Ведення вагітності, складних випадків та пологів у сучасних умовах м. Вінниці (блог МЦ Інномед)

Ведення вагітності, складних випадків та пологів у сучасних умовах м. Вінниці (блог МЦ Інномед)

Кожна сімейна пара має право на вільний вибір медичного закладу, де можна спостерігатися під час вагітності і де народжувати. Внаслідок переїзду у Вінницю через бойові дії жінки можуть отримати необхідну їм медичну допомогу і обрати медичний центр.

Будь яке втручання в природній перебіг вагітності і пологів повинні бути обґрунтованими, приносити користь. Методи лікування не мають обмежувати свободу вибору жінки, а методи обстеження - бути доступними і безпечними. 

 В м. Вінниця вперше був створений приватний заклад «Інномед – пологовий будинок», який надає сучасні медичні послуги  професійного і комфортного ведення вагітності і пологів –медичний директор, професор,  доктор медичних наук Чечуга Сергій Броніславович. –Медичний центр Інномед-пологовий будинок - це місце, що об’єднало у собі професіоналізм, досвід, доказову медицину, комфорт і турботу.

Що таке фізіологічна вагітність і пологи, ускладнена вагітність і пологи?

– Фізіологічна вагітність, пологи – перебіг вагітності, пологів, які відповідають терміну гестації і без ускладнень. Вагітність високого ризику (ускладнена вагітність), ускладнені пологи – вагітність, пологи, коли є високі ризики виникнення патологічних змін або вже виникли ускладнення з боку матері, плоду. Ведення даної вагітності, пологів відрізняється і виконується лікарями, які мають певні знання і досвід, медичну апарату і медичний ресурс.

Що змінилось за останні роки в Україні у веденні вагітності і пологів?

– За останні роки в акушерстві відбулися багато змін у переусвідомленні напрямків надання допомоги вагітним, роділлям і породіллям, які засновані на принципах доказової медицини, більш гуманістичному ставленні у цей період до жінки й уникненні фармакологічної та лікарської агресії, що сприяло більш фізіологічному перебігу вагітності і пологів, зниженню частоти ускладнень, швидкій психологічній адаптації жінки до материнства. На прикладі медичного центру Інномед – пологовий будинок ми втілюємо концепцію «природнього, без агресії ведення вагітності» і «сімейних» пологів в умовах нашого медичного центру. Ми притримуємось поєднання акушерських знань, досвіду і рекомендацій, які науково обґрунтовані, мають доказову базу і адаптовані до нашої країни і відповідної ситуації.

Лікар, який не користується в своїй діяльності існуючими доказовими даними, втрачає серйозні можливості допомогти пацієнту та навіть ризикує нанести шкоду  здоров’ю пацієнта. Доказова медицина завжди поєднується с досвідом лікаря, тому, що в житті існують такі випадки, коли на даний час відсутня достатня кількість досліджень і не має чіткого алгоритму дій, а рішення приймаються враховуючі клінічну ситуацію, досвід різних фахівців. Такі випади, наприклад, виникають при складному поєднанні декількох захворювань одночасно під час вагітності. Тому доказова медицина завжди поєднується с досвідом.

Які послуги надає «Інномед – пологовий будинок»?

– Вперше ми втілили мрію для сімей в м. Вінниця і створили перший приватний, сучасний, комфортний медичний центр, який надає допомогу на етапі планування, підготовки до вагітності, ведення вагітності і пологи, а потім – допомога дітям після народження від 0-18 років (Інномед – педіатрія), а потім від 18 і до створення нової сім’ї (продовження роду). Таким чином, в одному закладі ми можемо спостерігати за плануванням, народжуванням і створенням нових сімей і продовження роду.

Коли медична інформація про стан здоров’я в одному медичному закладі – це завжди на користь людей. Безперервність надання профілактичної і медичної допомоги одна із найважливіших умов досягнення позитивного результату. Порушення наступності призводить до відсутності профілактичних дій по збереженню здоров’я, затримки постановки діагнозу, отже, і до затримки початку ефективного лікування, можлива втрата результатів досліджень та проведення їх повторно, призначення неправильного, неадекватного лікування, до медичних помилок, ятрогенії тощо. В медичному центрі Інномед створені захищені комп’ютерні програми по веденню документації і надання допомоги в умовах одного закладу забезпечують безперервність і високий рівень  надання медичної допомоги.

