«Не можна пересадити мозок, але можна полегшити біль»: мама Міші, який пережив клінічну смерть

«Не можна пересадити мозок, але можна полегшити біль»: мама Міші, який пережив клінічну смерть
  • Майже від самого народження у 6-річного Михайла проблеми зі здоров’ям. Спочатку серце, а потім крововилив у мозок, який призвів до важких ускладнень. 
  • Хлопчик навряд чи зможе колись вести повноцінний спосіб життя, але принаймні полегшити його фізичний біль можна вже зараз.

Михайлові було лише два місяці, коли лікарі діагностували йому дефект міжшлуночкової перегородки info. Але це не заважало зростати дитині такою ж, як і всі його здорові однолітки. Однак після медогляду, коли хлопчикові було півтора роки, вінницькі лікарі порадили батькам везти його до Києва. Там, після обстежень, Мішу направили на операцію. 

Прооперували. Втомлені, але спокійні батьки повернулися додому, здавалося, що зі здоровою дитиною. Через тиждень Михайло знепритомнів прямо на маминих руках. Одразу поїхали до лікарні, але медики заспокоїли, мовляв з серцем все добре, не переживайте. За тиждень ще одна втрата свідомості, а за нею сильні судоми всього тіла. На цей раз дитина впала в кому. Діставшись найближчої лікарні, що на Старому місті, медики забрали Михайла до реанімації, де довго боролися за його життя. 

— Під час операції у Києві, синові зробили штучну зупинку серця. Операція була важкою, він весь час був підключений до апаратів штучної вентиляції легень і штучного кровообігу. Ми думали, що втрата свідомості пов’язана саме з нещодавньою операцією, — пояснює мама хлопчика Тетяна Прокопенко. — Коли лікарям вдалося його більш-менш привести до тями, вони не знали, що нам сказати, адже не розуміли, що з ним відбувається. 

Відео дня

Вінницькі медики телефонували до колег з Києва, які оперували дитину, але й ті не могли зрозуміти, що з нею відбувається. До реанімації приїжджали нейрохірурги з дитячої обласної, оглядали і казали, що потрібно проводити МРТ. В стаціонарі лікарні на Старому місті зробити це було неможливо, тому чекали, коли Михайло трішки зміцнішає. Коли це сталося, хлопчика на «швидкій» перевезли до реанімації дитячої обласної лікарні. МРТ показало крововилив у мозок. За кілька днів Михайлові зробили трепанацію info.

— Після цього в Україні нам ніяк не могли допомогти, тому ми поїхали до Туреччини. Це було п’ять років тому. Нам підібрали препарат, який допомагав стримувати судоми і синові не було так боляче. Цей препарат ми приймали доволі довго, але організм Михайла звик до нього і ми перестали його приймати, — розповідає Тетяна. — Зараз ми взагалі не приймаємо ніяких препаратів. У сина постійні судоми, під час яких його ноги викручуються в неприродні положення. Це дуже страшно і боляче. 

— Мозок Михайла сильно пошкоджений, на жаль, сьогодні з цим нічого не можна вдіяти. Син не говорить, не сидить, не ходить і не може свідомо реагувати на те, що відбувається навколо нього. Довгий час він харчувався і пив через зонд, тепер хоча б може ковтати. Він також дуже погано бачить, адже крововилив пошкодив всю нервову систему, у тому числі зоровий нерв, — говорить Тетяна. — Ми розуміємо, що йому не можна пересадити новий мозок, але можна бодай підібрати препарати, які полегшать біль і не будуть так сильно викручувати його ноги. Він же все-таки ще маленька дитина. 

Українські лікарі не можуть допомогти у підборі правильного препарату для Михайла. Але це пообіцяли зробити в одній з німецьких клінік, куди найближчим часом і планує виїхати Тетяна з сином. Для цього родині якомога швидше потрібно зібрати 11 тисяч євро.

Наразі вони вже мають 100 тисяч гривень, не вистачає ще близько 265 тисяч. Якщо ви маєте можливість допомогти Михайлові, будь ласка, зробіть це, перерахувавши кошти на банківську картку його мами:

ПриватБанк:

5168 7427 2550 8679 — Прокопенко Тетяна Олександрівна (мама)

Читайте також:

За попереднім записом і з чергою на вулиці. Як зараз приймають в сімейних амбулаторіях

Бджолиний пилок і свіже повітря, або як зміцнити дитячий імунітет восени

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1232)
  • Віра Сагалюк

    +++++++++
  • Анна Пучкова

    +++++++
  • Инна Гринчак

    ,++++++++++
  • Валентина Федорів-Мамчур

    +++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up