«На перший план виходить особистий простір»: як карантин змінив смаки вінничан в облаштуванні квартир

«На перший план виходить особистий простір»: як карантин змінив смаки вінничан в облаштуванні квартир
Ілюстративне фото
  • Після появи коронавірусу та впровадження карантину чимало вінничан перейшли на віддалену форму роботи. А відтак домівка стала не лише місцем для сну, але й офісом, спортзалом та кінотеатром. 
  • Дизайнерка інтер'єру Анастасія Юськова розповідає, як це вплинуло на вподобання містян в облаштуванні своїх помешкань.

Поговорили із засновницею авторської студії дизайну інтер'єру Анастасією Юськовою про типову квартиру вінницької родини, вигляд сучасного житла, правильне використання простору, карантинні уподобання замовників, а також про те, навіщо нам потрібні дизайнери інтер'єру.


Анастасія Юськова

Анастасіє, розкажіть для початку, в чому полягає робота дизайнера інтер'єру?

Відео дня

— Дизайнер інтер’єру — це спеціаліст, який створює гармонічний та ергономічний  infoпростір для комфортного проживання людей. Починаючи з розробки планування і закінчуючи декором в квартирі. 

Хибно думати, що дизайнер — це лише художник з гарним почуттям смаку. Адже 70% часу я займаюсь технічною складовою проекту: комплектацією, кресленнями, виїздами на будівництво тощо.

Взагалі, вважаю, що гарного смаку не достатньо. Архітектурна освіта мені дуже допомагає в роботі, без розуміння технологій будівництва, інженерних комунікацій, будівельних норм важко називати себе професіоналом даної сфери.

Дизайнер створює проекти з унікальними ідеями і розробляє всю необхідну документацію для реалізації задуманого. Дизайн-проект дає розуміння, як буде виглядати майбутній будинок після проведення ремонтних робіт. Тобто, дизайнер — це фахівець основною задачею якого є полегшити життя людей при створенні омріяного житла.

Ми живемо для того, щоб бути щасливими. А простір, що нас оточує, в першу чергу робить нас такими!

Чому ви обрали для себе саме цей напрямок?

— За освітою я архітектор, закінчила Рівненський університет НУВГП. Після навчання бачила себе тільки в цій сфері. На той період мені здалось, що свій творчий потенціал швидше реалізувати через дизайн інтер’єру. Тому, почала поглиблено вивчати дизайн та розвиватись в даному напрямку.

Зараз моя професія для мене значно більше, ніж просто робота. Я живу цим і щаслива, що маю можливість бути корисною для інших. Моя мета — спростити людям життя, тим більше воно зараз і так не легке.

У професії ви вже понад п'ять років. Опишіть типову квартиру/будинок вінницької родини.

— Важко описати типове житло, адже всі мої замовники різні. Кожен проект індивідуальний і має свою родзинку.

Але якщо говорити про планування, то типова квартира вінницької родини — це обов’язково об’єднана кухня-вітальня та наявність гардеробної кімнати. Якщо дозволяє площа, то господарська спальня з виходом у власний санвузол та гардероб. На перший план поступово виходить наявність особистого простору.

В основному всі прагнуть до функціональності та раціонального використання площі.

В дизайні замовники надають перевагу спокійним палітрам та природнім матеріалам. Улюблені базові кольори: білий, сірий, бежевий та інколи чорний.

Чи існують універсальні рішення того, як має виглядати дизайн сучасного помешкання?

— Сучасне житло являє собою гармонічно та ергономічно організований простір, де б кожен член сім'ї почував себе комфортно. Простір, де відпочиваєш душею та тілом.

В першу чергу потрібно притримуватись однієї стилістики, щоб будинок виглядав цілісно. Забудьте про кімнати різних кольорів та матеріалів.

Максимальна функціональність. Намагайтесь задіяти кожен сантиметр площі, використовуйте зонування. Не потрібно традиційно розміщувати всі меблі по периметру кімнати.

Більше простору. Не перевантажуйте будинок зайвими меблями та декором. Сучасний дизайн інтер’єру не терпить нагромаджень та захаращеності. Чіткі лінії та рівна геометрія — про сучасний дизайн.

При виборі оздоблювальних матеріалів надавайте перевагу природним фактурам: дерево, камінь.

Важливу роль в сучасному інтер’єрі займає освітлення. Це не лише функціонально важливий аспект, а й візуально. Завдяки правильному освітленню та поділу його на групи можна створити бажану атмосферу.

Якщо говорити про уподобання ваших клієнтів, то ще рік-півтора тому, якими вони були?

— Думаю, раніше думка друзів, сусідів, знайомих та родичів мала не останнє місце при проектуванні житла. Всім було важливо зробити краще ніж в сусіда. Зараз вже замовники ставлять свою думку та комфорт передусім.

