Проект «Вийди за кордони!»: перша зустріч – Великобританія»

Проект «Вийди за кордони!»: перша зустріч – Великобританія»
Для сьогоднішнього туриста, студента та постійного мешканця Британія відкривається з трьох абсолютно різних сторін. Спробуємо стати в центр цього трикутника і охопити все і одразу.

Для туриста

Найпривабливішим містом для туристів є, був і залишається Лондон. Це не просто «кепітал оф Грейт Брітан». Лондон – це епіцентр найпопулярніших туристичних об’єктів, наймаштабніших подій та найбільш значимих будівель Великої Британії.  Ще зі школи ми знаємо, що це одне із найбільших міст світу. Воно настільки велике, та настілики різне, що турист із найвибагливішим смаком зможе знайти для себе розвагу. 

Must see in London

Відео дня

Те що обов’язково потрібно побачити, складно вмістити в одну статтю, тому краще описати місця, біля яких фотографуються всі туристи.
Біг Бен –  найяскравіший символ Британії, не враховуючи червоний автобус та королеву. Доступ до самої вежі закрито. Туристам потрапити всередину можна лише в вересні, але не зважаючи на високі брами чудові фото виходять з різних боків, особливо з мосту та поряд із червоною телефонною будкою, які розташовані одна за одною по дорозі з  вестмінстерського абатства.

Вестмінстерське абатство -  готична церква, доступ до якої теж обмежений, вхід всередину по квиткам, але ніхто не заважає милуватись її дивовижним фасадом зовні.

Вестмінстерський палац – будинок парламенту,  який раніше до пожежі в 1834 році був резиденцією королів. Зблизька парламент сфотографувати нереально, це величезна будівля, тому найкращі знімки виходять із протилежного боку Темзи.

Якщо ви вже перейшли через міст, тоді ласкаво просимо до Лондон Ай.  Це оглядове колесо висотою 136 метрів, в кожну із своїх 32 кабінок-капсул може вміститись близько 25 людей. Колесо рухається доволі повільно, прогулянка на ньому займає близько 20 хвилин. Пейзажі відкриваються чарівні, але задоволення відносно не дешеве – 27 фунтів.

До речі, поряд із Лондон Ай є буфет тайської кухні. Де можна вдосталь наїстись на 10 фунтів.

Наступною точкою на карті можна відмітити Собор Святого Павла. Він відкритий для відвідувачів ввечері під час служби, а вдень працює, як музей. Поціновувачам органної музики раджу навідатись до собору ввечері. З пішохідного мосту можна зробити чудові фото, а перейшовши через міст, турист потрапляє в Галерею Тейт.  Це музей сучасного мистецтва, де можна побачити роботи Пікассо,  Далі та інших сучасних митців. Місце цікаве, але не для всіх. Для прихильників більш класичного мистецтва підійде Національна галерея, яка знаходиться на Трафальгарській площі. Вхід до галереї вільний, як і до більшості національних музеїв Лондона. Таких як Британський національний музей, музей Вікторії та Альберта (надзвичайно цікаве та масштабне місце, в лабіринтах цього музею можна заблукати і знайти безліч цікавих кімнат).

Грінвіч - Нульовий меридіан знаходиться на території парку, де розташовано національний морський музей (вхід вільний) та Королівська обсерваторія (вхід вільний). Фото біля оформленої точки перетину меридіану коштуватиме 7 фунтів. Доїхати до Грінвіч парку можна на Червоному двохповерховому автобусі, який курсує до станції North Grinvich або ж наземним трамваєм, який є частиною британського метрополітену.

Метро – одне з найстаріших та найзаплутаніших в світі. Британці називають своє метро «Tube» (труба), не дивлячись на те що всі станції метро позначені, як «Underground». Якщо ви скажете  «Underground» ніхто вас не зрозуміє. Поїзди курсують в різних напрямках і щоб поїхати в зворотньому напрямку не достатньо просто перейти на інший бік платформи, потрібно слідкувати за табло. Також з мережею метро тісно перетинаються залізничні станції приміських сполучень. Найбільшою транспортною розв’язкою можна вважати Viktoria station. А найкрасивішою станцією метро можна по праву вважати, st. Pancras (в старовинній будівлі станції також розташовано ресторан та готель) поряд із Національною бібліотекою та відомим вокзалом Кing’s Cross, з чарівної платформи якого Гарі Поттер вирушав до Хогвардсу.

