«Хвороба випереджає, але я мушу бути першою»: з життя Свети, яка хворіє на розсіяний склероз

«Хвороба випереджає, але я мушу бути першою»: з життя Свети, яка хворіє на розсіяний склероз
Світлана Форостяна
  • Рік тому ми розповідали історію Світлани Форостяної, яка бореться з невиліковною хворобою — розсіяним склерозом.
  • Ми просили вас допомогти зібрати гроші на її лікування. Ви це зробили. І тепер ми знову прийшли до Свети, щоб подивитися на результат ваших старань. 

— Ми-хай-ло, — вітається Світлана, коли я заходжу до неї в кімнату. Вона сидить в інвалідному візку і дивиться прямо на мене. Вперше і востаннє ми бачилися з нею майже рік тому. Того дня, поки її мама Анна Михайлівна розповідала про захворювання дочки, Світлана безпорадно і мовчазно лежала в ліжку. 

— Світлано, радий бачити, що вам стало краще. Як ваші справи? — сідаючи на диван навпроти, запитую стару знайому. Очікую, що відповідь буде: «Добре». Адже під час нашої минулої зустрічі Світлана ледве могла зв’язати кілька слів, майже нічого не пам’ятала, погано бачила, а її тіло безперервно здригалося від сильного тремору. Тепер же переді мною, що дуже важливо, сиділа, а не лежала інша людина: зір покращився, тремор послабшав, Світлана пригадала чимало подій зі свого минулого, і навіть мене, якого бачила лише раз. 

— По-га-но, — відповідає Світлана. — Бо-у-ме-не роз-сі-я-ний скле-роз. 

Відео дня

Звісно, за рік хвороба нікуди не поділася. Та й подітися вона нікуди не могла, адже сьогодні розсіяний склероз info вважається невиліковним. Але те, що Светі стало краще, було для мене очевидним. 

— Ви ж обов’язково напишіть, що все це завдяки людям. Що Світлані покращало тільки тому, що вони переказували для неї гроші. Що це вони дали їй можливість боротися за свій шанс. Бачите, результати є. Ви тільки перекажіть, не забудьте, — просить мама Світлани Анна Михайлівна. 

Після публікації попереднього матеріалу про ситуацію Світлани, на її рахунок від наших читачів надійшло 40 тисяч гривень. До них додати трішки сімейних заощаджень і кредити в усіх можливих банках, які оформила на себе Анна Михайлівна, і вийде сума, як дозволила покрити витрати на перші два флакони «Окревуса», — 110 тисяч гривень info.

Це досить дороговартісний препарат, але він здатний призупинити прогресування розсіяного склерозу і повернути Свету до стану, коли вона зможе вести самостійний спосіб життя. Ці ліки можуть відтермінувати настання повного паралічу людини аж на 35 років.

— Ми пройшли вже два раунди. В травні Світлана отримала третій та четвертий флакони, — продовжує Анна Михайлівна. — Знову влазили в кредити. У мене була хороша кредитна історія, тому деякі банки давали непогані позики. Але тепер я не знаю, як зможу виплатити ці борги. Показати вам СМС-ки від банків? Там такі відсотки набігли… 

До хвороби Світлана мала звання кандидатки юридичних наук і викладала кримінальне право в одному зі столичних університетів. Була навіть співавторкою монографії info. Запинаючись та іноді плутаючись в хронології, вона розповіла мені, як водила своїх студентів на екскурсії до Верховної Ради України, назвала імена колишніх колег і поділилася кількома секретами про своє перше кохання, яке до цих пір не може забути.

— Я хочу одужати. Я хороша. Добра. Не погана, — говорить Світлана. — Раніше дітям допомагала. Віддавала багато іграшок, які сама шила. А вам я іграшку дарувала?

— Ні, — відповідаю.

— А можна подарувати? Я хочу подарувати вам іграшку. 

Анна Михайлівна швидко зникає за дверима кімнати і вже за хвилину повертається з іграшкою, яку колись її донька виготовила власноруч. Світлана задоволена, що змогла зробити комусь приємно. Приймає мою подяку і спокійно продовжує розповідати про найважливіші події останніх тижнів. 

Світлана з іграшкою, яку подарувала

Каже, що нещодавно, тільки-от коли саме не пригадує, бачила мотузкове містечко у парку Дружби народів, пила мохіто у кафе, що неподалік її дому і просто гуляла з мамою на свіжому повітрі. Зараз це найяскравіші моменти, що наповнюють її життя сенсом. Саме тому впродовж нашої розмови вона щонайменше тричі просила маму повести її на вулицю. 

— Періодично ходжу до бібліотеки і прошу дівчат давати мені якісь легкі книги про кохання. Потім я читаю їх Светі. Хочу, аби у неї був стимул встати на ноги. Света, про що я нещодавно тобі читала?, — запитує Анна Михайлівна. 

— Про Катю. У неї був хлопець Павло, — подумавши, відповідає Світлана. 

Мама Свети говорить, що з донькою регулярно займається реабілітолог. За словами лікаря, мускулатура Світлани потрохи міцнішає, головне продовжувати працювати. Ще в Светі потрібно підтримувати бажання піднятися на ноги. Лікарі радять звернутися до хорошого психолога, який би мотивував її, але на це грошей поки що немає. 

— На день народження Світлани приходили дві її подруги. При них Света так прагнула встати. Їй хотілось довести, що вона може це зробити, що вона одужує, — продовжує Анна Михайлівна. — На жаль, нічого не вийшло, але цю мотивацію в ній потрібно підтримувати постійно. Я навіть попросила цих подруг приходити частіше, бути її психологами. 

Света

Про себе мама Світлани нічого не говорить. Хоча я знаю, що в неї рак молочної залози. Питаю, як в неї справи. Чи полегшало їй за цей рік. Анна Михайлівна не витримує і починає плакати. 

— У мене все лише ускладнилося. У спині та боку з’явилися метастази. А вчора у Києві лікарі «обрадували» ще більше: на місці віднятих грудей — рецидив, знову пухлина, — пояснює заплакана Анна Михайлівна. — Але давайте не про мене. Ми ж не через це зібралися. Я запросила вас, бо мені треба встигнути поставити доньку на ноги, перш ніж… Ви ж розумієте, що моя хвороба випереджає всі мої дії. Але я хочу бути першою. Я мушу бути першою! 

30 жовтня, на 9 годину ранку Світлані призначено введення п’ятого і шостого флаконів «Окревуса». Третій раунд лікування може стати вирішальним для Свети, адже препарат діє і помітно, що їй стає краще. Анна Михайлівна рішуче налаштована довести справу до кінця і зробити доньку знову самостійною. 

На жаль, самотужки вона ніяк не зможе зібрати суму в понад 100 тисяч гривень. Та ще й за два місяці. Тому вона просить усіх небайдужих підтримати Світлану і допомогти наблизитися їй до, можливо, не зовсім легкого, але точно нормального та усвідомленого життя. 

ПриватБанк:

4731 2196 1459 6470 — Форостяна Світлана Вікторівна

Читайте також: 

«Лікар сказав, краще б у неї був рак». Як живеться Светі з розсіяним склерозом

«Страшно було сказати, що все добре»: після тривалого лікування Люда повернулася додому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Рина юсарян

    Нажаль, але це дуже страшна хвороба. Мені в травні такий же діагноз підтвердили. Сама не знаю чого чекати. Страшно навіть дуже.
  • Ируся Деталька

    +++
  • Катя Чекина-Цебрій

    ++++
  • Sveta Senkevich

    ++++++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up