«Аліса не пустить». На Острозського «зачинили» подвір’я від крадіїв та безхатченків

«Аліса не пустить». На Острозського «зачинили» подвір’я від крадіїв та безхатченків
  • У об’єднання співвласників «Долина-39», що на Острозського довго боролися із безхатченками, крадіями та наркоманами, які вподобали їхне подвір’я
  • Автоматизовані імпортні системи — дуже дорого. Тому зібрали власну систему ідентифікації
  • Тепер «Аліса» не пускає без особливого ключа. А в майбутньому — спростить видачу довідок, пришвидшить процес голосування в ОСББ.

Голова ОСББ «Долина-39», що створено в 9-поверховому будинку на вулиці Острозського,39 Віталій Блащук показує невелику «бляшку» на руці — спеціальний електронний ключ. Каже, що без неї відчинити хвіртку неможливо. Притуляє до датчику і за секунду вже чутно привітання електронної «Аліси».

— На території ОСББ раніше були і злодюжки, і навіть наркомани. Приходили, закривалися у підвалі. Поліція до нас дуже часто їздила: забирала порушників, а потім вони (крадії, наркомани — авт.) знову до нас, — розповідає Віталій Блащук.

— У мене вкрали два велосипеди тоді ще, — додає пані Наталя, яка сидить за пультом охорони.

Відео дня

Тепер же, за словами голови ОСББ, ці неприємності у минулому. Хоча спочатку мешканці замислювалися над тим, щоб придбати домофон російського виробництва. Але вартість його була понад 12 тисяч гривень.

— Тому мій син, Максим Блащук, зібрав аналог своїми силами, — розповідає Віталій. — У результаті система ідентифікації обійшлася нам в чотири тисячі гривень.

Максим Блащук створив систему, яка не пропускає злодіїв та безхатченків в подвір'я багатоповерхівки. Фото з соцмережіФармацевт за освітою, Максим Блащук закінчив онлайн-курси із розробки вбудованих електропристроїв при Техаському університеті. Як розповів його батько, назвали систему «Алісою» на честь дружини.

«Мій ключик не пробігав?»

Складові системи — це об'єднані в одну систему камера відеоспостереження, одноплатний комп'ютер та запрограмовані спеціальним чином електронні ключі. Кожен із них – унікальний, як відбитки пальців. За словами голови об’єднання, підробити такий ключ неможливо.

— Призначив навіть винагороду тим, хто зможе взломати. Гроші досі лежать на рахунку, — каже Віталій Блащук, — Мешканці отримали по два ключі за рахунок ОСББ. А якщо треба більше, то їх вже купували по 35 гривень.

"Це наша Біблія" — показує на стенд Віталій Блащук

Таким чином, покрили всі витрати на створення та впровадження цієї системи. І після цього крадії, наркомани, безхатченки — «самоліквідувалися». Натомість, жителі дому отримали захищене подвір’я, де є дитячий майданчик:

— Система фіксує хто та коли проходив, і сусідам, що мають дітей стало легше. Бувало таке, що сусіди запитували про свою дитину — «а мій ключик не пробігав?» — жартує Віталій.

«Аліса» стане ще й бухгалтером

За словами новаторів, система ідентифікації має широкий спектр застосування. У майбутньому, вона зможе нагадувати мешканцям про суму боргу за комунальні послуги, пришвидшити порядок голосування та видавати довідки про місце проживання.

— Щоб рішення було прийняте, за нього повинні проголосувати 75% квартир. Голосування за впровадження цієї системи тривало 45 днів — поки проходили по всім квартирам та збирали підписи. Зараз цей процес триває 1-2 години. На виході мешканці чують від «Аліси» про питання, яке потребує нагального вирішення. Люди можуть проголосувати «За» чи «Проти» простим дотиком до датчика, — каже голова ОСББ «Долина - 39» Віталій Блащук.

Один з механізмів, який буде відчиняти/зачиняти воротаНезабаром, на цю автоматизовану електронну систему переведуть ще й ворота, які пропускають у подвір’я авто. Необхідні механізми, як каже Віталій, вже є: залишилося тільки написати програму.

Є вже замовлення

Такий «домофон», як в жителів дев’ятиповерхівки на Острозського, за словами голови ОСББ, бажають придбати і в інших об’єднаннях по Вінниці та в Києві:

— Дзвонив мені забудовник, який запропонував велику суму, щоб виконали замовлення на 15 будинків. Але поки що ми цього зробити не зможемо, бо тоді треба реєструвати підприємство, знайти приміщення, наймати робітників. Якщо буде час — то будемо розвиватися і в цьому напрямку, — пояснює голова ОСББ.

А зараз, як пояснив Віталій, винахід Максима Блащука хочуть запатентувати і через різні канали запропонувати Уряду нашої країни.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій

    Молодець!
  • Anonymous

    Вот не знаю где в Виннице ул Брацлавская))). И нах не хочу знать)

    Ортопед Гермес reply Anonymous

    Трошки різні вулиці Брацлавська та Констянтина Острозького...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up