Ірина Борзова розповіла, що зроблено вперше на Вінниччині і що буде далі (Пресслужба «Слуга Народу»)

Ірина Борзова розповіла, що зроблено вперше на Вінниччині і що буде далі (Пресслужба «Слуга Народу»)

Звітуючи перед парламентарями та людьми про роботу влади, Президент України Володимир Зеленський розповів, що зроблено вперше за часи незалежності та що буде далі. Своєю чергою я розповім, що вперше зроблено і робимо на Вінниччині. Це спільна робота нашої команди – представників «Слуги Народу», які на місцях реалізують ініціативи Президента. Це проєкти, про які десятиліттями говорили, але не робили. Це проєкти, які вперше реалізовуються за 30 років незалежності. Проєкти для людей. Для безпеки, комфорту, розвитку і покращення якості життя.

Вперше в історії незалежної України ставка кредитів для малого та середнього бізнесу опустилася нижче 10%. Вперше підприємці Вінниччини по державній програмі отримали кредити під 0% для розвитку бізнесу і створення нових робочих місць.

Вперше на Вінниччині розпочалась реалізація двох наймасштабніших проєктів - реконструкція міжнародного аеропорту «Вінниця» та будівництво нового мосту через Дністер між Україною та Молдовою. Реконструкцію злітно-посадкової смуги мають завершити в наступному році. Вінничани та жителі інших областей і навіть північного регіону Молдови нарешті зможуть літати. 

Вперше за часи незалежності на Вінниччині оновлюємо медичну інфраструктуру в «районках». Приймальні відділення екстреної допомоги лікарень Козятина, Вінниці, Жмеринки, Хмільника, Тульчина, Бершаді, Ямполя, Могилева-Подільського, Тульчина, Гайсина відремонтовані та укомплектовані сучасним діагностичним обладнанням – КТ, УЗД і цифровим рентгеном. Лікарі можуть швидко провести діагностику і надати якісну медичну допомогу пацієнту. Вперше за роки незалежності діагностика для пацієнтів, які потребують невідкладної допомоги – безкоштовна.

Вперше операції на серці роблять не в столиці та не обласному центрі. У Могилів-Подільській окружній лікарні інтенсивного лікування запустили в роботу ангіограф і проводять планові коронографії. Лікарня готує документи на угоду з НСЗУ на дану послугу, аби операції були безкоштовними для пацієнтів, щоб люди не купували стени за власні кошти. 

За два роки на Вінниччині збудовано 16 нових сільських амбулаторій та зроблено ремонт у 23-х амбулаторіях.

У 2022 році відбудеться суттєве підняття зарплат медикам. На виконання указу Президента України Володимира Зеленського у прийнятому Верховною Радою Бюджеті на 2022 рік передбачено кошти для встановлення мінімальної заробітної плати для лікарів на рівні 20 тис. грн та 13,5 тис. грн – для середніх медичних працівників. Середня зарплата лікаря складатиме 22,5 тисячі, а молодшого медичного персоналу - 14,5 тисяч гривень.

Вперше власні квартири отримали більше сотні дітей, які росли без батьків. За два роки на Вінниччині житло отримали 153 особи з числа дітей-сиріт, до кінця року ще 26 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа отримають грошову компенсацію на житло від держави. Цього року на Вінниччині вперше отримали грошову компенсацію 2 людини, віком старші 35 років з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Вперше на Вінниччині держава купила будинок для родини, яка виховує прийомних дітей. Це житло родина вибрала самостійно. Так само ще дві сім’ї, які створили дитячі будинки сімейного типу, отримають будинки у Барі та Шаргороді.

Наступного року всі учасники АТО/ООС зі статусом внутрішньопереміщених осіб, які перебувають в черзі, отримають власне житло. На Вінниччині 25 таких захисників. 

