Фестиваль "Живий Вогонь" зібрав козаків, майстрів та артистів з усієї України (Пресслужба фестивалю)

Фестиваль "Живий Вогонь" зібрав козаків, майстрів та артистів з усієї України (Пресслужба фестивалю)

Близько 15 тисяч гостей зібрав 24 липня в Якушинцях Міжнародний фестиваль звичаєвої культури "Живий Вогонь". Цьогоріч фестиваль вразив своїми масштабами, колоритними народними колективами, виставками музеїв матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, майстер-класами, розвагами для дітей, козацькими бойовими мистецтвами, купальськими та подільськими обрядами, запальним рок-концертом та вогняним шоу. Вражаюче дійство, яке відбувалось 24 липня у Якушинцях, відвідали близько 15 тисяч гостей.

Ще перед офіційним відкриттям фестивалю, галявину на схилі каскаду озер заполонила приємна метушня: учасники фестивалю проводили фінальні репетиції, народні майстри виставляли свої вироби, а гості обживалися на території, займаючи найвигідніші місця.

Танцювальний флешмоб після однієї репетиції

Першими на головній сцені пролунали фольклорні українські пісні, після чого ведучі фестивалю Марія Левченко та Юрій Квітень оголосили про початок флешмобу "Живий Вогонь єднає Україну! Живий Вогонь єднає світ!". Хореографом масштабного танцювального шоу став керівник школи-студії "3Z" Іван Дунаєвський. Провівши всього одну спільну репетицію перед офіційним відкриттям фестивалю, близько чотириста учасників сцени об'єднались у спільному танці, сформувавши символічний знак "Живого Вогню", який зафіксували відеокамери дрону. Варто відзначити, що вражаючий флешмоб потрапив не лише у об'єктиви техніки фестивалю. Гості заходу хутчіш діставали телефони, фільмувавши танцювальне шоу, щоб показати рідним та близьким.

Після вдалого об'єднання учасників денної сцени, яке, мабуть, стане своєрідним обрядом фестивалю, свої виступи один за одним почали презентувати народні творчі колективи зі всієї країни. Зокрема свої звичаї та обряди відображали у танці та пісні представники різних народів: українці, поляки, болгари, білоруси, молдавани, євреї, угорці та татари. Загалом на фестивалі виступили 50 колективів, а це близько тисячі учасників. 

Культурна спадщина і оригінальні фотолокації

Зважаючи на те, що головна сцена була обладнана великими екранами, на яких транслювалось дійство, гості заходу мали можливість слідкувати за виступами, прогулюючись територією. Найпопулярнішими місцями для фото стали тематичні локації, які спеціально для фестивалю облаштували дизайнери Ірина Коміссаренко і Володимир Нікітюк — "Галявина щастя, "Козацька галявина", "Місце для поцілунків", "Галявина вогню", "Галявина води" та "Обрядова галявина".  Охоче вінничани фотографувались біля будиночка Баби Яги та разом з привидом Чорного козака. 

Основну виставкову зону сформували представники музеїв матеріальної та нематеріальної культурної спадщини. Зокрема гості фестивалю мали можливість скуштувати справжню тиманівську кашу та картоплю по-уланівськи, побачити бубнівську кераміку, клембівську вишивку та самчиківський розпис. На галявині проводили майстер-класи для дорослих та дітей. Охочі мали можливість освоїти гончарське ремесло, навчитись виготовляти народну ляльку-іграшку, сісти за ткацький станок, сплести купальський віночок та постріляти з лука.

Місцем, щоб перевести подих від вражень, стали фудкорти з українською, грузинською та морською кухнями. Глядачі розташовувались за столиками, лавками, а дехто просто на траві. Натомість, ігрова зона з батутами та каруселями не вщухала від дитячого сміху. Тут найактивніші малюки знайшли спосіб вивільнитись від невгамовної енергії.

Козаки та козачки і "Лава на лаву"

Близько 17-ї години галявина перед головною сценою зібрала тисячі глядачів, адже свої показові виступи розпочали козацькі колективи зі всієї країни. Щоб розкачати козацький дух, першими до глядачів вийшов Театр козацького бою “Запорозький Спас”. Свої козацькі бойові вміння демонстрували не лише вправні козаки, а й козачки. Надлюдськими вміннями хизувались учасники Федерації козацького фехтування “Ратар”, а лекцію та майстер-клас з володіння козацькою зброєю провели січові козаки з острову Хортиця. Вперше на фестивалі пролунали потужні постріли з вогнепальної зброї — Січеславське козацтво Запорозьке продемонструвало постріли з гармат, а учасники Стрілецького козацького братства детально розповіли як заряджати зброю та здійснили "холості" постріли з безпечної відстані. Традиційно, козацька програма завершилась грою "Лава на Лаву", у якій взяли участь козаки, бійці ДСНС та сміливці з глядацької зони.

Вогонь поєднався з водою на обрядовому дійстві

Близько 21-ї години гостей запросили на "Обрядову галявину". Там співаючи обрядових пісень, народний колектив "Брикси" відтворював літній обряд подолян — зажинки. Гості фестивалю мали можливість побачити, як століттями раніше сім'я готувалась до збору врожаю.

Після цього, розпочалась найочікуваніша та невід'ємна частина фестивалю — запалення "живого вогню". Ставши по обидва боки дерев'яної конструкції, мужні козаки висікли ту священну іскру, якою запалили ватру. Навколо неї чоловіки об'єдналися у козацьке коло вигукуючи "Гей! Гей! Гей!". За декілька хвилин багаття розгорілось та направило свої палаючі язики у небо. Навколо ватри у спільному танку закружляли дівчата у віночках, співаючи купальських пісень. Наситившись енергією вогню, козаки розсипали розпечене вугілля біля ватри та розповіли секрети характерників, як ходити по ньому без опіків. Після майстер-класу близько двохсот людей, які раніше ніколи цього не робили, пройшлись по "вогняній дорозі", вигукуючи гасло "Вогонь до вогню!". Учасники дійства були вражені від отриманих емоцій та усвідомлення необмежених можливостей власного тіла. Завершилось обрядове дійство об'єднанням двох стихій — один із козаків кинув палаючий спис у знак у вигляді емблеми фестивалю, спеціально встановлений над водою.

Вогняні факела супроводжували гостей до головної сцени фестивалю, де Fire Dream "Лютих козаків" презентували вражаюче вогняне дійство. Після цього, на гостей фестивалю чекала завершальна частина заходу — драйвовий рок-концерт. Свої хітові пісні виконали етно-електронний гурт "GG Гуляйгород", рок-гурт "Брати Станіслава" та панк-гурт "Медовий полин". Кількість глядачів перед сценою була вражаючою, здавалось, що вони готові танцювати до самого світанку!


Організатор — Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна

Проект «Живий вогонь» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм. Регіони» Українського культурного фонду,  Державного агентства розвитку туризму, а також за підтримки Вінницької ОДА та Якушинецької ТГ. Захід включено до Плеяди культурно-мистецьких заходів з нагоди 30-річчя Дня Незалежності України «Ти у мене єдина».

Партнер проекту — ТМ ЕКО СЕРВІС.

keyboard_arrow_up