Вінницькі депутати – хто вони?

Депутатський корпус Вінницької міської ради 7 скликання складається з 54 депутатів, які представляють 6 політичних партій, і основним джерелом інформації про них є сайт Вінницької міської ради. Що ж ми можемо дізнатись про них із сайту міськради?

Для початку варто відзначити, що на сторінці з інформацією про депутатів міської ради є також інформація про так званих «уповноважених міського голови», які є позаштатними представниками міського голови на окремих округах. Загалом їх 12 і працюють вони на безоплатній основі. Основним же завданням уповноважених є представлення міського голови у взаємовідносинах з вінничанами при вирішені місцевих питань та підготовка відповідних пропозицій міському голові (відповідно до «Положення про Уповноваженого міського голови»).

Перейдемо до інформації про депутатів.

Варто відзначити, що на сайті Вінницької міської ради доволі широко висвітлені дані про депутатів. Так розділ кожного депутата містить його фото, інформацію про членство в комісіях міської ради, зазначення територіального округу, від якого було обрано депутата та партійну приналежність. Хоча щодо останньої, то не зовсім зрозуміло, чи є депутат членом відповідної політичної сили, або ж партія його лише висунула у депутати на виборах 2015 року, проте партквитка такий депутат немає. Це є важливою інформацією як для пересічного виборця, так і для аналітика, адже дає змогу краще зрозуміти логіку прийняття тих чи інших рішень депутатами.

Далі йде безпосередня інформація про депутатів – біографія, звітність, декларації про доходи за 2016 та 2017 роки, інформація про діяльність та навіть відгуки про депутата, які надсилають мешканці на сайт міської ради. І якщо всі депутати розмістили свою актуальну біографію, то зі звітністю справи виглядають набагато гірше.

Так, відповідно до Регламенту міської ради, депутати періодично, але не рідше разу на рік повинні звітувати про свою діяльність і роботу ради перед виборцями. Правда у регламенті не зазначено, як саме це має відбуватись. Відповідно до вимог ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», депутат має повідомити раду про результати розгляду звіту.

На сайті не розміщено звітів депутатів Степана Бессолова (ПП «Вінницька Європейська Стратегія»); депутатів від ПП «Опозиційний блок» – Михайла та Олени Лепей, Дениса Мазуренка, Євгенія Стукаленка; депутатів від ВО «Свобода» – Володимира Базелюка, Віктора Мартинюка, Василя Паненка, Олександра Семененка, Дмитра Уманця; депутатів від ВО «Батьківщина» – Юрія Іорданова, Людмили Кондратюк, Вадима Кудіярова, Григорія Ткачука; депутатів від ПП «Об’єднання Самопоміч» – Олександра Зєрщикова, Олександра Колісника, Юрія Максименка, Володимира Околіти та Олега Ткаченка. Хоча це не свідчить про те, що ці депутати не звітували переди виборцями, даний факт констатує лише, що їх звіт не розміщено на сайті чи то з технічних, чи з інших причин.

Звіти двох депутатів оприлюднено лише за період 2015-2016 років – Олега Алекси (ВО «Батьківщина) та Олександра Парвадова (ПП «Вінницька Європейська Стратегія»).

Звіти за 2015-2017 рр. решти депутатів оприлюднені на сайті міської ради.

На сайті також розміщені декларації про доходи депутатів за 2016 та 2017 рр., що є доволі зручним, так як не потрібно окремо шукати їх в реєстрі НАЗК. Не розміщено декларацію за 2016 рік лише Людмили Кондратюк (ВО «Батьківщина»), хоча в реєстрі її теж немає.

Після біографії, звітів, відгуків та декларацій на сайті ВМР розміщена інформація про проведення прийому виборців та контактні дані для зв’язку з депутатом (телефон та електронна пошта). Варто відзначити, що інформацію про місце та час прийому розміщено по кожному з депутатів. Також більшість депутатів оприлюднили актуальні електронні пошти та номера телефонів. Відсутній номер Петра Бабія та Степана Бессолова (ПП «Вінницька Європейська Стратегія») та адреса електронної пошти Юрія Зажирка та Віктор Шеншина (ПП «Вінницька Європейська Стратегія»), Юрія Іорданова, Миколи Тихонюка та Григорія Ткачука (ВО «Батьківщина»).

Не розміщено контактних даних лише двох депутатів – Олександра Дана (ПП «Вінницька Європейська Стратегія») та Олександра Колісника (ПП «Об’єднання Самопоміч»).

Загалом же розділ з інформацією про депутатів міської ради є доволі наповненим і зручним у користуванні. Можна зробити вибірку за політичною партією, комісією та статтю депутата для зручності пошуку. Також можна знайти, який депутат був обраний від вашого округу за допомогою інтерактивної карти.

Не вистачає на сайті узагальненої окремо інформації про направлені депутатами запити, внесені проекти, пропозиції, поправки, виступи, дані про роботу депутатів у комісіях і органах, утворених радою, дані про зустрічі з виборцями, роботу в раді, громадську і наукову діяльність, статті, публікації у ЗМІ тощо. Частково ця інформація міститься у розділі про діяльність депутатів, інша частина – у звітах, що є доволі незручним. Це ж стосується статистичних даних про відвідування пленарних засідань, засідань постійних і тимчасових комісій.

Тому можливо доцільно розглянути можливість створення окремого депутатського порталу за прикладом Одеської міської ради?

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Вінницькій області звертайтесь до Громадської організації «Центр громадської активності “Результат», [email protected]

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Вінниця за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Центр громадської активності «Результат».

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up