В Україні готуватимуть водіїв онлайн. Що говорять у вінницьких автошколах (Пресслужба автошколи Знак 13)

В Україні готуватимуть водіїв онлайн. Що говорять у вінницьких автошколах (Пресслужба автошколи Знак 13)
  • Невдовзі набере чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2021 року № 1007. 
  • Згідно постанови майбутні водії тепер зможуть готуватися до складання іспитів на водіння автомобілем онлайн. А водійське посвідчення дозволили отримувати кур'єром.

«Мова йде про забезпечення права на дистанційну форму навчання для підготовки водіїв за допомогою єдиної інформаційної системи МВС, — повідомив голова МВС Денис Монастирський.— Також буде можливість отримання через електронний кабінет  посвідчення водія з використанням засобів поштового зв’язку».

Такою послугою можуть скористатися як ті, хто готується вперше сісти за кермо авто, так і ті, хто перекваліфікується.

Дистанційне навчання з теоретичної підготовки водіїв повинно здійснюватися для груп в складі не більше 10 осіб. Якщо заклад втрачає акредитацію, то онлайн-навчання припиняється,— уточнили в МВС.

Посвідчення водія, замовлене через додаток державних послуг «Дія» або через електронний кабінет водія, за бажанням і за окрему плату через МВС можуть привезти кур'єром або відправити поштою.

У посвідченнях водія буде зазначатися відмітка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78» . За наявності такої відмітки водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а за її відсутності — з будь-якою. Зміни не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення водія були видані раніше.

На посвідченні водія інформація щодо обмежень у керуванні транспортним засобом буде відображатися у вигляді кодів, як у країнах ЄС, а не піктограм, як раніше: 

  • медичні причини обмежень (окуляри, слухові апарати, протези кінцівок тощо);
  • пристосування транспортного засобу (модифікована трансмісія, пристосована педаль зчеплення, модифіковані гальмівні системи тощо);
  • керування транспортним засобом лише в денні години, лише без пасажирів, в межах міста/регіону тощо.

Внесено зміни й до процедури складання іспитів на отримання водійських прав. У разі відкриття відразу двох категорій іспит здається за вищою з них. 

Термін чинності результату успішно складеного теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС збільшили від 3 місяців до 2 років. Але не довше, ніж термін дії свідоцтва про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів.

«Ми готуємо водіїв практиків, а не теоретиків»

Вінницька автошкола «Знак 13» працює лише рік, проте встигла випустити чимало вправних водіїв отримати відзнаку конкурсу «Народний бренд». Навчальний центр обрав собі знак 13 неспроста,— він означає процес особистісної трансформації від пішохода до свідомого відповідального водія. 

Автошкола має свою потужну технічну базу, автопарк нараховує сім навчальних автомобілів з механічною та автоматичною коробкою передач, які регулярно проходять технічний огляд. В автошколі «Знак 13» не тільки навчають водінню, але й допомагають позбутись страхів і неприємних відчуттів, пов'язаних із знаходженням за кермом. Відтак керівництво новий закон запроваджувати поки не буде, оскільки механізми онлайн навчання на водія не зрозумілий.

— Виникає ряд моментів пов'язаних з нововведенням: як контролювати знання і відвідування учнів онлайн? — коментує директор автошколи «Знак 13» Володимир Сохацький.— Навчання в групі — це живе спілкування між учнями, з наставником. В мого колеги був такий досвід під час карантину, коли кілька уроків проходили дистанційно.Це було не результативно. Мало вивчити матеріал вдома і переказати онлайн, потрібно вміло його використовувати на практиці. Мета нашої школи — допомогти водію відчувати себе впевнено за кермом. А як це можна зробити дистанційно?

Також в автошколі не розуміють, як проводити тестування учнів, як здавати іспити на посвідчення водія онлайн.

— Якщо учень здасть чудово іспит онлайн, при цьому заглядаючи в шпаргалку біля свого комп'ютера, то що він робитиме в сервісному центрі? — говорить директор автошколи. — А в сервісному центрі, якщо 60% учнів не здають екзамен з теорії на посвідчення водія, вчителя позбавляють акредитації. Ми не готові на такі експерименти. Ми готуємо класних водіїв практиків, а не теоретиків.

Коментарі (3)
  • Читач97

    автошколи - корумповані заклади. Копупцією аж смердить.Повинна бути можливість дистанційної підготовки. Екзамени можна провести і в автошколах перед практичними заняттями. Екзамен і покаже, чи людина добре знає ПДР.
  • Alex Kravets

    А який сенс взагалі в автошколах?  Чому не можна опціонально туди приходити навчатись практичному водінню? Як це в штатах чи інших країнах, корупційна складова?
  • Читач34

    а когда уже докторов онлайн учить будут?

keyboard_arrow_up