Екологи просять Мінприроди змінити схеми фінансування природоохоронних заходів (Новини компаній)

Екологи просять Мінприроди змінити схеми фінансування природоохоронних заходів (Новини компаній)

Екологи України пропонують Мінприроди ініціювати перегляд схеми фінансування заходів з охорони атмосферного повітря. Вони запропонували на законодавчому рівні передбачити можливість фінансувати їх за рахунок коштів сплаченого підприємствами-забруднювачами екологічного податку. Такий пункт внесено до рзолюції VI Всеукраїнського з’їзду екологів з міжнародною участю «Екологія/Ecology – 2017», який пройшов минулого тижня на базі Вінницького національного технічного університету. Організатори заходу: Вінницький національний технічний університет, Міносвіти, Мінекології, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, влада Вінниці та області.

Відкрив пленарне засідання начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий. За його словами в Україні на сьогодні є багато законів, але економічні питання стоять набагато вище, ніж екологічні. 

«Сьогодні необхідно дати можливість підприємствам отримати безвідсоткові кредити на модернізацію обладнання, в іншому випадку ситуація не зміниться, – зазначив Юрій Дубовий. – Якщо взяти, наприклад Ладижинську ТЕС, що відбувається: чим більше підприємство забруднює, тим більше воно сплачує екологічного податку в бюджет. Комусь це дуже вигідно. Навіщо ж щось змінювати?».

З доповіддю про екологічну діяльність ДТЕК Ладижинської ТЕС виступила на пленарному засіданні Керівник департаменту з екологічної безпеки Дирекції з генерації електроенергії ДТЕК Енерго, ініціатор реконструкції електрофільтрів енергоблоку №1 Ладижинської ТЕС Ірина Вербіцька.

«Незалежно від форми власності будь-яка ТЕС є невід’ємною частиною вітчизняної енергосистеми. Українські ТЕС відпрацювали по 50-70 років. Ладижинська ТЕС одна з них. Тут впроваджена та використовується система управління навколишнім середовищем, яка відповідає світовому стандарту ISO 14001:2004 в галузі «Виробництво електричної та теплової енергії». Викиди станція очищує електрофільтрами, вік яких відповідає віку енергоблоків. Сьогодні в Україні не існує жодного механізму  проведення реконструкцій на ТЕС, адже в 14 році на законодавчому рівні з тарифу на електроенергію забрали інвестиційну надбавку. І що б ми зараз не говорили, ситуація не зміниться, поки не буде достатнього фінансового забезпечення. 

Тому сьогодні влада Вінниччини вирішила нас підтримати і виділила 20 млн грн з обласного природоохоронного фонду на реконструкцію електрофільтру першого енергоблоку Ладижинської ТЕС. Ще 1 млн грн надійшло з міського бюджету Ладижина. Ще 63 млн грн – власні інвестиції ДТЕК. Спільними зусиллями ми реконструюємо електрофільтр.

Але ситуація набагато серйозніша. Нацплан для підприємств теплової генерації набуває чинності вже у 2018 році, він ще не затверджений, тому ТЕС не зможуть отримати дозволи на викиди. А згідно європейських вимог ми взагалі до 2028 року маємо зменшити в 48 разів викиди пилу і в 18 разів – викиди сірки. Без додаткового обладнання це неможливо. Одна система сіркоочистки коштує $ 42 млн. Тобто, щоб переобладнати всі ТЕС України нам необхідно 24 млрд €. Це нереально.

Проте ДТЕК відповідальна компанія. Ми вже розробили стратегічний план розвитку Ладижинської ТЕС, який передбачає в період 2020-30 років реконструкцію всіх 6-ти блоків станції, адже щороку ми повинні зменшувати кількість викидів.

Також щороку ми збільшуємо реалізацію золошлаків. Цікаво, що в Європі золошлаки класифікуються, як сировина, а в нас – як відходи. У Польщі 60% відходів вугільних ТЕС використовують в дорожньому будівництві. В Україні, нажаль, поки що немає такого досвіду.  

Що стосується сплати екологічного податку, то 9 ТЕС ДТЕК в 2016 році сплатили понад 2 млрд грн. Ці кошти можна було б спрямувати в реконструкцію обладнання, щоб зменшити вплив на навколишнє середовище». 

Взагалі за 3 дні роботи з’їзду науковці, викладачі університету та студенти обговорили чимало питань. Свої пропозиції, рекомендації та звернення в різні інстанції екологи України виклали в 20 пунктах резолюції VІ-го Всеукраїнського з’їзду екологів.

Наступний захід такого рівня відбудеться вже в 2022 році за участю не лише провідних екологів України та світу, а й нобелівських лауреатів, членів Римського клубу тощо.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up