У Вінниці юристи розказали людям з інвалідністю про їх права

У Вінниці 16 – 17 серпня пройшов освітній семінар «Про забезпечення прав людей з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення». Захід організували ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» та ГО «Гармонія». Семінар проходив у готелі ОПТИМА, який пристосований для потреб маломобільних груп та людей на візках. На семінарі людям з інвалідністю надали загальну інформацію з судочинства, про електронний суд, повноваження прокуратури, розказали про первинну і вторинну юридичну допомогу, адвокатські послуги, а головне навчали людей правильно використовувати свої права.

Відкрив семінар Олександр Вознюк, який згодом на правах організатора передав слово Урядовій уповноважені з прав осіб з інвалідністю, голові ГО «Гармонія» Панасюк Раїсі Василівні. У вітальному слові вона наголосила, що дуже важливо не просто знати свої права, а й вміти користуватися ними.
https://youtu.be/bBIvGcHDJlM
Заступник голови Апеляційного суду Вінницької області - Панасюк Олександр Сергійович розповів присутнім про ефективність судового захисту прав осіб з інвалідністю.

А член Ради суддів України суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду, – Моніч Богдан Селівесторович, висвітлив тему доступності судів для людей з інвалідністю. Повідомив, що існують 15 критеріїв (один з них – наявність інвалідності 1-2 групи), за якими суд може звільнити позивача від судового збору. Також він торкнувся теми судової реформи.
https://youtu.be/rvaD8zjK09g
Присутні ставили питання юристам на тему їх виступу та отримували вичерпні відповіді. Загалом формат семінару сприяв діалогу між аудиторією і спікерами.

Заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації в Вінницькій області - Кислиця Олег Семенович на тему: «Вжиття заходів судовою адміністрацією для забезпечення доступності судів для людей з інвалідністю» проінформував про стан справ з цього питання у Вінницькій області. Також він повідомив, що Управління судової адміністрації, як і об’єднаний Вінницький окружний суд і буде знаходитись за адресою вул. 600-річчя, буд.17 (це 9-поверхова недобудова біля ТЦ МЕГАМОЛ). Планується оголошення великого тендеру на добудову цього об’єкту. Після здачі будівлі в експлуатацію, вона буде доступна для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.
https://youtu.be/obMjnssQVRk
Представник прокуратури Вінницької області, розповіла про повноваження прокуратури які були, і які залишились після реформування. Тому, що багато людей пишуть скарги до прокуратури й вимагають реагування, але прокуратура в більшості випадків немає повноважень реагувати на ці скарги.
https://youtu.be/6KP9rhBpkgM
Загальне ознайомлення осіб з інвалідністю з методами захисту
своїх права та законних інтересів провела – адвокат, член АО «Право та Закон», партнер ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» - Уласевич Анастасія Сергіївна.

Спікером на тему: «Забезпечення права на безкоштовну правову допомогу для осіб з інвалідністю», була – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Лукіянова Марина Дмитрівна

І на закінчення першого дня семінару виступив член Ради адвокатів Вінницької області – Білан Володимир Валентинович з тематикою: «Захист прав осіб з інвалідністю у міжнародному аспекті». Щоб дійти до судів міжнародних інстанцій, потрібно спочатку пройти усі місцеві суди. Володимир Білан розповів про свою адвокатську практику, з якими перепонами йому доводиться стикатися в суді. Він зазначив, що з 1 лютого 2019 р., представляти людину в суді будуть мати право виключно адвокати.

Наступний день семінару був не менш цікавим і пізнавальним. Директор департаменту Інформаційних судових систем Державної судової адміністрації України – Мацера Борис Семенович показав і розповів про технічні можливості використання електронного суду для людей з інвалідністю. І хоча електронний суд наразі працює у тестовому режимі, в перспективі він почне працювати на повну потужність для усіх громадян України.

Далі начальник Управління державної реєстрації нормативно - правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Драчинська Віра Онисимівна розповіла про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю, її розміри, підстави для призначення, збільшення, припинення і відновлення виплат.

Не менш гостру тематику: «Працевлаштування осіб з інвалідністю: законодавчі гарантії та реальність» озвучила представник Вінницького осередку ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» - Паламарчук Ольга Анатолівна. Були наведені норми закону і конкретні приклади, за якими працездатні люди з інвалідністю окрім пенсії отримують ще й допомогу з безробіття.

А голова ГО «Гармонія» Панасюк Раїса Василівна говорила про психологічну допомогу особам з інвалідністю, як запоруку успішної соціалізації в суспільстві. Вона акцентувала свій виступ на тому, що потрібен бути діалог. З нашою недосконалою правовою системою люди з інвалідністю повинні розуміти, що через діалог рівноправних сторін з’являється можливість вирішити будь яке питання. І для того, щоб вести конструктивний діалог, люди з інвалідністю повинні знати свої права та обов’язки.
https://youtu.be/_hu6_vB_h0M
Голова ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» Вознюк Олександр Григорович підбив підсумки семінару. Він зазначив, що даний семінар був першим в проекті «Забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення» і йому, як організатору дуже важливі відгуки й кожен має висловитись з приводу семінару. Представники різних громадських організацій, які були присутні на заході, висловлювали вдячність, лунали прохання проводити подібні семінари не тільки в містах, але й у районах області, де люди менш обізнані у своїх правах.

Коментарі (0)
Вінницькій ГО «Гармонія» виповнилося 22 роки!

Вінницькій ГО «Гармонія» 18 березня виповнилося 22 роки! ГО «Гармонію» знають і шанують не тільки...

Презентація книги поезій «Васи́льки» Ірини Зелененької

         На базі освітнього хабу «NotBox» кафедри української літератури Вінницького...

Калитко, Каданов, Куценко – поезія та пісні над вінницькими дахами

         У п’ятницю, 8 липня, я побував на благодійних поетичних читаннях Катерини Калитко,...

Покоління скалічене російською мовною пропагандою

        На мою думку, у теперішніх реаліях, саме мова є однією з ознак поваги й підтримки української...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up