Наша героїня попросила зберегти анонімність, тому ім'я дівчини було змінене.
Світлана вже три роки працює офіціанткою у різних закладах міста. І щодня зустрічається з новими людьми, поганим настроєм і хамством. Крім того, працюючи у сфері громадського харчування, дівчина зіткнулася з конфліктами в закладах, які потім відображаються на замовленнях та чеках гостей. Поговорили про дві сторони однієї медалі.
Як не дивно, але перше, що сказала Світлана – її дратують люди:
– Кожен зі своїм характером, зі своїми запитами, які ти повинна виконати одразу і в цю хвилину. Все ж не так просто і не так швидко. Видача страв залежить від кухні, інші речі від роботи адміністратора, – говорить дівчина. – Тобто не все залежить від одного офіціанта, але весь негатив, як правило, отримує саме він.
За словами Світлани, перше місце у рейтингу дратівників займають невдячні люди.
– Тут мова не про чайові, а про банальне «дякую». Друге місце у списку – це кухня, коли починає проявляти свій пафос, – розповідає офіціантка. – Чомусь так заведено, що кухар та його помічники завжди ходять з великою «короною». В очах кухарів офіціанти – це ніхто.
Дівчина говорить, що навіть при ситуаціях, коли клієнти знаходять волосся у своїй тарілці чи мають претензії до смаку страви, то кухня звинувачує офіціантів. І про такі речі вона чула не від одного колеги чи колежанки.
– Я вже знаю, як зробити так, щоб кухня забрала погану страву і переробила. Тут просто потрібно набратися сміливості і прямо сказати що не так. Якщо слова не чують, то у таких випадках дуже часто літають тарілки, – розповідає Світлана.
Часто буває, що роли погано закрутили чи недоважили страву:
– Я вирішила одну страву зважити і замість 300 грам салату «Капрезе» було всього 180. Тоді я вперше звернулася до адміністратора з проханням вплинути на ситуацію.
Особливо чіпляють Світлану відвідувачі, які дозволяють собі забагато: пристають, викликають через кожну хвилину та мають нетипові забаганки:
– Нещодавно була ситуація, коли гість на бенкеті через кожну хвилину натискав на кнопку, щоб я приходила. Пояснював він це тим, що просто перевіряє чи працює кнопка. Потім просив подати йому серветку, хоча біля нього стояла наповнена серветниця, – розповідає дівчина.
Коли до офіціанток пристають гості – це нормальна практика, говорить Світлана.
– Звичайно, коли до ресторану приходить відвідувач, я посміхаюся та жартую. Деякі чоловіки чомусь вважають, що з моєї сторони це залицяння або флірт. А грубити одразу я не можу, тому приходиться терпіти, – розповідає дівчина.
У таких ситуаціях Світлану не один раз чекали під рестораном, щоб завезти додому або ще кудись. Були випадки, коли дуже наполегливо просили номер телефону:
– Тоді чоловіки чомусь думать, що офіціантки – це дівчата легкої поведінки і погоджуються на все.
Загалом, уся нервова частина роботи пов'язана із людьми. Із їх настроєм, незрозумілими звичками і ставленням до працівників ресторану, як до прислуги.
Світлана розповіла про найстрашніші варіанти помсти від офіціантів:
– Я особисто знаю людей і такі заклади, у яких офіціанти дозволяють собі плюнути відвідувачу, наприклад, у фреш чи каву. Так зазвичай персонал намагається відомстити тому відвідувачу, який забагато собі дозволяє сказати лишнього на нашу адресу, – говорить дівчина і все ж таки наполягає на тому, що будь-який конфлікт повинен вирішуватися словами, а не подібними діями.
Ще один популярний варіант помсти – надурити клієнта. Офіціанти можуть змінити чек відвідувача. Додати трохи алкоголю та свої промахи, аби неуважні гості заплатити. Тому варто завжди перевіряти чек. Крім того, слід уважно ставитися до решти, адже недобросовісні офіціанти дозволяють собі не виносити залишок і забрати його собі.
Світлана розповідає, що на кухні теж можуть дурити, замінюючи інгредієнти у стравах:
– Є елементарні моменти, наприклад, замість лосося поставити іншу рибу, або телятину замінити на індичку. Звичайно, це більше про ті ситуації, коли потрібно так зробити, щоб добити необхідну вагу, а продуктів, наприклад, не вистачило. Це обман на благо.
Про те, що у ресторанах, барах і кафе можуть недоважувати, знають усі. Світлана говорить, що такі речі відбуваються, в основному на бенкетах, де фактично неможливо перевірити наявну вагу страв.
Тому, аби не стати поганим гостем закладу варто бути пильними, не забувати казати «дякую» та пам'ятати про те, що офіціанти – це теж люди, які мають свій настрій, проблеми та почуття.
Читайте також:
Місто ідей, устриця за 2 євро та невиправдані очікування: Вінниця очима киянина
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер
Лілія
Грицько Штахета
А тим часом, вчіться, шановні - це лише за 1 місяць, лише прівєт-банком і лише cashless - https://tech.liga.net/technology/novosti/ukrainskie-ofitsianty-poluchili-za-mesyats-1-mln-grn-na-chay-cashless
West Best
Грицько Штахета reply West Best
West Best reply Грицько Штахета
Грицько Штахета reply West Best
ПетЯ
Грицько Штахета reply ПетЯ
ПетЯ reply Грицько Штахета
Грицько Штахета reply ПетЯ
Daily reply Грицько Штахета
Грицько Штахета reply Daily