У Вінниці презентували виставку до 76-х роковин масової депортації українців

У Вінниці презентували виставку до 76-х роковин масової депортації українців
  •  У 2018 році Верховна Рада України встановила другу неділю вересня офіційним днем пам’яті про насильницькі депортації українців в 1944-1951 роках.

Вчора, 15 вересня, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат», відбулося відкриття виставки «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців». Презентував виставку начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

— Внаслідок переселень і депортацій у 1944–1952 роках рідних домівок було позбавлено близько 750 тисяч українців Холмщини, Надсяння, Підляшшя, Західної Бойківщини та Лемківщини. З батьківських земель їх примусово депортували у західні та південно-східні області УРСР та вглиб Польщі. Як наслідок цього, українці Закерзоння під дією репресивних методів опинились у інших етнічних регіонах України, які були окуповані совєтським тоталітарним режимом. І сьогодні, аналізуючи жахливі сторінки минулого, ми повинні пам’ятати, яку ціну заплатило українство через політичні амбіції совєтського та польського комуністичних режимів, — підкреслив у своєму виступі начальник Центрального міжрегіонального відділу  Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

Відео дня

Одним із підсумків Другої світової війни стало встановлення нових державних кордонів в Європі, зокрема між СРСР і Польщею.

Виставка  «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців» складається із 18 банерних стендів на яких у фотографіях, документах, картах та діаграмах представлена історія найзахідніших частин українського світу: Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини, які ще називають Закерзонням, розповідається про передумови, хід та наслідки депортації українців з етнічних земель у 1944-1951 рр.

Виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Інститутів народознавства та українознавства ім. Івана Крип’якевича Національної академії наук України, Інституту історії церкви Українського католицького університету, Історико-краєзнавчого музею м. Винники та Світової федерації українських лемківських організацій.

Довідка:

  • У 1944 – 1951 роках комуністичними режимами СРСР та Польщі з рідних домівок було вигнано понад 700 тисяч українців, було знищено цілий пласт української культури.
  • 9 вересня 1944 року УРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням», внаслідок якої близько 700 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини були примусово виселені зі своїх домівок.

Організатори виставки у Вінниці:

  • Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті спільно з Вінницьким обласним молодіжним центром «Квадрат».

Фото: Олексій Серветнік

 

Читайте також:

Вінниця у «помаранчевій зоні»: як організували дистанційне навчання дітей? (ОПИТУВАННЯ)

На Вінниччині на COVID хворіє 77 дітей та 1435 дорослих. Цифри по районах

Від сьогодні Вінниця в «помаранчевій» зоні карантину. Що забороняється?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алекс

    Лайфхак: если т.н. "эксперты" в украинской речи любят щеголять сознательно перекрученными (на русскоязычный манер) словами типа "совєтський" - гуманно будет попросить санитара (он должен быть поблизости) вколоть "эксперту" успокоительное
  • Наталья Горошко

    Мдя... Если из ваших учебников истории делать самокрутки, то коноплю туда можно не заворачивать...
  • Кеп

    Ага,зараз ті "українці",яких "депортували" в Польщу,мабуть,тримають портрет Сталіна замість ікони на божничці,дякуючи так,що не залишив з йолопами. Кого ви  намагаєтеся обдурити,брехуни собачі? Етнічних поляків тоді переселили в Польщу,а етнічних українців завезли в Україну,самі ж у своєму пропагандонському відосі кажете))) Яка депортація? Це повернення додому. От на біса ви за 30 років років "незалежності" депортували більшість вінницьких євреїв до Ізраїлю,га?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up