За два тижні зібрали 80 кілограмів українських книжок: яку літературу шукають у Вінниці і для кого?

За два тижні зібрали 80 кілограмів українських книжок: яку літературу шукають у Вінниці і для кого?
  • Через війну до сусідньої Польщі виїхало більше півмільйона наших дітей. Загалом у тамтешніх школах та дистанційно в українських там навчаються понад сімсот тисяч маленьких і юних українців. 
  • Вінниця разом зі Львовом опинилася в числі тих міст, в яких оголосили про збір україномовної літератури для дітей біженців і переселенців. Ми дізнавалися, як реалізують ініціативу.

Взялися за справу активісти організації «Наше Поділля» спільно з комунальним підприємством «Інститут розвитку міст». Саме за адресою Пушкіна 11 і тривав прийом літератури.

На перших порах не йшлося про нагальну потребу у книжках окремих жанрів, але ближче до кінця збору стало зрозуміло, яку літературу потребують наші діти найбільше.

— Насамперед, ідеться про книги для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Це може бути пізнавальна, художня, розвиваюча чи навчальна література,— пояснив керівник відділу розвитку КП «Інститут розвитку міст» Юрій Глущук.

Відео дня

Чоловік додав, що усі потреби врахують під час збору книг у майбутньому, оскільки перший етап у Вінниці скінчився 30 травня.

На пункті прийому літератури також зазначили, що вінничани продовжують зносити книги. Трапляються серед них і російськомовні, однак їх не передаватимуть. Поки що відправили чотири великих короби із книгами по вісімдесят кілограмів у кожному.

Книжки надсилають до Польщі, де їх також розподіляють за бібліотеками, аби там була наявна українська книга і ті люди, які зараз там проживають, мали можливість зайти й отримати її. Крім того, волонтери завозять літературу до спеціально облаштованих хабів для біженців.

Ті ж таки волонтери звертають увагу на те, що особливо діти дуже швидко опановують мову середовища спілкування, а відтак і про власну літературу вимушено забувають. Цього допустити не можна.

Юрій Глущук також розповів і про те, що крім пересічних вінничан на відповідну ініціативу відгукнулися і письменники. Серед них іллюстраторка Ірина Шур та Юрій Сегеда. Їх зголосилися підтримати і столичні колеги по перу.

Докладніше у прямій мові керівника відділу розвитку КП «Інститут розвитку міст» Юрія Глущука:

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Коментарі

keyboard_arrow_up