Проект «Вийди за кордони!»: розповідь про Польщу

Проект «Вийди за кордони!»: розповідь про Польщу

25 вересня чергове засідання Бідняжок в рамках проекту «Вийди за кордони!» дозволило нам на годинку переміститись до чарівної країни у Центральній Європі – Польщі. Доповідачем виступила 30-річна Марина Бальзан http://vk.com/marianna.schneider, справжня українка, що залишила серце у Польщі та щоразу відкриває для себе щось нове у кожному її закутку.

Доповідь почалась із важливого питання, а саме правил оформлення візи для виїзду до Польщі. Спершу необхідно визначитися з метою Вашої подорожі, оскільки від цього залежатиме тип візи, яку Вам потрібно буде оформити. Туристичні візи відкриваються в консульстві або посольстві на термін, що не перевищує 30 днів (зазвичай такий термін окреслений туристичною фірмою чи індивідуальним подорожуючим за наданою заздалегідь програмою). Якщо Ваша подорож до Польщі вже не перша, то термін, на який можуть відкрити візу не перевищує півроку (якщо це друга поїздка) або одного року (якщо це третя і наступні подорожі). За умов подорожі з метою бізнесу, лікування, навчання, працевлаштування тощо, можливий термін відкриття мультивізи терміном до 5 років. Відповідно до кожної з мети подорожі, різняться і типи наданих віз. Конкретну інформацію з приводу отримання віз до Польщі Ви можете отримати на офіційному сайті посольства Польщі в Україні http://kijow.msz.gov.pl/uk/. Консульські відділи Польщі знаходяться у Вінниці, Львові, Луцьку, Севастополі, Харкові та Одесі. Для запису на співбесіду Ви можете скористатись посиланням на електронну реєстрацію для подачі документів www.e-konsulat.gov.pl, або ж зателефонувати до кол-центру за номерами: +38 044 594 5496+38 032 235 1776+38 050 117 9053.

Для подорожуючих до Польщі вперше, необхідно заздалегідь спланувати подорож. Оскільки однією із умов відкриття візи є завчасне бронювання готелю (хостелу), пропонуємо ознайомитись із зручним для Вас місцем проживання http://www.booking.com/ та за допомогою операторів (чи самотужки) здійснити не лише бронювання, але й стовідсоткову оплату Вашого перебування. Зазвичай, виконання такої процедури триватиме кілька днів.

Відео дня

Далі необхідно визначитись із транспортом. Найдешевшим варіантом подорожі є проїзд автобусом. Із м. Вінниці до Польщі (м. Варшава, м. Краків та ін.) кілька разів на тиждень виїздить рейсовий автобус, квиток на який можна придбати в касі центрального чи західного автовокзалів (при наявності вже відкритої візи в паспорті). Можливий перетин кордону також і поїздом. Найдорожчим, але у короткий термін, є переліт. До Польщі із України (та з м. Вінниці до м. Варшави зокрема) літаки відлітають мало не щодня. Найдешевші тарифи на переліт пропонує компанія WizzAir. В межах країни, наявні усі ці види транспортних засобів. Кожне велике місто має міжнародний аеропорт, та залізничний і центральний автовокзали, що зазвичай розташовані поруч. Із розкладом руху потягів та автобусів можна ознайомитись на сторінках: http://pkp.pl та http://pks.pl.

Отже, Польща чи Річ Посполита Польська – держава, що вабить туристів із багатьох країн світу. Таємничі замки, народні музеї, незвичайні пам’ятники архітектури, гори і море – це все робить країну ще цікавішою.

Окрім великих яскравих міст, що наповнені не лише сьогоденням, а й несуть історію від прадавніх часів у своїх палацах, ринкових площах, національних музеях (що є присутніми в кожному великому чи маленькому містечку), Польща налічує безліч «зелених» куточків. На сьогодні налічується 23 національні парки, заповідники, що віднедавна знаходяться під захистом Міністерства охорони навколишнього середовища. Серед найбільших – Біловезький, Кампіноський, Татранський та Словінський.

Клімат у Польщі помірний. Температура повітря коливається від півночі, де Польщу омиває Балтійське море, до півдня, де зазвичай температура як влітку так і взимку не різниться від української. Вдень влітку нерідко можна зустріти на староміських площах туристів, що прохолоджуються келихом пива, оскільки нижче відмітки 25°С термометр показує лише ближче до вечора.

До кожного келиха справжнього живого польського пива пропонуємо польську кухню. Славиться Польський обіденний стіл найпопулярнішим супом – Журеком, тушеною кислою капустою – Бігосом та звичайнісінькими українськими варениками із потрохами – Пирогами. Відвідати польську кухню можна зазвичай в кожній ресторації, але найбільш популярні розташовані в центральних районах міста, чи в районі Старого міста.

Для тих, хто полюбляє активний відпочинок на лоні природи, Польща пропонує зелені закутки на березі Вісли та Одри, риболовлю на Балтиці та звісно ж гори.

Інших же – ласкаво просимо відвідати культурні центри. Польща в своєму складі містить 16 воєводств. Кожне воєводство має свій центр. Серед них виділяють п’ятірку найпопулярніших за відвідуваннями туристами. Найбільшим таким центром у Польщі є столиця країни та Мазовії – Варшава. 

