Змайстрував не просто велосипед, а електрорайк, що має USB-порти, колонки та модуль BlueTooth

Змайстрував не просто велосипед, а електрорайк, що має USB-порти, колонки та модуль BlueTooth
Михайло долав на електротрайку 85 кілометрів
  • Житель Вінниччини змайстрував триколісний електровелосипед. 
  • Він облаштував зручне сидіння, дах, світлодіодні ліхтарі ближнього та дальнього світла, звуковий сигнал, USB-порти для зарядки різноманітних пристроїв, невеликі колонки, до яких під’єднаний модуль BlueTooth.
  • І вже проїхав на цьому транспортному засобі 85 кілометрів.

Ноу-хау 38-річного Михайла Девдера з села Качківка Ямпільської ОТГ з цікавістю розглядають, фотографують односельчани та гості села. 

— Часто-густо мене сприймають як туриста-іноземця, або просто туриста, що проїхав не одну тисячу кілометрів, — розповідає чоловік. — Я сам вчитель. Велосипедами займався ще мій дід Василь. Я переймав уміння та навички догляду та ремонту від свого батька. Свій перший  велосипед склав у 14 років. Більш серйозно зайнявся будівництвом велосипедів влітку 2012 року. З тих пір склав та від реставрував десятки велосипедів. Кожен з яких вирізняється з поміж інших своєю конструкцією. Зараз займаюся розробкою та будівництвом лежачих триколісних велосипедів (трайків).

Технічні нюанси ектротрайка

Деякі деталі для власного першого електротрайка чоловік взяв зі старих велосипедів: підшипники колеса. Дещо купував в магазинах. Раму робив сам. Моделював за схемою в інтернеті.

Відео дня

— Я брав готову конструкцію за основу, а з неї почав конструювати велосипед на своє бачення. В моєму трьох колісному велосипеді використав три звичайні ланцюга, які тягнуться аж до заднього колеса, — ділиться досвідом Михайло Девдера. — Довжина ланцюга приблизно чотири метри. Рама у вигляді хребта, не трикутником, як звичайних велосипедах. Це суцільна труба, яку я підсилив допоміжними деталями. Загалом довжина велосипеда 2,40 сантиметрів вага, 72 кілограми. Облаштував звичайні свинцеві акумулятори, які потрібно під заряджати. Педалі знаходять спереду. Але вона самі крутяться. Однак в мене  був випадок, коли сіли акумулятори, і довелося під гірку крутити самотужки. Вага велосипеда велика і це було дуже нелегко. Я їду, а люди поруч, махають мені, знімають на камеру, а сам думаю, як докрутити.

В електротрайку є піднавіс, є блютуз і всі умови, аби комфортно їздити

Чоловік облаштував зручне сидіння, де можна їхати в напів лежачому положенні. Самотужки зробив дах зі скловолокна, виливав його в спеціальній гіпсовій формі. А ще наповнив свій електротрайк сучасним технічним начинням: встановив світлові сигнали заднього ходу, світлодіодні ліхтарі ближнього та дальнього світла, звуковий сигнал, USB-порти для зарядки різноманітних пристроїв, невеликі колонки по 5 Вт, до яких під’єднаний модуль BlueTooth.

 Окупив себе за два місяці

— Приблизно 15 тисяч гривень я витратив на допоміжні деталі. Проте велосипед окупився мені за 2 місяці. Тепер мені зручно поїхати в район, в Ямпіль за закупками. Хоча я маю автомобіль. Максимум, який я на ньому проїхав, це було 85 кілометрів. Щоправда мені довелося підзаряджати акумулятори. А бувало, що я долав 85 км без підзарядки, але потрібно знати, як зекономити, деколи крутити самотужки. Цю відстань здолав чотири години. Виходить пробіг 16 кілометрів за годину. Проте це вигідніше, ніж їзда на автомобілі, — переконує винахідник.

Також пан Михайло сконструював велосипед для дитини із ДЦП. Розповідає, що одного разу до нього звернувся знайомий і попросив зробити такий велосипед:

— Батько пояснив, що велосипед має бути зручний, і також хлопчик має сам крутити педалі, адже таким дітям потрібний рух, і саме велосипед буде помічним в плані фізичного розвитку. Я зробив сидіння із інвалідного крісла колісного. Встановив спеціальні передачі для ніг, які можна легко відключити, раптом він просто буде їхати. Знаю, що зараз батько самотужки облаштував там електрику, і це все електровелосипед і він продовжує катати свого маленького господаря із інвалідністю.

На такому транспорті зручно їздити як по асфальту так і по бездоріжжю

Автор Леся Кесарчук

 

Читайте також:

«Як лижі, тільки коротші і на колесах»: що таке лижоролери і хто на них їздить?

З осені у вінницьких маршрутках можна буде розрахуватися банківською карткою

Накопичуєте на мрію, авто чи квартиру? ТОП-5 додатків для ведення особистого бюджету

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Larisa Nikolaevna

    Що це за їзда лежачи?
  • Valerii Rudkov

    Гений просто. 🤦‍♂️ это все супрун психушки закрыла
  • Читач73

    шоновный вы  бы соби  змайстрували  жинщину  гумову.або  живу  знйошлы и тратылы бы на  ню уси  грошы.

keyboard_arrow_up