитра Гройсмана, я й пропоную ознайомитись любим друзям і шановним читачам.
Я є журналістом, з 1990 року працюю в жанрі правової журналістики та журналістських розслідувань. Гройсмана Дмитра Леонідовича знав дуже добре,  неодноразово виступав у ЗМІ з публікаціями про його громадську діяльність, оскільки Гройсман Д.Л. був найвідомішим українським правозахисником і мав великий авторитет у міжнародних правозахисних колах. Очолювана Гройсманом Д.Л. "Вінницька правозахисна група" співпрацювала з Управлінням Верховного Комісару ООН у справах біженців та міжнародними правозахисними організаціями.
Громадська діяльність Гройсмана Д.Л. була спрямована на викриття порушень законності в діяльності правоохоронних органів, судів, прокуратури, установ Державної пенітенціарної служби у зв’язку з чим він регулярно отримував погрози від представників влади. Наприклад, у ніч з 23 на 24 травня 2008 року на Гройсмана Д.Л. був скоєний замах у під’їзді власного будинку.
 
Злочин до цього дня не розкритий, але я в силу специфіки своєї діяльності маю розлоги зв’язки з правоохоронних органах, завдяки чому зразу ж дізнався, що замовником замаху був колишній начальник установи по виконанню покарань №81 Магомаєв М.Р., оперативне забезпечення включно з зовнішнім спостереженням за Гройсманом Д.Л. та прослуховуванням його мобільних телефонів, здійснювали співробітники УБОЗ УМВС України у Вінницькій області.
 
Що стосується порушення щодо Гройсмана Д.Л. кримінальної справи в 2010 році, то вона була порушена з метою проведення обшуку в приміщенні Вінницької правозахисної групи та вилучення документів Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців з наступним притягненням Гройсмана Д.Л. до кримінальної відповідальності за сфабрикованим обвинуваченням. Мені відомі практично всі обставини фальсифікації справи, саме я свого часу повідомив їх Гройсману Д.Л.
Кримінальна справа щодо Гройсмана Д.Л. була сфабрикована під керівництвом колишнього начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Департаменту кримінальної міліції МВС України Кучера  Ю.М. Заявником виступив агент вказаного Управління, інформацію про нього я свого часу передав Гройсману Д.Л. з тим, щоби він заявив клопотання про допит цього агента в судовому засіданні при розгляді кримінальної справи по суті. Причиною, що спонукала Кучера Ю.М. ініціювати фальсифікацію кримінальної справи, стала обізнаність Гройсмана Д.Л. з каналами нелегального транзиту через територію України біженців з Сомалі.
Вінницька правозахисна група була партнером Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців, зокрема вона від імені й на кошти УВКБ надавала гуманітарну допомогу громадянам Сомалі, які намагались нелегально потрапити в Європу, але були затримані на території України. Оскільки затримані громадяни Сомалі опинялись у таборі біженців без документів і жодних засобів до існування, Гройсман Д.Л. та інші члени Вінницької правозахисної групи за дорученням представництва УВКБ здійснювали анкетування біженців та видавали їм грошову допомогу. У ході анкетування біженці розповідали, зокрема, в який спосіб їм вдалось нелегально потрапити на територію України. При цьому вони називали Гройсману Д.Л. прізвища співробітників СБУ та Держприкордонної служби, які забезпечували їм «вікно» на кордоні та брали з них гроші (від 1 то 3 тис. доларів з особи) за нелегальне потрапляння на територію України з наступним нелегальним перетином україно-словацького кордону, а також прізвища співробітників міліції, які здійснювали супровід нелегалів по території України.
 
Оскільки щодо Гройсмана Д.Л. систематично здійснювались незаконні оперативно-розшукові заходи співробітниками УБОЗ УМВС України у Вінницькій області, а його телефони прослуховувались з санкції заступника голови Апеляційного суду Вінницької області, про поінформованість Гройсмана Д.Л. стало відомо учасникам організованого злочинного угруповання, яке займалось транспортування сомалійських біженців через територію України. У зв’язку з цим співробітники Вінницького УБОЗ запропонували Гройсману Д.Л. негласне співробітництво з тим, щоби він копіював для них анкети сомалійських біженців – з метою переконатись, що в цих анкетах не має прізвищ українських правоохоронців, яким сомалійці платили гроші.
 
