У Вінниці визначили найкращих місцевих депутатів за підсумками 2018 року

В рамках кампанії Атестація депутатів місцевих рад, яка охоплює сімнадцять областей України, ГО «Центр громадської активності «Результат» презентувала результати персонального оцінювання діяльності депутатів Вінницької міської ради за 2018 рік.

Нагороду «найбільш відповідальний депутат Вінницької міської ради 2018 року» отримала Іващук Антоніна Янківна.
255416647_374188

За результатами комплексної персональної оцінки депутатів Вінницької міської ради VII скликання відкритості, прозорості, добропорядності та підзвітності 31 депутат з 54 отримали позитивні оцінки 4 (Андрій Андреєв, Роман Андронійчук, Петро Бабій, Володимир Васільєв, Алла Власюк, Борис Гройсман, Ганна Давиденко, Олександр Дан, Юрій Зажирко, В’ячеслав Заремба, Олександр Зєрщиков, Юрій Іорданов, Віктор Мацера, Володимир Околіта, Володимир Онофрійчук, Андрій Очеретний, Наталія Панчук, Віталій Погосян, Олександр Ревунов, Ігор Скоромний, Олег Стукан, Вісиль Терліковський, Микола Тихонюк, Тетяна Тихонюк, Ігор Ткачук, олександр Третяк, Олександр Чернега, Володимир Чорновол, Віктор Шеншин, Павло Яблонський, Світлана Ярова). 19 депутатів отримали посередню оцінку «3 бали» (Володимир Базелюк, Степан Бессолов, Людмила Ваколюк, Павло Задорожнюк, Людмила Кондратюк, Віктор Кривіцький, Вадим Кудіяров, Михайло Лепей, Олена Лепей, Денис Мазуренко, Володимир Малінін, Віктор Мартинюк, Василь Паненко, Олександр Парвадов, Олександр Семененко, Євгеній Стукаленко, Олег Ткаченко, Григорій Ткачук, Дмитро Уманець). Лише три депутати отримали «2 бали» (Олег Алекса, Олександр Колісник та Юрій Максименко). За результатами оцінювання жоден з депутатів Вінницької міської ради не отримав «1 бал».

Критеріями оцінки виступали наступні показники:
1) Розміщення інформації про депутата на офіційному сайті ради: біографічна довідка, що включає інформацію про освіту, досвід роботи, сімейний стан; фотокартка депутата; інформація про партійну приналежність, а також партію, від якої обрано депутата;
2) Оприлюднення повної та актуальної інформації про місце і час проведення прийому, а також контактних відомостей, для здійснення зв’язку з депутатом;
3) Здійснення регулярного особистого прийому виборців не рідше, ніж 1 раз на місяць відповідно до встановленого графіку проведення прийому;
4) Регулярне інформування виборців про свою діяльність, включаючи використання каналів інформування, які дозволяють здійснення двосторонньої комунікації з громадянами (використання соціальних мереж);
5) Дисципліна відвідування пленарних засідань сесій ради;
6) Дисципліна відвідування засідань постійних депутатських комісій ради, до складу яких входять депутати;
7) Подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави та місцевого самоврядування;
8) Добровільне оприлюднення декларації в відкритих джерелах інформації (окрім оприлюднення такої інформації в відповідному Державному реєстрі);
9) Активність виступів протягом пленарних засідань сесій;
10) Подання депутатських запитів з актуальних питань розвитку громади.
11) Дотримання принципу єдиного та неперехідного голосу депутата місцевої ради (персональне голосування);
12) Належне врегулювання конфлікту інтересів в разі його виникнення під час прийняття рішень радою;
13) Наявність підтвердженої інформації про звіт депутата про результати діяльності за рік, про що свідчать відповідні публікації на офіційних сайтах, в соціальних мережах, ЗМІ;
14) Проведення публічної звітної кампанії: відкриті зустрічі з виборцями, без урахування зустрічей з трудовими колективами підприємств або установ, на яких працює або власником яких є депутат;
15) Публікація повного звіту про виконану роботу в ЗМІ, в соціальних мережах, на офіційних сайти депутатів, партій місцевих рад;
16) Відповідність змісту звіту вимогам ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»;
17) Інформування місцевої ради про результати свого звітування;
18) Інформування про використання коштів депутатського фонду (або його аналогу) – є обов’язковим критерієм лише для депутатів тих місцевих рад, в яких наявність такого «фонду» передбачена рішенням відповідної міської ради.

255413782_372673

257909378_321295

Для збору інформації по позначеним критеріям використовується аналіз інформації, розміщеної на офіційних сайтах рад партій, депутатів, та інформації, отриманої у відповідь на запити на інформацію; відбувались спостереження та експерименти за виконанням депутатами своїх повноважень та взаємодії з громадянами.
Перевірка проведення прийому виборців здійснювалась шляхом відвідування без попереднього повідомлення приймалень депутатів у той час, який самими депутатами був визначений, як час проведення прийому виборців.
Вивчення діяльності депутатів щодо відвідування пленарних засідань сесій та засідань постійних депутатських комісій, персонального голосування протягом пленарних засідань сесій, врегулювання конфлікту інтересів, проведення звітних заходів відбувався шляхом очного спостереження за ходом відповідних заходів, а також вивчення протоколів та відео-записів пленарних засідань сесій та засідань постійних депутатських комісій.
Для збору інформації за іншими критеріями використовувалися офіційні сайти рад, партій і депутатів, інформаційні запити, моніторинг та аналіз публікацій в ЗМІ, соціальних мережах.

