Орвелл end Етвуд: добірка книг про (не) свободу від 20minut.ua

Орвелл end Етвуд: добірка книг про (не) свободу від 20minut.ua
  • Повага до людської гідності та свободи — це головне, про що нам говорить Конституція. 
  • Тому до Дня Конституції ми зробили для вас добірку книг про їх порушення, які показують до чого може призвести відсутність свободи.

Сьогодні, 28 червня, наша країна відзначає важливе свято — День Конституції України. З нагоди цього зібрали книги про одну з найбільших людських цінностей — свободу. Усі книги у нашій добірці різні й водночас про одне й те ж саме — про свободу (або її відсутність) в усіх її проявах. 

1984
(Джордж Орвелл)

Як працює тоталітарний режим? У цій книзі це детально описано. Читаючи цю книгу, ви побачите, як влада здійснюється за допомогою залякування людей, суспільного навіювання «правильних» думок, ігнорування людської гідності та війни. 

Відео дня

Хоч роман написаний ще у 1948-му, читаючи його зараз, ви відчуєте, який твір актуальний. 

Роман «1984» Джорджа Орвелла — найпотужніша антиутопія ХХ сторіччя. Чимало хто називає її книгою-передбаченням. Світ, про який розповідає Орвелл, поділений між трьома державами, які перманентно воюють між собою. Дія роману відбувається у Лондоні, там країною править тоталітарний режим на чолі з Старшим Братом. Суспільство повністю контрольоване. Про свободу там не можна навіть мріяти, адже найтяжчий злочин — думки. 

Подорож
(Іда Фінк)

Залишити все життя позаду і поїхати в подорож. Ця книга не художня вигадка, а страшна правда про найкривавіші роки Другої світової війни. Головна героїня та її сестра отримують неймовірний шанс про який вони навіть не могли мріяти — утекти з єврейського гетто. Яка ж ціна їхньої свободи? 

Втеча від свободи 
(Еріх Фромм)

Книги у якій автор говорить про саму суть свободи. Чи справді вона нам потрібна, чи, може, це нав'язана думка? Хіба свобода — не дорівнює відповідальності? А чи хочуть люди брати на себе відповідальність? Чому свобода може спричиняти почуття самотності, страху та безсилля? Еріх Фромм у цій книзі розглядає ці одвічні питання.

Не відпускай мене
(Кадзуо Ішіґуро)

А в цій книзі йдеться про свободу людини. Це роман з елементами наукової фантастики та антиутопії. У книжці читаємо про те, як учні привілейованої школи-інтернату Гейлшем — донори вже від народження. У них немає вибору. Вони живуть так, як їм накажуть, і лише вимушені чекати дня, коли вони виконають свою «функцію». Такою була «ціна» за технічний прогрес і досягнення в галузі медицини. У їхньому світі все працює так: задля порятунку одних осіб треба «виростити» інших. Чи виборють вони своє право на свободу? 

Оповідь служниці
(Марґарет Етвуд)

«Свобода буває різна. Свобода для чогось і від чогось. У дні анархії це була свобода для. Тепер ви отримали свободу від. Не недооцінюйте її», — читаємо у цій книзі. І справді тема свободи тут чітко підіймається. Жінки Республіки, де розгортаються події в книзі, не мають права ні на що. Бігати вранці? Ні. Читати? Ні. Писати? Ні. Працювати? Ні, і цей список можна продовжувати нескінченно. Тобі не можна робити нічого, якщо ти Служниця.

Свободою насолоджуються лише Командори та їхні Дружини. Але чи довго всі Служниці зможуть дотримуватися правил?

Читайте також: 

Бакман and Чендлер: ТОП-7 книжкових новинок для читання влітку 

«З таємними посланнями та символікою». У Вінниці презентували вишиту мапу України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталья Горошко

    Будущее наступило.
  • Читач48

    анархия мать порядка или изобилие свободы приводит к ее отсутствию.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up