Найвигідніше купувати проїздний на тиждень (від 30 до 130 фунтів в тиждень, залежно від кількості зон на які він діє), він діє майже на всі види транспорту. Окрім чорного таксі (London Cub), таксі є одним із найдорожчих видів транспорту (за 10 км. – 20 фунтів). Також можна пересуватись по Темзі на човні, в по вулицях - на велосипедах, а іноді і на конях. На конях переважно пересуваються співробітники поліції та солдати королівської варти біля Букингемського палацу.

Зміна варти біля Букингемсько палацу відбувається щодня з 11 до 12 години. Нічого особливого не відбувається, але ця урочиста хода військових в високих шапках, на конях та на авто збирає велику кількість туристів. До речі, знайти солдата в червоній  формі і з високим головним убором складно, колір форми змінено на сірий, та майже всі кителі зараз сірого кольору.
Коня можна вважати національною твариною. Це може бути пов’язано з кінною кавалерією, або ж іншими королівськими заморочками. Монументи із зображенням коня – це звична річ.

Також звичними є різноманітні  перфоменси на вулицях чи в метро, кажуть що ці вуличні артисти доволі добре заробляють.

Традиційний англійський чай можна знайти у фірмовому магазинчику «Тwinings» навпроти Верховного суду в центрі міста прогулюючись в околицях набережної від Вестмінстера до Тауера.   Поряд із тауером Темзу перетинає найвідоміший лондонський міст «Тоwer bridge», ще одна візитівка Лондона. Найкращі знімки можна отримати з правого берегу темзи, або ж зі Старбакса на лівому березі.

По дорозі до «Тоwer bridge» можна заглянути на автентичний продуктовий ринок, який знаходиться по праву сторону темзи, біля  «London bridge».

Ще один цікавий ринок знаходиться у районі «Сamden Town». Унікальний район, для поціновувачів різних субкультур та анти дивовижних речей ручної роботи та антикваріату. Різноманітні фігури, які виростають прямо їз будинків  та графіті бенксі роблять це місце надзвичайно цікавим.

Також молоді та поціновувачам робіт бенксі буде цікаво в одному з найдвижовіших районів – Shoreditch. В п’ятницю в Шордічі всі бари переповнені та вулиці кишать веселощами.

Лондон різноманітний і розповідь про нього може тривати стільки скільки буде існувати королева та її сім’я. І сучасний Лондон переплітається із старовинним дуже гармонічно.  Яскравим прикладом того є фото Еміратських висоток, які височіють в історичному центрі Лондона  на фоні Лондонського Тауера. Хоча історичного центру, як такого і немає. Час тут змішався. Вікторіанська епоха в суміші із сучасними металево-скляними будинками доволі органічно виглядають.

В 2013 році Лондон став одним із найвідвідуваніших міст світу, залишивши позаду Париж та Бангкок.

Для студента

Топ 5 університетів:
Навіть це питання досить складне. Зрозуміло, що Оксфорд і Кембридж - це топ 2 Далі все залежить від спеціальності. Наприклад, ЛСІ кращий у сфері економіки та менеджменту. З іншого боку для інженеріі, Імперіал кращий. Думаю, достатньо об'єктивно буде сказати: Оксфорд, Кембридж, ЛСІ, Імперіал і Кінгс.

Топ 5 коледжів:
Тут та ж історія, тому що це залежить не тільки від локації і вчителів, а й від колективу. Наприклад, учень зараз може мати зовсім інший досвід від того учня, який буде через 5 років. Тому що коледж - це пансіонат. Там ти 75% часу проводиш з своїми однолітками і саме від них залежить твій досвід в тому чи іншому коледжі, а також твоя академічна успішність.
Особисто я, можу виділити Вінчестер, Ітон і Чартерхаус.