Це місто різниться від інших не тільки сучасністю споруд у центральній частині. Карета чи екскурсійний потяг провезе Вас по Старому Місту – від Президентського до Королівського палацу, повз Варшавську Сирену до Колони Сигізмунда. Любителів музики зустріне чарівна 5-типоверхова будівля музею Шопена, де можна не лише насолодитись музикою, але й спробувати зіграти кілька акордів на старовинних інструментах. Оновлений до ЄВРО-2012 Варшавський стадіон захоплює з першого погляду –найменший вболівальник футболу відчує атмосферу матчу… навіть на пустому стадіоні. Волонтери із молодіжних організацій влаштують для Вас та Вашої родини уїк-енд, де можна пограти, помалювати, пострибати та просто весело провести час. Музеї та театри – це лише мала доля того, що Ви можете відкрити для себе у місті на Віслі.

Найбільшим місцем скупченням туристів з будь-якого куточку світу вже багато років залишається Краків – культурна столиця Польщі. Місто, що славетне найбільшим своїм ринком, що нині іменується Сукєнніцею. Замок на Вавелю, з якого зазвичай починається піша екскурсія містом, зустріне Вас символом міста – величним Драконом. Для Вас доступні музеї зброї, картинні галереї, колекції королівського одягу, тощо. Катедра на Вавелю, що іменується Собором Святих Вацлава та Станіслава вразить не лише своєю вродою, пам’ятками та іконостасами. Під Собором у білому мармурі знаходиться найбільший цвинтар польських королів, єдиний у Польщі. Від Вавелю вузькими вуличками дорога веде до Ринку, де можна не просто відпочити душею, але й придбати пам’ятний сувенір. До речі, з Ринкової Площі відкривається вид на Маріацький Костел, із вежі якого кожну годину трубач награє мелодію на всі сторони світу.

Окрім цього, Краків славетний своїми музеями, серед яких і Музей Чарторийських, де любителі мистецтва можуть побачити «Даму з горностаєм» Леонарда Да Вінчі. Вільний час із дітьми присвятіть Краківському зоопарку – це місце вразить не лише різномаїттям тварин, але й чудовою атмосферою.

Вроцлав – не менш мальовниче і певне найзеленіше місто із усіх в Польщі. Місто, що славетне своїми мостами, а найголовніше – Краснолюдками – маленькими гномами, яких на сьогодні налічується близько 253. Кожен із гномів символізує один із закладів – готель, вокзал, ресторан, тощо, або слугує прикрасою вулиці.

Інформацію про кожне із міст можна знайти на офіційних сайтах, або ж за відгуками туристів.

Що стосується освіти в Польщі. Система освіти різниться із українською, але досить проста. Налічує і дитсадки, і школи (різних рівнів), і звісно ж, університети. Здобути освіту в Польщі є нині досить простим для українців, оскільки останнім часом молодь, що бажає і має найменшу можливість, виїздить на навчання до великих міст. https://ru.wikipedia.org/wiki/Высшие_учебные_заведения_в_Польше Університетів у Польщі досить багато і кожен із них пропонує великий вибір спеціальностей, а найголовніше те, що по завершенню навчання Польща пропонує реальні робочі місця. Для вступу спершу треба визначитись із вузом, подати всі необхідні документи, здійснити проплату і Ви зараховані студентом. До речі, навчання у Польщі починається з 1 жовтня. А вересень відведений для студентів-новачків, яким надають можливість пройти експрес-курс вивчення польської мови. Безкоштовні місця для навчання є майже у кожному вузі, але великий конкурс на місця завжди обмежує можливість вступу. Тому більшість українських студентів, що вступають до вишів, мають карту поляка.

Ситуація із безробіттям у поляків не настільки плачевна, як в Україні. За статистичними даними, в рейтингу пошуку робіт на першому місці знаходяться «різноробочі спеціалісти». Як не дивно, самі поляки «таку» роботу шукають за кордоном, тому відповідно їхні місця займають приїжджі. Далі йдуть інженери, ІТ-спеціалісти, маркетологи, кухарі, менеджери проектів та інші. Заробітна плата коливається від мінімальної 1500 злотих до середньої у 4000-5000 злотих і надалі залежить вже від престижу Вашої роботи. http://www.polsha.novabelarus.com/rabota-v-polshe/zarplaty-v-polshe,id2.html

Що ж до карти поляка. Це документ, що підтверджує Вашу належність до народу Польщі. https://ru.wikipedia.org/wiki/Карта_поляка. За його наявності Ви зможете отримувати візи для виїзду до Польщі, легально працювати на території Польщі, займатись підприємництвом, відвідувати музеї безкоштовно, отримати безкоштовне навчання у Польщі і інше. Для отримання такої карти необхідно дізнатись чи є у Ваших «коріннях» польські жителі. Але це дозволяє шукати в архівах родичів не пізніше «четвертого коліна». Далі, вивчається польська мова, а паралельно із нею і трішки історії, трішки культури, музики і спорту Польщі. Все, що Вас зацікавить із цього приводу, можна знайти на сайті http://kartapolaka.org.ua/.

Вивчити польську мову досить легко, оскільки вона входить до слов’янської групи мов. Тут Ви віднайдете і слова з української, російської, англійської і навіть німецької мов. А можливість знаходження у мовному середовищі пришвидшить Ваші зусилля. Поляки цінують будь-які спроби засвоєння мови і зрозуміють навіть, якщо Ви спершу будете робити помилки. У вивченні мови Вам допоможуть безліч пабліків в соцмережах.

Взагалі, про Польщу, певне як і про кожну країну, можна розказувати досхочу. Але чого ж варті ті розповіді в порівнянні із однією поїздкою… або двома… Краще гір можуть бути тільки нові гори, а краще однієї країни може бути лише нова мандрівка, нові враження до іншої! Польща завжди відкрита для туристів! Додайте у буденність нових вражень. Завітайте!

У рамках проекту «Вийди за кордони!». Проект реалізують  центр громадської активності "Результат", тур-клуб "Бідняжка" та міжнародна організація AIESEC.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up