Що несе українцям пенсійна реформа? (Валерій Боднарчук, ГО «Вільна громада»)

Що несе українцям пенсійна реформа? (Валерій Боднарчук, ГО «Вільна громада»)

Заклики «змінити пенсійну систему» лунають у нас давно. Добре це чи погано, але час проводити системні зміни в країні вже настав. То ж якими будуть пенсії після реформи — спробуємо розібратися. Адже це питання стосується кожного. І я б не радив особливо вірити всім політичним заявам із приводу пенсійної реформи. На цьому питанні будуть багато спекулювати. Тож розбирайтеся, читайте, аналізуйте. Тим більше, що Уряд називає пенсійну реформу однією з п’яти найголовніших реформ, що належить здійснити Україні фактично найближчим часом.

Осучаснення пенсій


У різний час українці виходили на заслужений відпочинок за різними правилами. Так, до 2008 року при визначенні розміру пенсії кожному окремому громадянину враховувалася його середня зарплатня за минулий рік, а за кожен рік трудового стажу додавали 1% до пенсії.

Потім, не в останню чергу через вплив на Україну світової економічної кризи, почали нараховувати пенсію на основі показника середньої зарплатні не за минулий, а за три минулі роки, та для балансу ухвалили рішення оцінювати рік трудового стажу в 1,35% замість 1%.

Це мало наслідком зниження рівня пенсійного забезпечення українців, адже оскільки середня зарплатня у нашій країні зростає щороку, середній її показник за три роки переважно є меншим, аніж показник за минулий рік.

Саме цей застарілий та соціально несправедливий показник середньої зарплатні для вже призначених пенсій і стане предметом зміни у новій пенсійній реформі — його осучаснять за зразком європейських країн. Крім того, зміниться і формула, за якою розраховується розмір виплат.


Збереження пенсійного віку


За словами прем'єра, пропонована урядом пенсійна реформа передбачає, по-перше, збереження пенсійного віку, по-друге, збільшення виплат в залежності від стажу, і зрештою, скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Чого цим вдасться досягти? Найперше — трохи більшої соціальної справедливості: зберігається теперішній пенсійний вік — 60 років за наявності страхового стажу 25 років. Деякі політики зараз намагаються спекулювати на цьому, але треба визнати: пенсія — це винагорода за працю. А зараз неважливо — працював громадянин чи ні, а також скільки він пропрацював — отримує мінімальну виплату. І на «мінімалці» досьогодні опинились понад 80% пенсіонерів — треба відновити їх порушені права.

Наступне — це збільшення пенсійних виплат (у разі схвалення парламентом) для 9 мільйонів українських пенсіонерів вже з 1 жовтня цього року. Це правильний крок, адже рівень пенсійного забезпечення громадян так чи інакше має поступально зростати — навіть попри кризу та військові дії. Це теж соціальна справедливість та прояви  партнерського ставлення держави до людей.

І нарешті — скасування оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам стане хай невеликим, але корисним стимулом до пожвавлення нашої економіки, заохочення людей бути економічно та соціально активними. Крім того, як сподіваються в уряді, це дозволить ліквідувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду вже протягом найближчих 7 років.


Перехід до накопичувальної системи


Реформування планується провести в три етапи:

  • переформатування чинної солідарної системи пенсійних нарахувань,
  • скасування спецпенсій.

Якщо ці етапи пройдуть успішно, то почнуть запроваджувати накопичувальний рівень системи пенсійного забезпечення та страхування пенсійних внесків.

Розроблена нинішнім урядом пенсійна реформа заснована на західному зразку пенсійного забезпечення. Передбачається, що замість одного джерела, як зараз, пенсія виплачуватиметься аж із трьох — солідарної системи, накопичувальної та фондів недержавного пенсійного страхування.

Розпочнуть реформу з наведення порядку в солідарній системі. Сьогодні вона працює так, що внески громадян, які працюють, забезпечують державні виплати пенсіонерам. Але ця система практично вичерпала свій ресурс, адже солідарна система добре працює тільки за умови, що кожне наступне покоління більше попереднього, а в Україні прямо протилежна ситуація.

Далі — скасування спеціальних пенсій, чого українське суспільство вимагає від держави вже не один рік. Отже, пенсії держслужбовців та прирівняних до них осіб будуть визначатися на загальних підставах. Винятком стануть військові із зрозумілих причин.

Правда, це нововведення торкнеться тільки новопризначених пенсій, а всі спецпенсії, призначені раніше, будуть виплачуватися. Однак це також доволі обнадійливий початок, який дасть можливість далі вимагати обкладення податками спецпенсій попередніх років.


Спрощене нарахування пенсій


Загалом, кількома тезами суть нової пенсійної реформи можна викласти наступним чином:

Спрощення порядку нарахування пенсійних виплат (на сьогодні день розрахунок пенсій здійснюється на основі понад двох десятків нормативних актів), пенсії будуть більш зрозумілі та однакові для всіх категорій громадян;

Спецпенсії за віком залишаться у таких професійних категорій, як залізничники, металурги, шахтарі, пілоти і стюардеси. Наприклад, шахтарі зможуть піти на заслужений відпочинок у 50 років (за наявності 25 років стажу у чоловіків і 20 років у жінок);

Роботодавці, незалежно від того, приватні вони чи державні, проводитимуть додаткові відрахування на індивідуальні рахунки тих, хто до реформи мав спецпенсії (це дасть можливість звільнити частину коштів для тих, хто отримує гроші з «загального казана» субсидіарного фонду).

По виході на пенсію з державного фонду буде виплачуватися мінімальна пенсія, надбавка до якої буде забезпечена відрахуваннями до накопичувального фонду під час роботи. При цьому передбачається можливість переходу між рівнями пенсійної системи: з рівня 2 (фонд напівприватного типу) можна буде «мігрувати» на рівень 3 (повністю приватний пенсійний фонд). Крім того, пенсійні накопичення можна буде спадкувати.


Довгострокові переваги


Хто ж скористається новими можливостями? Планується, що громадяни України, які перебувають у віковій категорії до 35 років, візьмуть участь у накопичувальній системі пенсійного забезпечення в обов'язковому порядку. Стосовно громадян віком від 35 до 55 років, вони можуть здійснювати відрахування до накопичувального фонду добровільно, залежно від фінансових можливостей.

Звичайно, не можна обійтися і без критики нововведень. Експерти-економісти цілком справедливо вважають, що ефект від накопичувальної пенсійної системи буде можливий лише за умови стабільності української гривні, тому питанню страхування пенсій слід буде приділити особливу увагу.

Але позитивів для України в довгостроковій перспективі усе ж більше. Реформування солідарної та запровадження накопичувальної системи дозволить наповнити вітчизняну економіку живими грошима, що підтримає державу та суспільство «на плаву» всі ці роки, коли проводяться важкі реформи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up