Шанс глобально змінити суспільство (Валерій Боднарчук ГО "Вільна громада")

Шанс глобально змінити суспільство (Валерій Боднарчук ГО "Вільна громада")

22 травня Європейський союз офіційно оприлюднив рішення про скасування візових вимог для українців. Мета, до якої так довго йшла наша країна, нарешті здійснилася. Це означає, що через 20 днів безвіз набуде чинності і запрацює в ніч на 11 червня. Тобто вже влітку цього року громадяни України зможуть відвідувати 30 європейських країн без оформлення віз.

Звичайно, безвізові поїздки можна буде здійснювати лише з метою туризму, бізнесу, відвідування родичів чи здійснення покупок. Для виїзду на роботу в європейські країни, як і раніше, потрібно буде оформлювати робочу візу. То чому ж ми так довго чекали введення безвізового режиму, і чому він так потрібен для України?


Безвіз – це не економіка, як комусь може здатися. Економічного зиску одразу він не принесе, так як це було б у разі підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Саме угода, ратифікації якої очікують до кінця червня, надає економічні вигоди нашим експортерам, виробникам, в тому числі малому та середньому бізнесу. Безвізовий режим стосується лише поїздок до Європи наших громадян. Але саме це є важливим для українського суспільства – і можливо, навіть важливішим, ніж економіка.


Як відомо, всі наші біди починаються у нас в голові. В дорослому житті ми поводимо себе так, як запрограмовані з дитинства. Наприкінці минулого року Центр Разумкова провів соціологічне дослідження, яке показало, що 55% українців взагалі ніколи не були за кордоном, а ще 16% бувають там раз на 10 років і рідше. Тобто переважна більшість наших громадян ніколи не бачили іншого життя, ніж те, яке є у нас в країні. А як ми зможемо стати європейською країною, не маючи європейського менталітету? Для цього і потрібні поїздки за кордон, і бажано цілими сім’ями, з дітьми, особливо підлітками.


Кожен знає по собі – потрапляючи у чисте місто, на чисту вулицю, рука не піднімається кинути на землю папірець. Наше оточення формує нашу внутрішню культуру. І навпаки – у будинку, де є хоч одна розбита шибка, вікна будуть битися знову і знову. Американські соціологи навіть побудували на цьому цілу теорію, яку так і назвали – теорія розбитих вікон. Вона твердить: якщо хтось розбив вікно у будинку, і не вставив нове, то незабаром жодного цілого вікна в цьому будинку не залишиться, а згодом почнеться і мародерство. Іншими словами, явні ознаки безладу і недотримання прийнятих норм поведінки провокують інших теж забути про правила.


А якщо поступово наповнюватися правильним? Їздити в Європу не лише, щоб споглядати пам’ятки культури (хоча це теж дуже важливо), а щоб дивитися на людей. Переймати їхні звички не смітити на вулицях, чемно спілкуватися. Далі ще більше – вміти об’єднуватися, починаючи зі співвласників будинків, і закінчуючи об’єднаними громадами міст та селищ. Нам є чого повчитися у європейців, і найкраще це робити, спілкуючись з ними напряму, а не читаючи інформаційні буклети чи дивлячись телевізор.


Так, поїздки в Європу доступні не кожному, і тут залишається сподіватись і на підвищення нашого рівня життя, і на зменшення вартості самих поїздок. Вже сьогодні існують недорогі автобусні тури вихідного дня. Все більше лоукостів, тобто авіакомпаній, що надають дешеві авіабілети, відкривають все нові і нові рейси з Києва та Львова до європейських міст. Якщо раніше, у сімей, що мають обмежений бюджет та планують відпочити, вибір обмежувався лише регіонами України, де, як не крути, сервіс для бюджетного туриста бажає бути кращим, то сьогодні будь-яка сім’я зможе за порівняно невеликі кошти відвідати Краків, Прагу чи Відень. Єдине, що потрібно надати – підтвердження мети поїздки та місця проживання, а також наявність суми коштів, достатньої для перебування в певній країні на час візиту. В різник країнах ця сума становить від 50 до 100 євро за добу. До речі, проживати можна і у друзів, якими не так складно обзавестись у наш вік відкритого інформаційного простору та глобальних соціальних мереж.


Говорячи чесно, саме надання Україні безвізового режиму я вважаю головним досягненням нинішньої української влади. В умовах зовнішньої агресії, в складний час внутрішніх реформ це є безумовною перемогою, яка у майбутньому матиме колосальний вплив на світогляд українців. Звичайно, якщо ми максимально використаємо цей шанс. Але це вже залежить не від влади, а від нас самих. Втім, як і вирішення переважної більшості наших проблем.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up