Через карантин відбулась переоцінка цінностей та пріоритетів. Кардинально уподобання по дизайну рік-півтора тому і зараз не відрізняються, швидше змінився підхід.

Карантин змусив людей більше часу проводити вдома. Відповідно, інакше дивитися на свій житловий простір. Як це вплинуло на замовників? Що вони хочуть бачити в своїх помешканнях?

— В першу чергу більшість людей до карантину надавали перевагу квартирам, зараз вподобання змінились в сторону приватних будинків чи таунхаусів.

А якщо говорити про квартири, то раніше в 90% випадків балкони приєднували до кімнат та склили, щоб збільшити корисну площу. Зараз – навпаки, відкриті балкони стають більш актуальними, ніж засклені лоджії.

У житлі буде більше рослин для того, щоб бути ближче до природи за її відсутності.

Змінились вимоги до передпокою, тепер це має бути окреме приміщення або ж продумано таким чином, щоб кур’єр служби доставки не заходив в основну частину квартири.

Оскільки під час карантину доводилось багато часу проводити вдома, більшість людей переосмислили комфорт власного середовища. На перший план вийшла функція та ергономіка.

Я вважаю, що настав час змістити акценти з суто естетики, трендових кольорів і «дизайну заради понтів» на функціональність, раціональність, довговічність, ергономічність і економічність. В першу чергу потрібно думати про власний комфорт без «візуального сміття» та надмірної захаращеності.

Завдяки безвізу до карантину українці мали можливість на власні очі побачити усе різноманіття інтер'єрів, познайомитись із сучасним мистецтвом та екологічними дизайн-рішеннями. Після цього, звісно, вони хочуть, аби так було і в них вдома. Розкажіть про найцікавіші проекти, за які вам доводилося братися у Вінниці?

— Кожен проект по-своєму цікавий. Завдяки можливості подорожувати у людей розвинувся гарний смак та тяга до функціональності. З’явилось розуміння цитати «Менше значить більше». Комфорт та автоматизація процесів виходить на перший план.

Які найбільш незвичні матеріали ви використовуєте в оформленні інтер'єрів?

— Я працюю в сучасній стилістиці, тому і матеріали відповідні. Надаю перевагу природним фактурам, текстурам і кольорам. Зазвичай це широкоформатний керамограніт, керамічна плитка, штучний чи природній камінь, гнучка кераміка, кам’яний шпон, дерево, декоративна штукатурка та різного плану стінові панелі (гіпсові, текстильні, МДФ…).

Через пандемію люди змушені використовувати свої житлові приміщення не лише, як місце для сну, але й як коворкінги, кінотеатри, бари та спортзали. Як дизайнери інтер'єру допомагають з такими перевтіленнями?

— Думаю, дизайнерам стало складніше. Адже у замовників збільшились потреби та вимоги до власного житла. Тепер це не лише набір житлових кімнат.

Кожен хоче мати власне робоче місце, так як багато людей перейшло на роботу онлайн, зараз це must have і цій зоні приділяється велика увага. Домашній невеликий  спортзал став більш актуальним, ніж до пандемії. Зоні з телевізором теж відводиться більше уваги.

Основне завдання дизайнера — розробити грамотне планувальне рішення та вписати всі приміщення і додаткові зони, щоб вийшло не лише функціонально, а й красиво. 80% успіху проекту — вдале та продумане планування.

Нещодавно дізнався про існування шаф з іонізаторами, які вбудовують в гардеробну. Така шафа стерелізує речі. Чи були у вас клієнти з подібними побажаннями? Скажімо, просили облаштувати місце під ШВЛ?

 — Ні, поки що з такими запитами не стикалась.

Дайте кілька порад, як вже зараз кожен з нас може зробити простір навколо себе більш комфортним.

— Мінімалізм і функціональність завжди будуть актуальними. Простий інтер’єр стане ідеальним фоном для життя, не ускладнюйте.

Не потрібно намагатись заповнити кожен сантиметр навколо себе, стіна може бути просто пустою. Мені не подобається фальш та зайві декорації в інтер’єрі. Декор повинен бути доречним, з емоційним навантаженням для вас.

Велике чи маленьке приміщення — не важливо. Поділіть його на функціональні зони (обідня, спальна, робоча...) і ваш інтер’єр стане більш логічним і організованим.

Додайте затишку за допомогою освітлення, можна просто біля крісла повісити гірлянду або поставити торшер. Підберіть гармонійний текстиль вашому інтер’єру, пастельні відтінки чи контрастні обирати вам.

Читайте також:

Подкаст «Тут така тема»: говоримо про улюблені книги та літературні новинки

Як правильно відпочивати і до чого тут мистецтво? Розповідає арттерапевтка Ірина Савчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 14:04 Вінниця передала військовим дрони та тепловізори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up