Ірина Борзова: Захищаємо права дітей і відстоюємо Сутисківську школу-інтернат (Пресслужба Слуга Народу)

Ірина Борзова: Захищаємо права дітей і відстоюємо Сутисківську школу-інтернат (Пресслужба Слуга Народу)

Народна депутатка, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Ірина Борзова відвідала Спеціалізовану школу-інтернат в Сутисківській громаді, яка опинилась під загрозою закриття через недостатність фінансування.

«Я спілкувалась із колективом, з батьками вихованців, з дітьми. Всі просять зберегти школу. В людей сльози на очах. Питають, куди дитина піде, як можна закривати таку школу? В школі-інтернаті здебільшого - діти з багатодітних, малозабезпечених родин, діти, які опинились в складних життєвих обставинах, є діти учасників АТО. Для багатьох з них школа-інтернат це не лише освіта, а й друга домівка», - говорить Ірина Борзова.

В січні 2021 року, аби забезпечити безперервний освітній процес, Сутисківська селищна територіальна громада прийняла школу-інтернат на свій баланс. Раніше заклад був на балансі Тиврівської районної ради. До серпня місяця в бюджеті селищної громади є кошти на утримання закладу. Але на весь рік грошей в бюджеті Сутисок не вистачить, вони не можуть фінансово утримувати школу-інтернат. Йдеться про додаткових майже два мільйони гривень на рік.

Історії вихованців Сутисківської школи-інтернат.

Ніна і Оля. Одна дівчинка в 9-му класі, інша – в 10-му. Дві сестрички. Батьків у дівчат немає. Вони гарно навчаються, займаються в гуртках.

Андрій має маму. Займається футболом, набиває м’ячом більше двох тисяч раз без перепочинку. Хлопчик добирається в Сутиски рейсовим автобусом 2,5 години, бо в його селі немає футбольного поля.

8-річний Віктор навчається в 2 класі. Його батько загинув на Сході України, а мама позбавлена батьківських прав. Опікуються дитиною бабуся і дідусь. Віддали малого до школи, в яку ходив і його батько. Фотографію тата Вітя бачить щодня, бо на стіні закладу встановлена меморіальна дошка в пам'ять про військового, який віддав життя за суверенітет і незалежність нашої країни.

У Руслана є біологічна сім’я. Але жити в такій родині і в таких умовах неможливо. Коли Руслана привезли в Сутисківську школу-інтернат, нагодували в поклали спати, він розглядав малюнки на простирадлі. Хлопчик в своєму житті навіть не знав, що може бути ліжко і постіль, бо в його хаті навіть дверей не було… Наразі дитина в прийомній родині.

Богдан з Селища. З важкою долею. Його мама позбавлена батьківських прав. Жінка кілька раз залишала дитину в лікарні. На виховання хлопчика взяла прийомна сім’я, але він навчається і живе в інтернаті. Дитина світла, дуже щира, з відкритою душею. Але прийомні батьки готові плати за харчування, щоб ця дитина жила в інтернаті.

«Це долі дітей, які навчаються і проживають в Сутисківській школі-інтернат. Ці історії з життя також говорять про наслідки реформи деінституалізації, яка запроваджена в 2017 році», - зазначає Ірина Борзова.

В Сутисківській школі навчаються діти не лише із Сутисок, а й з Тиврівської, Лука-Мелешківської громади, з Козятина, з Вороновицької, Шпиківської громади і міста Вінниці. Тобто, з різних громад Вінницької області.

Держава виділяє освітню субвенцію. Кошти надходять вчасно. Без затримок. Для Сутисківської школи освітня субвенція складає 7,4 млн гривень на рік. Ще близько 3,5 млн гривень в рік це кошти на харчування для пільгових категорій дітей, комунальні послуги і утримання закладу, які повинна фінансувати місцева влада. Відповідно і субвенції для пільгових категорій дітей мали б надходити з цих громад. Але гроші виділила лише Сутисківська селищна рада, і субвенцію частково передала лише Гніванська громада.

«Про дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, про такі спеціалізовані заклади, як школа-інтернат, повинні турбуватись держава і область», - переконана Ірина Борзова.

Вона додає, що після реформи децентралізації Сутисківська школа-інтернат єдиний в області спеціалізований освітній заклад, який на балансі територіальної громади.

«Найоптимальніший варіант – передати школу-інтернат, як цілісний майновий комплекс у комунальну власність територіальних громад області.

Проєкт рішення про передачу школи-інтернату на обласну раду, підготовлений і 7 квітня поданий депутатами обласної ради від «Слуги Народу». Департамент гуманітарної політики ОДА погодив документ. Є розрахунок департаменту фінансів обласної державної адміністрації. Відповідно до процедури, проект рішення передали на Управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області. І мали б передати на профільні комісії для розгляду депутатами обласної ради», - говорить Ірина Борзова.

Батьки вихованців та працівники закладу також написали колективне звернення на голову обласної ради з проханням розглянути проект рішення на профільних комісіях та на сесії обласної ради.

Проєкт рішення зареєстрований на сайті обласної ради, але на сесію 28 травня його не винесли, в обласній раді створили робочу групу для вивчення питання.

«Я звертаюсь до депутатів Вінницької обласної ради, від яких залежить доля дітей і подальша доля школи-інтернату. Приймаючи будь які рішення, що стосуються дітей, проаналізуйте долю кожної дитини. І майте відповідь на питання, де будуть діти? Чи будуть вони мати можливість пообідати, пограти в футбол, намалювати малюнок? Чи матимуть умови для проживання?

Болить за дітей…Я дуже сподіваюсь на підтримку депутатського корпусу Вінницької обласної ради в цьому питанні.

Ми разом повинні захистити права дітей та зберегти Сутисківську школу-інтернат», - говорить народна депутатка Ірина Борзова.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up