Після того, як Гройсман Д.Л. письмово відмовився, пославшись на те, що ці анкети є власністю Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців, йому стали надходити погрози від співробітників УМВС України у Вінницькій області, що в такому разі міліція вилучить всі документи та комп’ютери Вінницької правозахисної групи й отримає доступ до інформації, яку повідомляють біженці, а самого Гройсмана Д.Л. засудять до позбавлення волі за сфальсифікованим обвинуваченням. Про вказані вище факти мені відомо зі слів Гройсмана Д.Л. з яким я спілкувався з цих питань практично щодня або особисто, або по закритих каналах зв’язку, і надавав йому консультації з приводу того, як себе слід поводити.
 
Оскільки Гройсман Д.Л. був людиною, відомою в міжнародних колах, а файли, які хотіли отримати організатори незаконної міграції сомалійців через територію України, належали УВКБ, безпідставний обшук у приміщенні Вінницької правозахисної групи спричинив би міжнародний скандал. Тоді організатори незаконної міграції, передусім співробітники Управління боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Департаменту кримінальної міліції МВС України, вирішили порушити надуману кримінальну справу щодо Гройсмана Д.Л. і під час досудового слідства «випадково» провести обшук, у ході якого вилучити комп’ютери Вінницької правозахисної групи та анкети сомалійських біженців.
 
Оскільки Гройсман Д.Л. був винятково законослухняною людиною й ніякого компромату на нього співробітникам правоохоронних органів зібрати не вдалось, кримінальна справа щодо нього була порушена за неіснуючими фактами начебто поширення ним порнографії. Заявником по справі виступив мешканець Києва, агент Управління боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Департаменту кримінальної міліції МВС України.
 
Оскільки громадська діяльність Гройсмана Д.Л. викликала велике незадоволення начальника УМВС України у Вінницькій області Ноніка В.В., останній виступив з ініціативою після обшуку кримінальну справу не закривати, а засудити Гройсмана Д.Л. до позбавлення волі. Організувати  фальсифікацію кримінальної справи щодо Гройсмана Д.Л. Нонік В.В. доручив начальнику Слідчого управління УМВС України у Вінницькій області Хорзову А.І. Останній залучив для складання завідомо неправдивого експертного висновку директора Вінницького художнього музею Безбаха І.В., який взагалі не є експертом з питань, що потребували оцінки, натомість є позаштатним негласним співробітником УБОЗ УМВС України у Вінницькій області.
 
Після порушення кримінальної справи був «випадково» проведений обшук у приміщенні Вінницької правозахисної групи без належних підстав і санкції одночасно з обшуком на квартирі Гройсмана Д.Л. Обшук у офісі Вінницької правозахисної групи провели заступник начальник ВБЗПТЛ УМВС України Гречанюк А.В., начальник сектору ВБЗПТЛ УМВС України у Вінницькій області Перцатий С.В. та співробітник УБКТЛ МВС України Черевко В.Ю. Вони незаконно вилучили документи Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців, які містили компрометуючу інформацію щодо організаторів нелегальної міграції сомалійців.
Хочу підкреслити, що міністр внутрішніх справ Могильов А.В. не був обізнаний з причинами порушення кримінальної справи щодо Гройсмана Д.Л. і неодноразово вимагав від підлеглих припинити цькування відомого правозахисника. Але Кучер Ю.М. і Нонік В.В. вводили Могильова А.В. в оману та подавали йому неправдиву інформацію. Зокрема Кучер Ю.М. неодноразово направляв Могильову А.В. довідки (копії яких я маю в своєму розпорядженні) про те, що Гройсман Д.Л. «схильний до гомосексуалізму», вступає в статеві контакти з сомалійцями та сприяє незаконній міграції. Абсолютна фантастичність і брехливість цих довідок, а також особиста участь Кучера Ю.М. у фальсифікації справи проти Гройсмана Д.Л., були настільки очевидними, що урешт-решт Могильов А.В. звільнив його з займаної посади.
Факти явної фальсифікації кримінальної справи щодо завідомо невинуватого Гройсмана Д.Л. містяться в матеріалах самої кримінальної справи, у матеріалах заведеної в супровід оперативно-розшукової справи категорії «Захист», а також у службовому листуванні Управління боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Департаменту кримінальної міліції МВС України того періоду. Ці матеріали мені відомі в силу специфіки моєї професії та моїх зв’язків у правоохоронних органах.
 
З моїх слів записано правильно й  мною прочитано. Зауважень і доповнень до протоколу не маю.
 
журналіст, Володимир Бойко
Коментарі (2)
  • Евгения Закревская

  • Анонім

    Цікаво, що тепер заспіває прокуратура??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up