«Не робіть з мене немічну дівчинку». Історія єдиної жінки-кінолога в поліції

«Не робіть з мене немічну дівчинку». Історія єдиної жінки-кінолога в поліції
Капрал поліції Анна Грачова закохалася у вівчарку Стеллу з першого погляду. І хоча вона єдина жінка-кінолог, вихованці — майже всі собаки-дівчинки
  • Анна Грачова — єдина жінка-кінолог у вінницькій поліції.
  • Вона має чотирилапу напарницю, без якої вже не уявляє власного життя.
  • Анна розповіла про вибір професії, перші бойові завдання та дала поради як перестати боятися собак.

Ветеринар за освітою Анна Грачова майже два роки працює кінологом у вінницькій поліції. Жінку не хвилює, що вона єдина кінолог та розповідає, що робота у поліції — це її покликання. Без неї вона б не зустрілася з вівчаркою Стеллою — розумною собакою, що полюбляє бавитися з дітьми і є грозою злочинців.

Крім того, жінка-кінолог зруйнувала деякі міфи про муштрування службових собак. Зокрема і таку легенду, що «чотирилапих» годують наркотиками, щоб навчити їх знаходити речовини.

Цей матеріал ми уперше публікували в березні 2018 року. Утім, за рік ситуація не змінилася: Анна Грачова є досі єдиною кінологом-жінкою у вінницькій поліції. І її історія варта того, щоб про неї розповісти ще раз.

Відео дня

«Треба буде і дрова порубаю»

Анна Грачова — капрал поліції та єдина кінолог у нашому місті. Жінка пройшла теоретичну підготовку у Вінниці та практику в Житомирі. Через шість місяців почала працювати у вінницькому кінологічному центрі. А кінологію не вважає суто чоловічою професією.

До того ж, в минулому працювала ветеринаром, чому навчалася у Львові. Але відкласти лікування тварин та взятися за їх дресування, поліцейську підштовхнуло народження дитини.

— Після декретної відпустки захотіла змін у житті. Побачила конкурс у вінницькій поліції на кінолога та вирішила — треба йти. Пройшла складний конкурс і жодного дня не пошкодувала про зміну професії. Не женусь ні за погонами, ні за зарплатою. Робота з «чотирилапими» приносить мені позитивні емоції, — розказала Грачова.

Питаємо, чи відчуває поліцейська якісь утиски або потурання у суто чоловічому колективі?

— Тут лояльне ставлення, мене оберігають. Доводиться самій просити хлопців, щоб не робили з мене якусь дівчинку, яка нічого не може робити. Кажу, треба буде дрова порубати — порубаю. Можливо, я цього й не вмію. Але обов'язково навчусь, — розповідає поліцейська. — А коли навчалася у Житомирі, то в нашому взводі (17 людей - авт.) хлопців та дівчат було десь 50 на 50. Жінки показували у деяких вправах, навіть кращі результати аніж хлопці. Чому я єдина поліцейська-кінолог у Вінниці — цього пояснити не можу.

Стелла-Тея

І якщо жінка-кінолог у поліції одна, то хвостаті вихованці — майже всі дівчатка. За словами Грачової, з ними простіше: вони більш слухняні, ніж самці.

До початку навчання у Житомирі, поліцейську приводили у центр зі службовими собаками, що на Ботанічній. Там Анна зустрілася з вівчаркою Стеллою.

— Побачила Стеллу... і не могла від неї відійти. Взагалі. От так вона мені у душу припала. Ми з нею разом опановували практичні навички: я навчалася дресувати, а вона — вивчала усі команди, які я їй казала.

Стеллі вже два з половиною років. Її тренуванням поліцейська займається щодня по три-чотири години. Собака Грачової полюбляє бавитися з дітьми; обожнює, коли їй чешуть черево та за вухами. Доброзичлива та без команди не кусає. І навіть потоваришувала з сином Анни — трирічним Андрієм.

— Він Стеллу називає «Теєю». Мій син був тут, грався з собакою. А вона діток любить та навіть не гавкне. Ревнощів, що я гуляю з дитиною, не відчуває.

За десять секунд Стелла знайшла рукавицю журналіста, яку заховали у закриту трубу. Щоб «напасти на слід» собака обнюхала іншу рукавичку

Трупами не годуємо

У поліцейському центрі, разом зі Стеллою, 27 собак. Вихованка Грачової: пошуково-розшукова собака. Щоб підготувати собаку-професіонала потрібно щонайменше рік ретельних занять.

Є й абсолютно чорні вівчарки. На фото, до речі, цуценята, яким у 2018 році було по півроку

Але кожна поліцейська собака - не є універсальною для пошуків. Їх спеціально тренують за різними напрямками:

  • пошукові, які відшукують людей на запах;
  • на вибухові речовини, які шукають зброю та вибухівку;
  • собаки, які шукають наркотики та похідні речовини;
  • надресировані на трупний запах, які відшуковоють тіла людей.

— Ми не годуємо собак наркотиками, вибухівкою. Трупами собак також не годуємо. А то кажуть, що ми з якогось моргу тягнемо руки та ноги мертвих людей, щоб собаці у кашку додати, — розказує капрал поліції Анна Грачова. — Є спеціальні методики приготування м’яса із додаванням потрібного аромату, без шкоди для здоров'я собак.

Кінологічні вівчарки йдуть на пенсію після дев’яти років служби. Їх не присипляють і вони продовжують жити до самої смерті у поліцейських. Живуть ще 3-5 років.

Як перестати боятися собак? Поради кінолога

Перестати боятися повністю собак — неможливо. Страх є адекватною реакцією людини. А собака просто так не буде гавкати та нападати на людину. Можливо, тварина хоче застерегти  людину від біди, бо собака відчуває набагато більше, ніж ми.

Найкращий спосіб уникнути нападу собаки — це просто зупинитися. Ні в якому разі не варто робити різких рухів: так тварина буде думати, що її хочуть побити. Тому буде кусатися, щоб захиститися.

А коли тварина біжить навколо вас, гавкає та клацає зубами — думайте про щось добре. Через страх у людини виділяється адреналін, від якого собаки дуріють. Їх це збуджує та змушує до агресивної поведінки.

Тому, щоб уникнути нападу: станьте наче «дерево» та зберігайте спокій. Якщо собака не побачить у вас загрозу для себе, то просто пробіжить повз

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Шевченко

    А коли вцепиться за ногу теж стояти і думати про щось добре?
  • Vladimir Molotov

    "А коли тварина біжить навколо вас, гавкає та клацає зубами — думайте про щось добре."

    КТО? ЭТО? ПИСАЛ!???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up