Розкажіть про особливості ведення вагітності в «Інномед – пологовий будинок»

– Ведення вагітності або амбулаторне спостереження вагітності в нашому центрі базується на сучасних стандартах і доказових методах, які затверджені в міжнародних і вітчизняних протоколах по веденню вагітності. Доступність, інформованість, зручність, економічна доцільність і обґрунтовані дії основні критерії, яких необхідно дотримуватись. Тому в нашому центрі були створені пакетні послуги в залежності від терміну вагітності або групи ризику для вагітних і послуга «Мій лікар», а всі обстеження і призначення ми проводимо тільки за показами мінімізуючи витрати.

Які є особливості ведення вагітних високої групи ризику, особливо в умовах воєнного стану?

– В складних сучасних умовах і особливий перебіг вагітності. В медичному центрі «Інномед – пологовий будинок» надаються: експертне консультування і експертне ведення вагітності, яка має особливий перебіг і ризики.  А саме, ведення складних клінічних випадків, ведення вагітності після екстракорпорального запліднення, ведення багатоплідної вагітності, медична допомога при пізньому викидні, ведення вагітності при ендокринологічних захворюваннях (гіпотиреоз, цукровий діабет 1 і 2 типу, СПКЯ та інше), ведення вагітності при терапевтичних захворюваннях (нервові захворювання, хвороби серця, нирок, шлунково-кишкового тракту та інше), ведення вагітності при невиношувані, наявності попередніх передчасних пологів або попередньої вагітності з ускладненнями. Вагітні жінки з високим ступенем ризику вимагають ретельного контролю гінеколога і лікарів інших напрямків.

В «Інномед – пологовий будинок» надаються міждисциплінарні консультації на базі одного закладі, що зручно вагітним і підвищує якість надання медичної допомоги. В підході до ведення вагітних високої групи ризику застосовуються передові технології та останні світові протоколи лікування таких пацієнтів. Розробляється індивідуальний план ведення вагітності і пологів, з обов’язковим  проінформованим узгодженням його з жінкою, а попередньо проводиться оцінка клінічної ситуації, прогнозуються ризики розвитку материнської та перинатальної патології. 

Експертні консультації обов’язково отримають всі жінки, які спостерігаються безпосередньо в медичному центрі «Інномед – пологовий будинок» , а також кожна пара, може звернутись за консультацією з інших закладів. 

Фахівці нашого центру мають багаторічний практичний і науковий досвід, відповідні оцінки їх професіоналізму за визначеними критеріями: мають вищу кваліфікаційну категорію, наукові ступені, постійно вдосконалюють свої навички, як в Україні так і за кордоном, обмінюються досвідом зі своїми колегами.

Які особливості генетичних обстежень, проведень пренатальних скринінгів в Інномед – пологовий будинок ?

– В «Інномед – пологовий будинок»  проводиться сучасне медико-генетичне консультування (1 і 2 скринінги)  фахівцями, які мають міжнародні сертифікати FMF (Фонд медицини плода, Великобританія) і тільки вони можуть проводити ці дослідження і вносити данні в спеціалізовану загальну міжнародну програму розрахунків ризиків. При необхідності ми направляємо на фахову експертну генетичну консультацію до генетика. Таким чином, пренатальний скринінг – це відповідальність і не просто проведення звичайного УЗД, а експертне УЗД з вимірюванням спеціальних маркерів фахівцями, які обов’язково мають багаторічний досвід і міжнародні сертифікати FMF з контролем їх роботи (постійне регулярне підтвердження сертифікату міжнародною організацією FMF). Також має значення при яких умовах і де досліджуються біохімічні маркери (РАРР-А та β-ХГЛ), які повинні відповідати певним вимогам лабораторної діагностики, щоб їх результати можна було ввести до програми. Якщо відповідності немає – тоді програма не приймає результати та провести скринінг неможливо. В медичному центрі «Інномед – пологовий будинок»  проводиться пренатальний скринінг плода І триместру в терміні 11+3-13+6 днів за сучасними міжнародними стандартами. Пренатальний скринінг вираховує не тільки ризики хромосомних аномалій, але й таких ускладнень, як затримка внутрішньоутробного розвитку плода (ЗВУР), прееклампсія та передчасні пологи. 