Відмінності в системі освіти:
1) У мене в школі було максимум 5 відмінників, в 9 класі було 10. Це становить близько 30% всього класу.
У коледжі де я навчався, погана успішність вважалася ознакою поганого тону. (Понад 75% відмінники і це нормально). Відсутність захоплень - теж саме. Насправді, у нас майже не було часу піти випити пива, наприклад, бо ми всі прагнули чогось досягти і поступити в хороші вузи. Мене вразила свідомість учнів, адже вони знали, що коледж - це лише проміжний етап від якого залежить усе подальше життя.
2) В університеті думаю все теж саме як і в Україні. Але, чесно кажучи, я ніколи не вчився в Українському університеті і в мене немає з чим порівняти. Можу лише судити, виходячи з розповідей моїх друзів, які навчаються в Києві, Польщі. Ніякої корупції. Мінімальна кількість іспитів і максимальна особиста відповідальність. За відсутності на лекціях - депортація.

Популярні місця:
Думаю, топ 5 університетів є цими місцями. Якщо "місця" означають території або обстановка, в якій навчаються учні, то це - бібліотека, спеціально обладнані місця з компами і кімнати в гуртожитках.

Українські учні є усюди. Варіюється лише їх кількість і рівень їх життя.
Вартість від 9 (для Європи) до 35 тисяч фунтів стерлінгів.

Викладачі:
Це теж велике питання.
Все залежить від університету і від самих людей. Є краще, а є гірше як і у нас. Єдине, що якщо не сподобався викладач, ми можемо підійти до відповідних людей і сказати, мовляв цей викладач не відповідає нашим вимогам і нам зобов'язані будуть надати іншого. Викладачі, які були у мене, любили свій предмет і хотіли передати нам знання. Вони були відкриті до питань і завжди виділяли час для нас, якщо нам це було потрібно. З іншого боку, вони розуміли і давали зрозуміти нам, що навчання і ті знання які отримаємо ми - повністю наша відповідальність.

Формат навчання залежить від університету, але зазвичай це лекції, які суміщають з практичними роботами. В кінці року здаються іспити в письмовому вигляді. Але презентації або оральні виступи можуть бути присутніми. Все дуже залежить від предмета. Система оцінювання включають в себе як і бали так і букви.

В Україні ходять дуже багато чуток про якісь Масонські братства в топ університетів світу та Англії. Я особисто з ними не знайомий. Є величезна кількість гуртків і секцій, у які може записатися кожен учень. Все, що можна тільки уявити. Головне - наявність бажання....

Прекрасною традицією є і хороша освіта для дітей. У заможних людей надзвичайно популярний варіант приватної школи-пансіону, більшою частиною роздільного навчання.

Для місцевих
Місцевим в Англії можна стати після 5-ти років легального проживання в країні. Після проходження деяких процедур та здачі спеціальних тестів можна отримати громадянство, але справжнім британцем потрібно народитись. На сьогодні серед великої кількості приїжджих туристів, заробітчан та емігрантів британця впізнати не так вже й складно. 

Справжній британець – манірний та консервативний інтроверт з автентичним почуттям світлої печалі та меланхолії. В той самий час всі відкриті до діалогу, завжди підкажуть, як знайти вулицю та при можливості навіть проведуть до місця призначення.

На вихідних вони полюбляють виїхати за місто, на набережну чи вибратись в парк на пікнік, або ж ходять в гості на чашечку чаю. Британці люблять ходити в гості, але до своєї оселі запрошують не одразу. Для того, щоб бути вартим запрошення, потрібно перейти на певний рівень спілкування.

Традиційною також являється гра у крикет.
Національними видами спорту по праву вважаються гольф, крикет, теніс, кінне поло, рибна ловля і полювання на лисиць. Крикет для англійців - більше, ніж гра. Якщо ви дійсно хочете завоювати їх довіру, спробуйте вивчити крикетні правила.

Зарплатня – заборонене питання. Заробляють британці не багато, не мало. В рік мінімальний заробіток – 13 000 фунтів стерлінгів. (близько 270 тис. грн./рік, близько 22 тис грн. в місяць). Таку зарплатню можна отримувати в барах та магазинах . Люди ж з гарною освітою та навиками оцінюються по іншому.  Наприклад зарплатня лікаря, – 400 000-600 000 грн./ міс.  Але боронь Боже вас запитати про зарплатню у британців. Це для них табу, вони можуть вічливо нагрубити вам у відповідь. Дуже вічливі можуть назвати цифру, але саме запитання змусить їх ніяковіти.

