Народила і покинула немовля у Москві. Подробиці скандалу навколо 6-місячного Віталика

Народила і покинула немовля у Москві. Подробиці скандалу навколо 6-місячного Віталика
  • До Вінниці доставили з Москви 6-місячного хлопчика.
  • Мама-заробітчанка після народження залишила його у пологовому будинку.
  • Росіяни поставили нашому посольству ультиматум: або забирайте дитину до себе, або вона стане громадянином Росії.
  • Як все відбувалося, дізнавався журналіст RIA/20minut.ua.

У 35-річної Юлії з Шаргородського району троє дітей. Виховує їх сама. Мала двох чоловіків, але  життя з ними не склалося. Коли їде на заробітки, залишає донечку і двох синів на маму й тата. У травні у Москві народила ще одного хлопчика. Після пологів написала відмову від дитини. Одночасно надала письмовий дозвіл на усиновлення немовляти. У той момент навряд чи могла подумати, що її дитиною займуться російські служби.

Якщо не заберете, стане росіянином

Історію з немовлям,  покинутим українкою, могли  використати для чергової провокації. Майже шість місяців про хлопчика ніхто не згадував. Як і хто доглядав немовля в одній з лікарень багатомільйонної російської столиці, про це ми не знаємо. Зате відомо інше. Наше посольство у Москві отримало листа від російського МЗС. У ньому йшлося про те, що до міністерства звернулася служба опіки над неповнолітніми дітьми і повідомила про хлопчика, якого після народження залишила в лікарні заробітчанка з Вінниччини.

Відео дня

По це журналісту розповіла керівник служби у справах дітей Шаргородського району Валентина Коломієць. З одного з сіл цього району мама немовляти,

- У тому повідомленні до нашого посольства в Москві було сказано: якщо дитину не заберуть і не вивезуть в Україну, то їй нададуть російське громадянство, - говорить пані Валентина. – Значився термін, протягом якого це мають зробити, – 180 днів.

Насправді повідомили набагато пізніше. До завершення зазначеного строку залишалися лічені дні. Наші дипломати й служби в Україні спрацювали оперативно.  Завідувач дитячим відідленням Шаргородської лікарні Андрій Лозовий, у присутності якого відбувалася розмова, висловив припущення, що немовля могло стати жертвою чергової провокації на зразок «розіп’ятого хлопчика».

- Якби у посольстві не зайнялися справою перевезення дитини в Україну, мовляв, мало хто залишає в лікарні дитину, росіяни могли б розтрубити на весь світ, що українці відмовляються навіть від немовлят і тому Росія змушена прихистити цього маленького хлопчика, - каже Андрій Лозовий. – Додали б до тексту фотографію дитинчати – й інформаційна «бомба» готова. Те, що стосується немовлят, зачіпає за живе будь-яку людину.

Передавали на кордоні під голосне «у-а-а-а!»

Обласна служба у справах дітей звернулася до головлікаря обласної дитячої лікарні з проханням надати для поїздки за дитиною реанімобіль, лікаря і медичну сестру. Разом з ними в дорогу вирушила згадана вище Валентина Коломієць.

- Ми не знали, в якому стані дитина, - каже пані Валентина. – Тому просили допомоги у медиків. Перевозити поїздом було ризиковано. Машиною до Москви і назад теж світ неблизький. На наше щастя, українські дипломати домовилися, що росіяни доставлять дитину до кордону, а там вже ми заберемо дитину.

Передавали малюка у міжнародному пункті пропуску «Гоптівка» Харківської області. За словами співрозмовниці, прикордонників завчасно поінформували про операцію. У них було прізвище пані Коломієць. Вони знали, що саме вона має забрати в росіян дитину. Вінничани приїхали раніше, ніж москвичі. Через деякий час відчинили шлагбаум для автомобіля з Вінниці. Машина заїхала на нейтральну полосу. Навпроти під’їхало авто, з якого вийшли дві жінки у супроводі російського прикордонника. Одна з них тримала на руках дитину.

- Хлопчик плакав, -згадує пані Валентина. – Медсестра одразу взяла його на руки. Росіяни сказали, ребьонок проголодался, єго нужно покормить. В поєздє не било такой возможності. Вони передали нам дитячу суміш, памперси. Ми мали термос з окропом, швиденько приготували суміш і дитина перестала плакати. А після їди одразу заснула.

Десять годин в поїзді з малюком провели росіянки. Пані Валентина розмовляла з ними українською мовою. Ті відповіли, що розуміють її. Одна назвала себе соціальним працівником, інша сказала, що вона юрист.