Вперше у селах Кудіївці та Олександрівка Северинівської громади у домівках людей з’явилась вода. Я допомогла завершити будівництво водогонів, залучивши 2 млн грн з державного бюджету по програмі соціально-економічного розвитку. Добудуємо водогін найближчим часом і в селі Слобода-Чернятинська. Наступного року централізованим водопостачанням буде забезпечено більше сіл. Верховною Радою затверджена загальнонаціональна програма «Питна вода України» на 2022 - 2026 роки. На наступний рік в державному бюджеті передбачено фінансування в сумі 1 млрд грн.

Вперше комплексно оновлюємо спортивну інфраструктуру і створюємо умови для занять спортом у містах та селах. Розпочали реконструкцію стадіону в Барі. Відкриваємо спорткомплекси з басейнами у Вінниці та Могилів-Подільському. Збудували спортивний комплекс «Авангард» в Браїлові. Зробили спортивні майданчики у Тиврові, Чернятині, Іллінцях та Ялтушкові. Відкрили 16 активних парків, де займатись спортом може кожен, незалежно від віку, соціального статусу, чи фізичних особливостей. Плануємо комплексну реконструкцію дитячої спортшколи олімпійського резерву ім. Рябчинської у Вінниці, щоб «Спартак» дійсно став спортивним і доступним для всіх вінничан.

У Вінниці діти ходять до нової школи на «Поділлі», яку добудували по програмі «Велике будівництво». Відремонтовано школи в Іллінцях, Оратові, Ямполі та Чернівцях. Зробили дитячі садочки в Хмільнику, Жмеринці, Гайсині. Замінили вікна у школі в Кацмазові. Утеплюємо дитячий садочок «Дружба» в Барі. Новий дитсадок цьогоріч буде в Сутисках. Наступного року продовжимо ремонтувати та утеплювати школи та дитячі садочки. 

В рамках реформи шкільного харчування, ініційованої Оленою Зеленською, 499 закладів загальної середньої освіти Вінниччини перейшли на систему НАССР, яка знижує зниження ризики, пов’язані з харчовими отруєннями. 497 шкіл використовують меню з використанням страв з рецептурного збірника Євгена Клопотенка. За два роки оновлено 52 харчоблоків у шкільних їдальнях.

Вперше для вчителів Вінниччини купили 2327 ноутбуків. Вперше 10 тисяч гривень щомісяця отримують випускники з найвищим балом ЗНО.

Вперше придбали 16 спеціальних «шкільних автобусів», які мають низькополу вставку і пристосовані для перевезення людей на візку.

Вперше 235 сіл 42 територіальних громад Вінниччини отримали доступ до швидкісного оптоволоконного інтернету.

Вперше на Вінниччині, як народний депутат, починаю реалізацію проєкту «Майданчики для дітей та молоді у кожне село». Дитячі ігрові майданчики будуть у селах Барської громади: Гулі, Кузьминці, Лука-Барська, Іванівці, Терешки. У селах Северинівської громади: Чернятин, Северинівка, Олександрівка, Кудївці, Сербинівці, Рожепи, Слобода Чернятинська, Маньківці, Голубівка, Токарівка, Стодульці, Слобода-Межирівська.

Відновлюємо пам’ятки культури. Наступного року «Велика реставрація» буде проводитись в Палаці Потоцького, що в Тульчині, та у Вінницькому музично-драматичному театрі імені Садовського.

Вперше на Вінниччині в рекордний строк - за три місяці відремонтували 116,2 км дороги державного значення Р-08 Немирів — Ямпіль та 8 мостових споруд на ній. Загалом, в рамках президентської програми «Велике Будівництво» на Вінниччині цього року передбачено ремонт 175 кілометрів державних доріг та 11 мостів. Майже 96 кілометрів місцевих доріг та 10 мостів на місцевих дорогах. До кінця року буде відремонтовано 22,2 км комунальних доріг. На 2022 рік теж амбітні плани – в пріоритеті місцеві дороги, які сполучають громади і села. 

Ірина Борзова, народний депутат України, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу». 

keyboard_arrow_up