Також британці доволі пунктуальні і не люблять запізнень.

Робота. Робота різна і можливості різні, багато залежить від візового статусу. Молодь зазвичай працює  в сфері обслуговування. Місцеві працюють разом із приїзжими, особливих обмежень у підборі персоналу  немає.

Мова та акцент відрізняється не лише в різних регіонах країни, але й в різних районах Лондону.  Самі британці не відрізняються поліглотством, тому вашу англійську завжди похвалять, навіть, якщо вона жахлива. 

Ціни на житло різні. В середньому від 100 000 і до 1 000 000…. фунтів стерлінгів. Купити житло може будь який громадянин, який легально перебуває в країні. Зазвичай місцеві беруть «mortgage» кредит на купівлю житла, який виплачують протягом 20-30 років.

Знімати житло помісячно не дешево,  квартира-студія -  Ј1000, будинок - Ј4000, кімната - Ј500
Багато залежить від району, та будинку. Ціни на  однакові кімнати можуть відрізнятись кількістю нулів залежно від того, в якому будинку знаходиться квартира та на якій вулиці. Британці також відрізняються своєю компактністю, тому кімнати не надто великі. 

На відміну від України, комунальні платежі оплачуються на перед, а не по факту використаних ресурсів. Тому жодних заборгованостей. Система дуже проста, подібна до поповнення рахунку мобільного телефона. Поповнив картку – маєш в хаті світло, не поповнив – сидиш без світла. В середньому, на  комунальні платежі британці в місяць витрачають близько  Ј100.

Якщо зайти в продуктовий маркет, то можна порівняти ціни. Хліб та молоко в середньому по 18-20 грн, м'ясо – 80-100 грн./кг., овочі – від 20 до 60 грн за кг.,  міцний алкоголь від 150 грн.  На кассі зазвичай самообслуговування. Покупець сам пробиває собі товар, сам складає і самостійно розраховується карткою. При необхідності є консультанти та кассири, але самообслуговування популярніше. 

Продукти не відрізняються високою якістю. Але на всіх продуктах виготовлених в Британії  акцентується увага, що черговий раз підкреслює своєрідний патріотизм. Хліб в супермаркетах весь на розрихлювачах, відповідно користуються популярністю маленькі пекарні та домашні хлібопічки. Існують маркети з екологічною їжею, але ціни там на порядок вищі ніж в звичайних магазинах.

 Пиво зазвичай в банках, в скляних пляшках частіше продається сидр. Проте і пиво і сидр англійці вживають в пабах. Паби можна знайти чи не на кожному кроці. Пиво в пабі коштує від 60 до 100 грн. за келих.

Окрім пабів популярними є різні нічні ресторанчики. Нічним клубом це складно назвати, в розумінні українця, це більше схоже на ресторани та бари. Коктейль в  такому нічному ресторані  в середньому коштує 8-15 фунтів  ( 150 - 350 грн.)
А вечеря на двох в ресторанчику вийме з кишені від 600 до 2000 грн., це залежить від того, наскільки глибока ваша кишеня.

Все дуже сегментовано і відносно. Не можна узагальнювати, розповідаючи про Британію. Так, тут не дешево, але не настільки вже й дорого. Іноді Лондон задорогий навіть для британців.  В Лондоні дуже багато людей із зовсім різними інтересами і він завжди буде притягувати своєю казковістю і чарівністю.

Саме тому тут завжди буде цікаво…  Це Лондон, в ньому завжди є що подивитись!

Насправді Британію не помістити в трикутник та не загнати в будь які рамки. Вона різна і для кожного своя, але для всіх вона зі своїми великими містами.

Світлана Ярова (http://vk.com/svetllachok) (стаття у співавторстві із Гетце Евгенієм та Яровим Павлом) у рамках проекту «Вийди за кордони!». Проект реалізують  центр громадської активності "Результат", тур-клуб "Бідняжка" та міжнародна організація AIESEC.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up