В обласних центрах, де дистанція між депутатами міської ради і громадянами, набагато більше, ніж в невеликих містах проводилось опитування експертів, з метою порівняння оцінок експертного співтовариства з результатами комплексного персонального оцінювання за заздалегідь визначеними об’єктивними критеріями.
Для участі в експертному оцінюванні депутатів запрошуються головні редактори ЗМІ міста, а також журналісти, що спеціалізуються на висвітленні діяльності міської ради, представники наукової спільноти міста, сфера наукових інтересів яких дотична до питань здійснення місцевого самоврядування та здійснення міської політики, а також громадські активісти, діяльність яких пов’язана з взаємодією з депутатським корпусом ради.

Висновки експертного оцінювання дещо розходяться від підсумкових оцінок за об’єктивними показниками. Так, максимальну оцінку «5 балів» від експертів отримали 5 депутатів – Роман Андронійчук, Антоніна Іващук (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), Алла Власюк (БПП «Солідарність»), Ганна Давиденко (ВО «Батьківщина») та Володимир Околіта (ПП «Об’єднання «Самопоміч»). Окрім цього, позитивну оцінку «4 бали» отримали 9 депутатів (Степан Бессолов, Олександр Парвадов, Олександр Чернега, Світлана Ярова, Олександр Зєрщиков, Вадим Кудіяров, Андрій Очеретний та Віталій Погосян та Василь Паненко). 14 депутатів Вінницької міської ради оцінені експертами у «3 бали»(Андрій Андреєв, В’ячеслав Заремба, Олег Стукан, Петро Бабій, Олександр Дан, Василь Терліковський, Володимир Чорновол, Павло Яблонський, Володимир Базелюк, Дмитро Уманець, Олександр Колісник, Олег Ткаченко, Людмила Кондратюк, Михайло Лепей). «2 бали» отримали 6 депутатів (Володимир Васільєв, Володимир Малінін, Ігор Скоромний, Юрій Максименко, Віктор Мартинюк та Григорій Ткачук). В той же час, мінімальну оцінку «1 бал» від експертів отримали аж 20 депутатів Вінницької міської ради (Олег Алекса, Людмила Ваколюк, Юрій Іорданов, Олександр Ревунов, Микола Тихонюк, Тетяна Тихонюк, Борис Гройсман, Павло Задорожнюк, Юрій Задорожнюк, Віктор Мацера, Наталя Панчук, Віктор Шеншин, Віктор Кривіцький, Володимир Онофрійчук, Ігор Ткачук, Олександр Третяк, Олена Лепей, Денис Мазуренко, Євгеній Стукаленко, Олександр Семененко).

Під час презентації результатів комплексної оцінки депутатів, експерти обговорили з депутатами Вінницької міської ради – лідерами рейтингу – якими проблемами в інформуванні виборців стикаються депутати під час реалізації своїх депутатських повноважень і яким чином можна налагодити ефективний зворотній зв’язок між громадянином та місцевих депутатом.

За словами Антоніни Іващук, яка цього розу отримала від команди проекту символічну «зірку» за відмінну роботу, найефективнішими каналами комунікації та залучення громадян до співпраці є робота з квартальними комітетами, старшими по будинках та вулицях (виборчий округ депутатки – приватний сектор), а також ведення особистого прийому виборців, де якнайкраще можна зрозуміти, з якими проблемами стикаються мешканці.

257010185_219842

Одній із лідерок рейтингу, депутатці Аллі Власюк, в депутатській діяльності найбільше допомагає злагоджена команда однодумців: «Якщо ми з командою змогли налагодити ефективну роботу на нашому підприємстві, то зможемо зробити це і на окрузі. Ми намагаємось підтримувати постійний зв’язок з мешканцями і особливо нам в цьому допомагають акції, які ми постійно організовуємо та активність в мережі Facebook».

257128586_219735

Під час обговорення експерти також відзначили ефективність висвітлення депутатської роботи через Facebook, але і вказали на ряд проблем, які виникають при комунікації з представниками депутатського корпусу. Так, Олена Данілова, координаторка Центру UA відмітила, що депутати Вінницької міської ради дуже погано відповідають на листи, запити та звернення, які їм надсилають на електронну пошту, ба більше – не у всіх вона є, а у тих, хто має електронну скриньку, не завжди актуальна адреса вказана на сайті міської ради або ж депутати її просто не перевіряють.

Детально з результатами оцінювання можна ознайомитись за посиланням.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснюється оцінювання та про його результати можна дізнатись на сайті організації
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
З червня 2019 – на платформі Атестація депутатів місцевих рад
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up