- У них був заготовлений акт про передачу дитини, - говорить Валентина Коломієць. – Я підписала його. Вони передали також свідоцтво про народження. Прізвище мами і дитини однакове. У графі «батько» значився прочерк. Ім’я дитини Віталій. Національність не зазначена. Місце народження - Москва. Також ми отримали від них заяву матері про відмову від дитини, її згоду на усиновлення. Написала їх під час перебування у пологовому будинку. Ще один документ – виписка з медичної картки. Під час розмови  сказали, що стан здоров’я хлопчика задовільний.  

Як стверджує співрозмовниця, Віталик прокинувся у дорозі і одразу усміхнувся. Їхав спокійно. Плакав вряди-годи, коли хотів їсти. Його треба було нагодувати і взяти на руки – одразу засинав. Жінка каже, що відчувалося, як дитині подобається бути на руках. 10 годин до кордону і ще 12 з кордону до Вінниці - дуже далека дорога для дитини у такому віці. Але хлопчик переніс її нормально. Упродовж тижня дитину обстежували в обласній дитячій лікарні, а потім передали за місцем проживання мами у Шаргородську лікарню.

Уже є бажаючі усиновити москвича

Ще під час перебування в обласній лікарні хлопчика навідували люди, які виявили бажання усиновити дитину. Купували необхідні речі, деякі ліки. У Шаргороді так само є бездітні родини, які чекають можливості стати щасливими батьками.

- До нас у службу приходила рідна сестра матері Віталика, - каже пані Валентина. - Зі сльозами на очах говорила, що обов’язково заберуть хлопчика. Але вже увечері зателефонувала і повідомила, що їй забороняють це робити родичі. Я зверталися також до бабусі й дідуся. Вони відмовилися взяти дитину чи вплинути на доньку, щоб та це зробила. Сказали, у них нема можливості. Вже має троє дітей. Вона сама. Змушена постійно їздити на заробітки. А їм, батькам, важко, бо вже вік не той.

- У Віталика вже є перші зубки, він нормально розвивається, нормально реагує, голівоньку тримає, сидить, - каже завідувач відділення Андрій Лозовий. – Є певні відхилення у здоров’ї, але якщо його оточити турботою і любов’ю, виросте здоровою дитиною. У нас він відчуває таку любов. Ми всі його любимо. Але дитині потрібна батьківська ласка.

«Це не моя дитина!..»

Журналіст RIA зустрічався з мамою Віталика. Незадовго до того вона приїхала з Москви. Вийшла з будинку у світлому спортивному костюмі. На пальцях виблискували перстні. Біля неї стояла мати. З перших слів розмови, що відбувалася на подвір’ї будинку батьків, одразу стала повторювати: «Це не моя дитина! Я її не народжувала. То й що, що записана на моє прізвище? А може, це хтось інший записав». Далі жінка зірвалася на крик. Не давала можливості говорити  мамі, яка запрошувала зайти до хати, хотіла щось повідомити.

Два рази з нею зустрічалася Валентина Коломієць. Каже, та спочатку  заперечувала, що це про неї мова. Стверджувала, що це якась помилка, запитувала, хто нам про таке сказав. Коли повідомила, що у нас є підтверджуючі документи, почала говорити, що, нібито, вона виношувала дитину як сурогатна мама, але батьки відмовилися від дитини ще під час її вагітності. Документів про це не надала. Принаймні мала б бути відмова тих, для кого виношувала дитину.

Яке треба мати серце, щоб ходити біля лікарні, де підростає твоя дитина і не зайти до неї!

Коментарі (23)
  • Жора

    Сейчас в Виннице  все занимаются сексом, и замужние  на лево ходят ,  трахнуть  козу не проблема. А   в Москве тем более сексом занимаются кто поехал на заработки.  И  скажу по себе    занимаюсь сексом без презреватива,  без резинки  более кайф.   Ну коза залетела, то это такое дело, сексом каждый любит заниматься.....
  • Oleksandr Stoliarov

    "Яке треба мати серце, щоб ходити біля лікарні, де підростає твоя дитина і не зайти до неї!" - це така нині журналістика? А головний редактор це читав/-ла?
  • Olvol

    Почему не указана фамилия автора сего творения?! Такую злую статью мог написать только человек без высшего образования и вероятно подросток!! ведь в 11 классе обьясняется процедура действий в таком случае, единая для все стран-членов ООН. Все сделано по процедуре. Ребенку не может Россия дать Украинское гражданство. Поэтому предложили либо забрать, либо отказаться от ребенка Украине. 20 хвылын уберите детей от компьютера!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up