Експерти медичного центру в складних випадках проводять амніоцентез. Амніоцентез - це спосіб забору рідини (амніотичних вод) з амніотичного мішка для проведення генетичного тестування під час вагітності. Найчастіше він проводиться для перевірки генів або хромосом дитини при конкретних генетичних відхиленнях. Амніоцентез майже на 100% підтверджує або спростовує наявність основних хромосомних аномалій у плода (найбільш поширеною з яких є трисомія 21 - ї хромосоми або хвороба Дауна), спадкові моногенні хвороби (гемофілія та інші) визначити резус фактор, визначає збудників можливої внутрішньоутробної інфекції. Амніоцентез може бути запропонований з декількох причин: матір віком 35 років і більше, тому може мати підвищені ризики генетичних захворювань, один з партнерів є або народжувалися діти з генетичним захворюваннями, виявлений високий ризик появи генетичного захворювання у Вашої дитини при проведенні інших досліджень, зроблених під час вагітності (ультразвукове дослідження, дослідження комірцевого простору чи аналіз крові). При можливості за показами може бути запропонований інший неінвазійний (без втручання) метод діагностики – NIPT.

В умовах воєнного стану є певні зміни в наданні медичних послуг, тому їх попередньо необхідно узгоджувати безпосередньо в медичному центрі. 

В Інномед пологовий будинок є можливість постійного спостереження і діагностики внутрішньоутробного стану плода на відстані, коли жінка знаходиться дома і проводиться дослідження, розкажіть, будь-ласка, про цей метод.

– Особливу увагу заслуговує можливість постійного спостереження і діагностики внутрішньоутробного стану плода за показами. Дуже важливо під час вагітності перевіряти, внутрішньоутробний розвиток малюка. Для цього існує один з методів дослідження кардіотокографія (КТГ). Це безболісний і безпечний метод для малюка і мами. Вперше в Інномед пологовий будинок є можливість в домашніх умовах  проводити постійне цілодобове спостереження за плодом (КТГ) - 24/7. Це особливо важливо в умовах воєнного стану, коли жінка не завжди має змогу прийти чи бути в медичному центрі. Як це відбувається? -  Ви в дома, а цей сучасний компактний безпечний прилад у Вас вдома, Вам показали і навчили, як користуватись (це дуже просто), а сам прилад відправляє результати лікарю. В домашніх умовах, завжди зручно проводити це спостереження, без стресу, в звичайній обстановці, тому результати точніше. Забутьте про дорогу і стрес до медичного закладу, тепер без вихідних і в любий час доби лікарі медичного центру Інномед-пологовий будинок постійно можуть мати інформацію від малюка. Кому це найважливіше: при затримці внутрішньоутробного розвитку плода, сумнівному стані плода з порушенням кровотоку в судинах, прееклампсії (артеріальний тиск і білок в сечі), фізіологічна вагітність в терміні 40 тижнів та більше. Це особливо важливо для жінок з віддалених районів, сіл, в яких немає можливості терміново записати КТГ за місцем проживання. 

Яка психологічна підтримка і підготовка до пологів?

– В «Інномед – пологовий будинок» на регулярній основі проводяться он-лайн (дистанційно) і в медичному центрі безпосередньо школа відповідального батьківства: надається психопрофілактична підготовка вагітної та членів її сім’ї до пологів і материнства, рекомендації по перебігу вагітності, пологів і післяпологового періоду, поради до раціонального харчування під час вагітності і після пологів, особливо при надлишковій вазі, ожирінні і при супутній ендокринологічній патології. Також допомагають жінці з порадами,  які обрати фізичні вправи. Зараз особливу увагу мають поради, як адаптуватись до сучасних умов в України. А саме,  рекомендації щодо запобігання впливу шкідливих факторів, стресу на організм вагітної і дитини, як уникнути дефіцит в харчуванні, вітамінах, щодо працевлаштування на період вагітності та інше. В медичному центрі працює психолог.

Розкажіть про особовості ведення пологів в Інномед – пологовий будинок.

– Ведення пологів можливе для жінок, які спостерігались в медичному центрі Інномед, в даному випадку можлива додаткова знижка при оплаті пологів, а також  для всіх жінок , які спостерігались в інших медичних центрах і бажають народжувати в комфортних сучасних умовах з партнером «сімейні пологи» в умовах медичного центру. У нас є можливість народжувати в присутності з доулою, «пологи у воді», програма «Мій лікар», знеболення під час пологів.

Пологові зали «Інномед – пологовий будинок» оснащені сучасним обладнанням, як для породіллі так і для новонародженого: комфорт, сучасні, просторі зі зручними і практичними дизайнерськими рішеннями індивідуальні палати, багатофункціональне ліжко породіллі, стульчак для полегшення болю, використання ванни у пологах, системи постійного моніторингу за станом породіллі і дитини, постійний зв'язок з медичним персоналом, ведення пологів за принципом “сімейні пологи в умовах стаціонару”, перебування партнера під час пологів, всі призначення, дії, обстеження тільки за показами, інформування породіллі про її стан, відповідні дії медичного персоналу і отримання згоди. Всі пологові зали обладнані сучасними фетальними моніторами, які дозволяють контролювати стан плода/плодів як під час вагітності, так і безпосередньо перед початком і під час пологів, дозволяють реєструвати серцеві скорочення (ЧСС) плода/плодів з одночасною реєстрацією скорочувальної діяльності матки і рухової активності плода (актограми).

В післяпологових палатах все продумано: є власна ванна кімната, багатофункціональне ліжко, яке можна налаштувати так, як буде зручно, пеленаний столик, ліжечко для новонародженого, диван для партнера, телевізор, холодильник, чайник, мікрохвильова піч, набір посуду, халат, рушники, предмети гігієни, постільна білизна, 3-х разове харчування, є кнопка виклику медсестри. Щодня лікар робить плановий обхід палат та оглядає маму і дитину. В коридорі є безкоштовні кулер з водою та каво машина.

Особлива гордість в Інномед-пологовий будинок -  сучасне відділення неонатології та інтенсивної терапії новонароджених. Розкажіть про це детальніше.

– Дійсно, наша гордість - сучасне відділення неонатології та інтенсивної терапії новонароджених. У відділенні є сучасні кювєзи, використовуються автоматизовані системи моніторингу кровообігу, тиску і стану крові новонародженого. Дана методика застосовується в неонатології для раннього виявлення та діагностики порушень розвитку центральної нервової системи у новонароджених. Проведення добового моніторингу церебральних функцій показано немовлятам, народженим раніше терміну, які перенесли гіпоксичний стан або мають ознаки відхилення в розвитку ЦНС. Існує цілодобова допомога немовлятам і професійне спостереження за їх станом. Постійна допомога і поради батькам від наших фахівців, як доглядати за дитиною і поради до грудного вигодовування і допомога доул з цього питання.

Які дії під час повітряних тривог?

«Інномед – пологовий будинок» має бомбосховище за рахунок переобладнання підземних приміщень, в яких до війни були виконані спеціальні роботи і створені спеціальні умови з системою кондиціювання та інше. Приміщення готувались з однією метою, але на час війни воно забезпечує безпеку нашим жінкам і дітям. З самого початку ми не припиняли роботу, в нас народжуються наші діти і майбутнє нашої України. Всі наші фахівці працювали, працюють і будуть працювати.

Які документи отримує жінка в приватному пологовому будинку?

– В «Інномед – пологовий будинок» надаються всі необхідні документи  і декретна відпустка.

Які додаткові сучасні послуги в Інномед пологовий будинок?

– Ми розуміємо, що одна з найбільших небезпек під час вагітності, в пологах і після пологів  - це гіпердіагностика і «агресивність» можливих дій. Досвідчені фахівці, сучасна апаратура, безпека і довіра, а також існування спеціальних програм страхування ризиків – це складові, які дають можливість надати якісну і своєчасну допомогу вагітним жінкам з фізіологічним перебігом вагітності і з високим ступенем ризику. В Інномед-пологовий будинок проводиться страхування вагітності для жінок, які спостерігають вагітність в нашій жіночій консультації, а також страхування пологів для тих, хто вирішив народити в Інномед-пологовий будинок.

Головний принцип, якого дотримуються в медичному центрі Інномед-пологовий  будинок - це індивідуальне,  турботливе спостереження і ставлення до жінок, плода,  дитини, яка розвивається внутрішньоутробно, після народження,  ваш лікар 24/7, всі призначення і обстеження за показами на фоні інформування пари, пояснення доцільності і мети їх призначення, пологи з любов'ю, досвідом, турботою без агресивного ведення. 

Народження дітей – це один з найяскравіших, бажаних, радісних моментів в житті кожної сім’ї. Ми створюємо в сьогоденні максимально комфортні умови для вагітної, малюка або малюків.  Ми з величезною радістю і з розумінням великої відповідальності проживемо цей важливий, відповідальний і довгоочікуваний період разом з Вами. Життя народжується, триває, а країна наша очікує і пишається нашими малюками. З любов’ю, досвідом і повагою Інномед-пологовий будинок.

Адреса: вул. Стрілецька, 7
Тел.: 0432 507 507
099 25 07 507
096 25 07 507
093 25 07 507

Сайт: prenatal.innomed.com.ua
Фейсбук: @innomedcenter
Інстаграм: @innomed.ua

keyboard_arrow_up